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 Pursuant to Section 19(b)(1) of the Securities Exchange Act of 1934 (“Act”)1 and Rule 

19b-4 thereunder,2 notice is hereby given that on August 14, 2003, the Chicago Stock Exchange, 

Incorporated (“CHX” or “Exchange”) filed with the Securities and Exchange Commission 

(“Commission”) the proposed rule change as described in Items I, II, and III below, which Items 

have been prepared by the Exchange.  On January 29, 2004, the Exchange amended the proposed 

rule change.3  The Commission is publishing this notice to solicit comments on the proposed rule 

change, as amended, from interested persons. 

I. Self-Regulatory Organization’s Statement of the Terms of Substance of the 
 Proposed Rule Change 

 The Exchange proposes to amend CHX Article XX, Rule 37(a)(3)(a), which governs 

execution of resting limit orders based on certain conditions in the primary market.  Specifically, 

the proposed rule change would permit the Exchange’s Rules Subcommittee to designate the 

primary market in each listed issue for purposes of determining limit order execution guarantees 

to be offered on the CHX.  

The text of the proposed rule change, as amended, is below.  Proposed new language is 

                                                           
1  15 U.S.C. 78s(b)(1). 
2  17 CFR 240.19b-4. 
3  See Letter from Kathleen Boege, Associate General Counsel, CHX, to Nancy Sanow, 

Assistant Director, Division of Market Regulation, Commission, dated January 28, 2004 
(“Amendment No. 1”).  Amendment No. 1 replaces and supersedes the CHX’s original 
19b-4 filing in its entirety. 



italicized; proposed deletions are in [brackets]. 

* * * * * 
 

Rule 37 

(a) Guaranteed Executions 

* * * * * 

 (1) – (2) No change to text. 

(3) Execution of Agency Limit Orders.  Subject to Interpretation and Policy .10 

(“Exempted Trade-Throughs”), all agency limit orders in Dual Trading System 

issues will be filled under the following circumstances: 

(a) Exhaustion of primary market bid or offer.  When the bid or offering at 

the limit price has been exhausted in the primary market (as designated by the 

Rules Subcommittee pursuant to Interpretation and Policy .07 [defined in the 

CTA Plan]), agency limit orders will be executed in whole or in part, based on the 

rules of priority and precedence, on a share for share basis with trades executed at 

the limit price in the primary market. 

* * * * * 

Interpretations and Policies: 

* * * * * 

.07 [[Reserved for future use]] Unless otherwise authorized by the Exchange’s Board of 

Governors, in designating the “primary market” for purposes of Rule 37(a)(3) of this Article XX, 

the Rules Subcommittee shall designate the initial listing market for a security as the primary 

market, unless that security is traded by either the New York Stock Exchange (“NYSE”) or the 

American Stock Exchange (“Amex”), in which case the primary market shall be the NYSE (for 
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the securities it trades) or the Amex (for the securities it trades).  If a security is traded on both 

the NYSE and the Amex, whichever exchange is the initial listing market shall be designated as 

the primary market.  If the initial listing market is a market other than the NYSE or the AMEX, 

but is traded by both the NYSE and the AMEX, the primary market shall be the market with the 

largest trading volume in the subject security, calculated on a twelve-month rolling basis. 

* * * * * 

 
II. Self-Regulatory Organization’s Statement of the Purpose of, and Statutory Basis for, 
 the Proposed Rule Change 

 In its filing with the Commission, the Exchange included statements concerning the 

purpose of and basis for the proposed rule change and discussed any comments it received on the 

proposed rule change.  The text of these statements may be examined at the places specified in 

Item IV below.  The Exchange has prepared summaries, set forth in Sections A, B, and C below, 

of the most significant aspects of such statements. 

 A. Self-Regulatory Organization’s Statement of the Purpose of, and 
         Statutory Basis for, the Proposed Rule Change 

  1. Purpose 

 The proposed rule change would amend CHX Article XX, Rule 37(a)(3)(a), which 

governs execution of resting limit orders based on certain conditions in the primary market.  

Specifically, the proposed rule change would permit the Exchange’s Rules Subcommittee to 

designate the primary market in each listed issue for purposes of determining the limit order 

execution guarantees to be offered on the CHX.   
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For many years, the CHX has guaranteed limit order protection, i.e., execution of limit 

orders at the limit price based on certain conditions in the primary market.4  The current version 

of CHX Article XX, Rule 37(a)(3)(a) notes that the “primary market” is determined using the 

CTA Plan definition of that term.  Under the CTA Plan, the primary market is the exchange 

where the greatest number of reportable transactions in a particular security have taken place 

during the preceding six-month period.5  As described below, the Exchange no longer believes it 

is appropriate to base its limit order execution guarantees on that definition of a primary market. 

 The CHX believes that, as an initial matter, in today’s increasingly fragmented markets, 

the existing definition could result in a constant re-designation of the primary market, as trading 

moves from venue to venue.  Moreover, the definition may cause the Exchange to provide CHX 

limit order executions that are not desired by the Exchange’s order-sending firms and the 

investors they serve.  In many cases, customers may want their limit orders protected against the 

listing market for a security, not against another market that happens to have had the greatest 

number of transactions during a given time period.  The CHX believes that at a minimum, 

continual re-designation of the primary market under the CTA Plan definition could prove 

                                                           
4  Under the current version of CHX Article XX, Rule 37(a)(3), all agency limit orders 

must be filled at the limit price when one of three conditions occurs:  (i) when the bid or 
offer in the primary market has been exhausted, CHX agency limit orders are executed at 
the limit price up to the volume of subsequent prints in the primary market; (ii) when 
there is a price penetration in the primary market, agency limit orders that have resided in 
the CHX specialist’s book for up to 15 seconds must be executed at the limit price; and 
(iii) when the issue is trading at the limit price on the primary market, CHX agency limit 
orders must be executed at the limit price unless it can be demonstrated that such orders 
would not have been executed at the limit price (or the broker and specialist agree to a 
specific volume-related or other criteria for requiring a fill). 

5  See Second Restatement of Plan Submitted to the Securities and Exchange Commission 
Pursuant to Rule 11A3-1 Under the Securities Exchange Act of 1934, as amended and 
restated (the “CTA Plan”), at Section XI(a)(ii). 
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extremely confusing to CHX order-sending firms and their customers.  For these reasons, the 

Exchange believes that another definition of primary market is amply warranted. 

 Under the proposed change, the Exchange’s Rules Subcommittee would be given the 

authority to define the primary market for listed securities for purposes of determining the limit 

order execution guarantees offered on the Exchange.  As an initial matter, the Rules 

Subcommittee intends to designate the initial listing market for a security as the primary market, 

unless that security is traded by either the New York Stock Exchange, Inc. (“NYSE”) or the 

American Stock Exchange LLC (“Amex”); if the security is traded by one of those markets, then 

the primary market would be the NYSE (for the securities it trades) and the Amex (for the 

securities it trades).  If a security is traded on both the NYSE and the Amex, whichever of the 

two is the initial listing market would be designated as the primary market.6  If the initial listing 

market is a market other than the NYSE or the Amex, but is traded by both the NYSE and the 

Amex, the primary market shall be the market with the largest trading volume in the subject 

security, calculated on a twelve-month rolling basis.  The Exchange believes that the designation 

guidelines outlined above will ensure that the Rules Subcommittee consistently designates a 

market that is a significant source of liquidity, to the benefit of customers whose orders are 

routed to the CHX. 

                                                           
6  If the Rules Subcommittee identifies a different designation for all listed securities traded 

on the Exchange, the Exchange will notify its order-sending firms of those Exchange-
wide changes and file those changes with the Commission as an interpretation of an 
existing rule pursuant to Section 19(b)(3)(A) of the Act and Rule 19b-4(f)(1) thereunder.  
If, however, the Rules Subcommittee responds to the fragmentation in the market by 
identifying different designated markets for different securities, the Exchange will file, 
pursuant to Rule 19b-4(f)(1) under the Act, a new interpretation confirming that the 
Rules Subcommittee has identified different designated markets in different securities for 
purposes of this voluntary functionality, but will not list all of those different 
designations.   
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The Exchange already uses a similar method of defining the scope of the limit order 

protections provided for Over-the-Counter (“OTC”) securities.  Under a proposal approved last 

year, each CHX specialist in an OTC security has the authority, with the approval of the 

Exchange, to identify, on an issue-by-issue basis, the designated market against which he or she 

will protect limit orders.7  Through this filing, the Exchange seeks to implement a similar 

program for determining the scope of the limit order protections given to listed securities. 

  2. Statutory Basis 

 The CHX believes the proposal, as amended, is consistent with the requirements of the 

Act and the rules and regulations thereunder that are applicable to a national securities exchange, 

and, in particular, with the requirements of Section 6(b) of the Act.8  The CHX believes the 

proposal, as amended, is consistent with Section 6(b)(5) of the Act9 in that it is designed to 

promote just and equitable principles of trade, to remove impediments, and to perfect the 

mechanism of, a free and open market and a national market system, and, in general, to protect 

investors and the public interest. 

 B. Self-Regulatory Organization’s Statement on Burden on Competition 

            The Exchange does not believe that the proposed rule change will impose any 

inappropriate burden on competition.    

                                                           
7  See Securities Exchange Act Release No. 48014 (June 11, 2003), 68 FR 35923 (June 17, 

2003) (SR-CHX-2003-05). 
8  15 U.S.C. 78f(b). 
9  15 U.S.C. 78f(b)(5). 
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 C. Self-Regulatory Organization’s Statement on Comments on the    
  Proposed Rule Change Received from Members, Participants or    
  Others 

            No written comments were solicited or received with respect to the proposed rule change. 

III. Date of Effectiveness of the Proposed Rule Change and Timing for Commission Action 

Within 35 days of the date of publication of this notice in the Federal Register or within 

such longer period (i) as the Commission may designate up to 90 days of such date if it finds 

such longer period to be appropriate and publishes its reasons for so finding or (ii) as to which 

the CHX consents, the Commission will: 

A. by order approve such proposed rule change, or  

 B. institute proceedings to determine whether the proposed rule change should be 

disapproved.        

IV. Solicitation of Comments 

 Interested persons are invited to submit written data, views and arguments concerning the 

foregoing, including whether the proposed rule change, as amended, is consistent with the Act.  

Persons making written submissions should file six copies thereof with the Secretary, Securities 

and Exchange Commission, 450 Fifth Street, NW, Washington, DC 20549-0609.  Comments 

may also be submitted electronically at the following e-mail address:  rule-comments@sec.gov .  

All comment letters should refer to File No. SR-CHX-2003-24.  This file number should be 

included on the subject line if e-mail is used.  To help the Commission process and review your 

comments more efficiently, comments should be sent in hardcopy or by e-mail but not by both 

methods.  Copies of the submission, all subsequent amendments, all written statements with 

respect to the proposed rule change that are filed with the Commission, and all written 

communications relating to the proposed rule change between the Commission and any person, 
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other than those that may be withheld from the public in accordance with the provisions of 5 

U.S.C. 552, will be available for inspection and copying in the Commission’s Public Reference 

Room.  Copies of such filing will also be available for inspection and copying at the principal 

office of the CHX.  All submissions should refer to refer to File No. SR-CHX-2003-24, and 

should be submitted by [insert date 21 days from date of publication]. 

 For the Commission, by the Division of Market Regulation, pursuant to delegated 

authority.10 

      

    Margaret H. McFarland 
   Deputy Secretary 

 
10  17 CFR 200.30-3(a)(12). 
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