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Proposed Rule Change Relating to Revisions to OCC’s Auction Participation Requirements 

 

I.  INTRODUCTION 

On March 19, 2021, the Options Clearing Corporation (“OCC”) filed with the Securities 

and Exchange Commission (“Commission”) the proposed rule change SR-OCC-2021-004 

(“Proposed Rule Change”) pursuant to Section 19(b) of the Securities Exchange Act of 1934 

(“Exchange Act”)1 and Rule 19b-42 thereunder to amend the auction participation requirements 

set forth in Interpretation and Policy (“I&P”) .02(c) to OCC Rule 1104 (Creation of Liquidating 

Settlement Account).3  The Proposed Rule Change was published for public comment in the 

Federal Register on April 6, 2021.4  The Commission has received no comments regarding the 

Proposed Rule Change.  This order approves the Proposed Rule Change.   

II.  BACKGROUND 

The Proposed Rule Change by OCC would change I&P .02(c) to OCC Rule 1104 in order 

to clarify and streamline the process of on-boarding Clearing Members and non-Clearing 

Members as potential bidders in future auctions of a suspended Clearing Member’s remaining 

portfolio.   

                                                 
1  15 U.S.C. 78s(b)(1).  

2  17 CFR 240.19b-4. 

3  See Notice of Filing infra note 4, 86 Fed. Reg. at 17868.   

4  Securities Exchange Act Release No. 91445 (Mar. 31, 2021), 86 Fed. Reg. 17868 (Apr. 6, 

2021) (File No. SR-OCC-2021-004) (“Notice of Filing”).  
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Under OCC’s current Rules, following the suspension of any Clearing Member, OCC 

may take a number of steps designed to reasonably ensure that the Clearing Member’s 

suspension is managed in an orderly fashion.  Such steps may include liquidating the remaining 

collateral, open positions, and/or exercised/matured contracts (i.e., the remaining portfolio) of the 

suspended Clearing Member.  I&P .02(a) to OCC Rule 1104 clarifies that OCC “may elect to use 

one or more private auctions to liquidate all or any part” of a suspended Clearing Member’s 

remaining portfolio.  In this context, the term “private auction” means an auction open to bidders 

who are invited by OCC and in which such bidders submit bids on a confidential basis.5 

I&P .02(c) to Rule 1104 establishes certain basic requirements for the prequalification of 

bidders who may participate in OCC’s private auction process.  I&P .02(c) states that OCC “will 

invite all Clearing Members to apply to become pre-qualified auction bidders” and that “[a]ny 

Clearing Member may be included in the pool of pre-qualified auction bidders by completing 

required auction documentation in advance.”  Further, I&P .02(c) states that “[b]y posting 

notices on the [OCC]’s website from time to time, [OCC] will also invite non-Clearing Members 

to apply to become pre-qualified auction bidders.”  I&P .02(c) establishes that for a non-Clearing 

Member to be pre-qualified as an auction bidder, it “must (i) actively trade in the asset class in 

which it proposes to submit bids, (ii) actively trade in markets cleared by [OCC], (iii) be 

sponsored by, and submit its bids through, a Clearing Member that has agreed to guarantee and 

settle any accepted bid made by such non-Clearing Member and (iv) complete required auction 

documentation in advance.”  I&P .02(c) also states that OCC “will endeavor to maintain a pool 

of pre-qualified auction bidders by periodically reviewing such bidders and their qualifications” 

and that OCC “will promptly notify any pre-qualified auction bidder removed from the pool of 

                                                 
5  Interpretation and Policy .02(a) to OCC Rule 1104. 
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pre-qualified auction bidders.”   

OCC proposes to revise I&P .02(c) to eliminate the requirement that Clearing Members 

must first be invited by OCC before Clearing Members may apply to become pre-qualified 

auction bidders.  Instead, the revised language in I&P .02(c) would state that all Clearing 

Members are invited to participate in auctions of a suspended Clearing Member’s remaining 

portfolio.  The proposed revisions would retain the current requirement that, in order for a 

Clearing Member to be pre-qualified as an auction bidder, the Clearing Member would need to 

complete any required auction documentation in advance. 

OCC also proposes to revise I&P .02(c) to reflect that non-Clearing Members, in order to 

become pre-qualified auction bidders, would no longer need OCC to post invitation notices to its 

website from time to time.  The proposed revisions to I&P .02(c) would also remove the existing 

requirements that a non-Clearing Member must actively trade in the asset class in which it 

proposes to submit bids and must actively trade in markets cleared by OCC.  OCC proposes to 

remove trade activity requirements because of its concern that the trading activity review process 

contemplated by I&P .02(c) could inappropriately limit the number of pre-qualified bidders by 

excluding, inter alia, prospective bidders who did not have sufficient trading activity that was 

visible to OCC at the time of pre-qualification or review but were suitable bidders at the time of 

a particular auction.6  The proposed revisions would retain the other existing requirements that, 

to become a pre-qualified auction bidder, a non-Clearing Member would need to (i) have a 

Clearing Member sponsor to submit bids on behalf of the non-Clearing Member, (ii) have a 

Clearing Member agree to guarantee and settle any accepted bid made by the non-Clearing 

Member, and (iii) complete any required auction documentation in advance.   

                                                 
6  See Notice of Filing supra note 4, 86 Fed. Reg. at 17869. 
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Additionally, OCC proposes to remove two sentences related to the administration of 

OCC’s pool of pre-qualified auction bidders.  Currently, I&P .02(c) explains that OCC maintains 

a pool of pre-qualified auction bidders, periodically reviews the pool of such bidders and their 

qualifications, and notifies any pre-qualified auction bidder that is removed from the pool. OCC 

proposes to remove the two sentences because OCC asserts that the revised text would eliminate 

the need for a periodic review and removal process.  With the proposed revisions, a Clearing 

Member that terminates its required auction documentation or ceases to maintain its status as a 

Clearing Member would no longer be considered a pre-qualified auction bidder.  Likewise, a 

non-Clearing Member whose Clearing Member sponsorship or guarantee is revoked or whose 

required auction documentation is terminated would no longer be considered a pre-qualified 

bidder.7    

The Proposed Rule Change would not make any changes to I&P .02(d) to Rule 1104, 

which describes the steps that OCC takes to select bidders to participate in a private auction, 

taking into consideration certain criteria.  These criteria include the bidder’s (and/or, in the case 

of a non-Clearing Member bidder, its sponsor Clearing Member’s) financial strength, 

demonstrated activity in the products being auctioned and qualification to clear transactions in 

the asset class in which it proposes to submit bids.8  OCC notes that it would continue to perform 

this pre-auction review as described in I&P .02(d) because it would allow OCC to select bidders 

for a particular auction based on an objective review that gives due consideration to the specific 

                                                 
7  OCC notes that it would continue its current practice of maintaining a list of pre-qualified 

bidders through OCC’s default management testing and review of default management 

testing results.  Id. 

8  Interpretation and Policy .02(d) to OCC Rule 1104. 
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portfolio that would be auctioned.  OCC also believes that reviewing the criteria set forth in I&P 

.02(d) with respect to a particular auction is the most appropriate way for OCC to identify, 

monitor, and manage the material risks arising from a non-Clearing Member auction participant 

in accordance with Rule 17Ad-22(e)(19).9   

III.  DISCUSSION AND COMMISSION FINDINGS 

Section 19(b)(2)(C) of the Exchange Act directs the Commission to approve a proposed 

rule change of a self-regulatory organization if it finds that such proposed rule change is 

consistent with the requirements of the Exchange Act and the rules and regulations thereunder 

applicable to such organization.10  After carefully considering the Proposed Rule Change, the 

Commission finds that the proposal is consistent with the requirements of the Exchange Act and 

the rules and regulations thereunder applicable to OCC.  More specifically, the Commission 

finds that the proposal is consistent with Section 17A(b)(3)(F) of the Exchange Act,11 and Rule 

17Ad-22(e)(13)12 thereunder, as described in detail below.   

A.  Consistency with Section 17A(b)(3)(F) of the Exchange Act 

Section 17A(b)(3)(F) of the Exchange Act requires that the rules of a clearing agency be 

designed to, among other things, assure the safeguarding of securities and funds which are in the 

                                                 
9  See Notice of Filing supra note 4, 86 Fed. Reg. at 17870.  Rule 17Ad-22(e)(19) requires 

OCC to establish, implement, maintain, and enforce written policies and procedures 

reasonably designed to identify, monitor, and manage the material risks to OCC arising 

from arrangements in which firms that are indirect participants in the covered clearing 

agency rely on the services provided by direct participants to access the covered clearing 

agency’s payment, clearing, or settlement facilities.  See 17 CFR 240.17Ad-22(e)(19). 

10  15 U.S.C. 78s(b)(2)(C).   

11  15 U.S.C. 78q-1(b)(3)(F).    

12  17 CFR 240.17Ad-22(e)(13). 
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custody or control of the clearing agency or for which it is responsible.13  Based on its review of 

the record, and for the reasons described below, the Commission believes that the proposed 

changes to revise OCC’s auction participation requirements as described above is consistent with 

assuring the safeguarding of securities and funds currently in OCC’s custody and control, 

because the proposed modifications would enhance OCC’s ability to hold robust, efficient 

auctions that would improve the likelihood of the clearing agency having sufficient resources to 

cover potential credit losses under adverse market conditions.   

OCC proposes to revise I&P .02(c) so that all Clearing Members are eligible to become 

pre-qualified bidders, without requiring invitations from OCC beforehand.  This change would 

help to ensure that Clearing Members understand that receiving an invitation from OCC 

beforehand is not an administrative obstacle to auction participation.  This should help facilitate 

the on-boarding process for Clearing Members, which in turn could lead to increased Clearing 

Member participation in the auctions.  Second, the proposal to remove administrative obstacles 

to non-Clearing Member auction participation—specifically, by removing the OCC invitation 

notice requirement on OCC’s website and trading activity requirements to pre-qualify as a bidder 

generally, since trading activity would be considered later as part of a selection process for 

participation in a specific auction—could also encourage more non-Clearing Members to 

become bidders, and increase the number of participants in private auctions overall.  Appropriate 

safeguards would remain in place for non-Clearing Member participation, as OCC would still 

require a non-Clearing Member to (i) have a Clearing Member sponsor submit bids on behalf of 

the non-Clearing Member, (ii) have a Clearing Member agree to guarantee and settle any 

accepted bid made by the non-Clearing Member, and (iii) complete any required auction 

                                                 
13  15 U.S.C. 78q-1(b)(3)(F).   
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documentation in advance to become a pre-qualified bidder.  By retaining these non-Clearing 

Member participation requirements, OCC would have the necessary information to continue 

performing pre-auction reviews of all bidders, whether Clearing Member or non-Clearing 

Member, on a case-by-case basis using the criteria established in I&P .02(d).   

Increasing the total number of auction participants would promote competition and likely 

generate more competitive bids, which would in turn increase the likelihood that OCC would be 

able to sell the defaulting Clearing Member’s portfolio at a more favorable price.  This would 

minimize OCC’s need to draw upon Clearing Members’ collateral in OCC’s custody or control 

in the event of a Clearing Member default.  Therefore, the Commission believes that the proposal 

is consistent with assuring the safeguarding of securities and funds which are in OCC’s custody 

or control. 

The Commission believes, therefore, that the proposal to modify the auction participation 

requirements for Clearing Members and non-Clearing Members is consistent with the 

requirements of Section 17A(b)(3)(F) of the Exchange Act.14   

B.  Consistency with Rule 17Ad-22(e)(13) under the Exchange Act 

Rule 17Ad-22(e)(13) under the Exchange Act requires OCC to establish, implement, 

maintain, and enforce written policies and procedures reasonably designed to ensure the covered 

clearing agency has the authority and operational capacity to take timely action to contain losses 

and liquidity demands.15  

Based on its review of the record, and for the reasons described below, the Commission 

believes that the proposed changes described above are consistent with Rule 17Ad-22(e)(13) 

                                                 
14  15 U.S.C. 78q-1(b)(3)(F).   

15  17 CFR 240.17Ad-22(e)(13). 
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under the Exchange Act.  The proposed changes would facilitate on-boarding of potential bidders 

by removing certain administrative steps in the process of becoming a pre-qualified auction 

bidder.  For example, the proposal would remove an administrative step so that Clearing 

Members would not need OCC’s initial invitation for consideration as a pre-qualified bidder.  As 

long as a Clearing Member completes the required documentation in advance, the Clearing 

Member could be considered for the pre-qualified bidder pool.  Meanwhile, OCC proposes to 

remove the initial step for OCC to post a website invitation notice to non-Clearing Members 

from time to time, and to remove existing limitations on non-Clearing Members seeking to 

become pre-qualified bidders (e.g., that a non-Clearing Member must currently fulfill certain 

trading activity requirements to pre-qualify as a bidder generally, as opposed to having its 

trading activity considered later during a selection process for participation in a specific auction).  

Additionally, OCC’s proposal to eliminate periodic reviews of the pre-qualified bidder pool and 

the accompanying removal process would simplify the administration of pre-qualified bidders, as 

it would eliminate a bidder review process that appears duplicative in purpose to the I&P .02(d) 

pre-auction reviews that OCC has stated it would continue to perform.16   

Removing administrative obstacles to the bidder on-boarding process would increase the 

likelihood that OCC would have a large enough bidder pool and the operational capacity to hold 

effiicient, competitive auctions in a timely manner, and as a result cover losses and meet 

liquidity demands promptly.  The Commission believes, therefore, that the proposal to modify 

                                                 
16  The Commission also believes that in the case of non-Clearing Member auction 

participants, OCC will continue to meet the requirements of Rule 17Ad-22(e)(19) 

regarding “indirect participants,” as OCC intends to continue performing the I&P .02(d) 

pre-auction reviews for both Clearing Member and non-Clearing Member participants.  

See 17 CFR 240.17Ad-22(e)(19). 
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auction participant requirements for Clearing Members and non-Clearing Members is consistent 

with the requirements of Rule 17Ad-22(e)(13) under the Exchange Act.17 

IV.  CONCLUSION 

On the basis of the foregoing, the Commission finds that the Proposed Rule Change is 

consistent with the requirements of the Exchange Act, and in particular, the requirements of 

Section 17A of the Exchange Act18 and the rules and regulations thereunder.   

IT IS THEREFORE ORDERED, pursuant to Section 19(b)(2) of the Exchange Act,19 that 

the Proposed Rule Change (SR-OCC-2021-004) be, and hereby is, approved.   

For the Commission, by the Division of Trading and Markets, pursuant to delegated 

authority.20   

J. Matthew DeLesDernier 

Assistant Secretary 

 

                                                 
17  17 CFR 240.17Ad-22(e)(13). 

18  In approving this Proposed Rule Change, the Commission has considered the proposed 

rules’ impact on efficiency, competition, and capital formation.  See 15 U.S.C. 78c(f).   

19  15 U.S.C. 78s(b)(2).   

20  17 CFR 200.30-3(a)(12).   


