
   

SECURITIES AND EXCHANGE COMMISSION 
(Release No. 34-66503; File No. SR-CHX-2012-02) 
 
March 1, 2012 
 
Self-Regulatory Organizations; Chicago Stock Exchange, Inc.; Order Approving a Proposed 
Rule Change to Add to and Amend its Rules Regarding the Obligations of Institutional Brokers 
Registered with the Exchange 

I. Introduction 

 On January 6, 2012, the Chicago Stock Exchange, Inc. (“CHX” or the “Exchange”) filed 

with the Securities and Exchange Commission (“Commission”), pursuant to Section 19(b)(1) of 

the Securities Exchange Act of 1934 (“Act”)1 and Rule 19b-4 thereunder,2 a proposed rule 

change to permit broker-dealers registered as Institutional Brokers with CHX to operate a non-

Institutional Broker unit within the same Participant Firm.  The proposed rule change was 

published for comment in the Federal Register on January 24, 2012.3

II. Description of the Proposal 

  The Commission received 

no comment letters on the proposal.  This order approves the proposed rule change. 

 Institutional Brokers are an elective sub-category of Exchange Participants who are 

subject to the obligations of Article 17 of the CHX rules.  Registration as an Institutional Broker 

is limited to Participant Firms, and is not available to individual persons.4

                                                 
1 15 U.S.C. 78s(b)(1). 

  Under current CHX 

rules, each individual person authorized to enter bids and offers and execute transactions on 

behalf of an Institutional Broker is considered an Institutional Broker Representative (“IBR”) 

and must be registered with the Exchange as provided in Article 6.   

2 17 CFR 240.19b-4. 
3  Securities Exchange Act Release No. 66177 (January 18, 2012), 77 FR 3527 (“Notice”). 
4 See CHX Rules, Article 17, Rule 1, Interpretation and Policy .02. 
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 Institutional Brokers are the successors to the floor brokers that operated within the 

Exchange’s previous floor-based, auction trading model.  The Exchange replaced its floor-based, 

auction trading model with its New Trading Model, which features an electronic limit order 

matching system as its core trading facility (“Matching System”), beginning in late 2006.5  

Under CHX’s New Trading Model, Institutional Brokers were regarded as operating on the 

Exchange.6  Recently, the Exchange amended its rules to provide that Institutional Brokers are 

no longer considered to be operating on the Exchange.7

The Exchange proposed to permit Institutional Brokers to operate a non-Institutional 

Broker unit within the same Participant Firm.  A firm registered with the Exchange as 

Institutional Broker could maintain other lines of business separate and distinct from its 

Institutional Broker activities without subjecting those other areas to the requirements of Article 

17, Rule 3 contingent upon the creation and maintenance of effective information barrier 

procedures as specified in proposed Rule 6 of Article 17.  The Exchange stated that non-IBR 

activities of a Participant Firm registered as an Institutional Broker would remain subject to all 

other applicable provisions of the Exchange’s rules.

  Given this change in the status of 

Institutional Brokers, the Exchange stated that the instant proposal is designed to enable 

Institutional Brokers to engage in business activities beyond those handled by IBRs, such as 

over-the-counter (“OTC”) market making, while ensuring that their activities as an Institutional 

Broker are appropriately governed by CHX rules. 

8

                                                 
5 See Securities Exchange Act Release No. 54550 (September 29, 2006), 71 FR 59563 

(October 10, 2006) (SR-CHX-2006-05). 

  The non-IBR personnel at an Institutional 

6 See id. 
7 See Securities Exchange Act Release No. 65633 (October 26, 2011), 76 FR 67509 

(November 1, 2011) (SR-CHX-2011-29). 
8  See Notice, 77 FR at 3529. 
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Broker could continue to send orders to the Exchange, but those orders would be regarded as 

standard order-sending Participant orders, not as Institutional Broker activity.  The Exchange 

stated that it can and will distinguish between orders sent to the Matching System by IBRs and 

other orders sent by Institutional Brokers to the Matching System for billing and other purposes.9

CHX proposed to modify its rules correspondingly to redefine IBR

 

10 and “Participant 

Firm,”11 and amend the obligations of Institutional Brokers and IBRs.12  Certain Institutional 

Broker privileges and responsibilities would apply only to the activities of those individuals 

registered with the Exchange as IBRs (and clerks thereto).13

                                                 
9  See id. 

  Further, the Exchange proposed to 

correct typographical mistakes and to make clarifying changes. 

10 See Article 1, new Rule 1(gg) (defining IBR).  See also amended Interpretation and 
Policy .02 to Article 17, Rule 1 (redefining IBR as an individual person affiliated with an 
Institutional Broker who is authorized to accept orders, enter bids and offers and execute 
transactions on behalf of an Institutional Broker and who has registered with the 
Exchange as an IBR as provided in Article 6). 

11  See Article 17, revised Rule 2 (clarifying that only Participants Firms are eligible to 
register as Institutional Brokers). 

12  See Article 17, Rule 3(e) (the obligations owed by Institutional Brokers under Article 11 
include the affirmative obligation to provide electronic information to the Exchange in 
certain circumstances); Interpretation and Policy .01(a) to Article 6, Rule 3 (all applicants 
seeking to register as IBRs must successfully complete an Institutional Broker exam); 

13 See amended Article 17, Rule 3 (enumerated Institutional Broker responsibilities apply to 
activities by or through an affiliated IRR); amended Article 17, Rule 5(a) (the ability to 
make clearing submissions is limited to IBRs); new Article 17, Rule 6 (creating a duty of 
Institutional Brokers with a non-Institutional Broker unit to establish and maintain 
information barriers between the Institutional Broker unit and non-Institutional Broker 
unit); amended Article 17, Rule 1 (only registered IBRs are permitted to use Exchange 
systems provided for Institutional Brokers for handling orders and reporting transactions, 
i.e., Brokerplex®.  For a description of Brokerplex®, see Notice, 77 FR at 3528, n.9. 
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III. Discussion 

 The Commission finds that the proposed rule change is consistent with the requirements 

of the Act and the rules and regulations thereunder applicable to a national securities exchange.14  

Specifically, the Commission finds that the proposal is consistent with Section 6(b)(5) of the 

Act,15

 As noted above, the Exchange recently amended its rules to provide that Institutional 

Brokers are no longer deemed to be operating on the Exchange.

 in that it is designed to promote just and equitable principles of trade, to foster cooperation 

and coordination with persons engaged in facilitating transaction in securities, to remove 

impediments and perfect the mechanisms of a free and open market, and, in general, to protect 

investors and the public interest.   

16  Accordingly, Institutional 

Brokers are now permitted to handle and execute orders otherwise than on the Exchange.17

                                                 
14  In approving this proposed rule change, the Commission has considered the proposed 

rule’s impact on efficiency, competition, and capital formation.  See 15 U.S.C. 78c(f). 

  

Given this change, the Commission believes that it is appropriate and consistent with the Act for 

the Exchange to alter the privileges and responsibilities of Institutional Brokers to apply only to 

the activities of IBRs (and their clerks).  The proposed changes would allow Institutional Brokers 

to carry out business strategies similar to those of other participants on the Exchange, while still 

ensuring that persons acting as IBRs are subject to the appropriate regulatory obligations.  

Further, the proposed rules regarding information barrier procedures should help ensure that 

there are adequate safeguards to prevent IBR units and non-IBR units from sharing non-public 

market information.  As it gains experience overseeing the new multi-unit Institutional Brokers, 

15  15 U.S.C. 78f(b)(5). 
16  See supra note 7. 
17  See id. 



 

 5 

the Commission expects the Exchange to assess whether any other informational barriers are 

necessary to prevent the flow of market information between IBR units and non-IBR units. 

IV.  Conclusion 

 IT IS THEREFORE ORDERED, pursuant to Section 19(b)(2) of the Act,18

 For the Commission, by the Division of Trading and Markets, pursuant to delegated 

authority.

 that the 

proposed rule change (SR-CHX-2012-02) be, and it hereby is, approved. 

19

 

 

 
 
 
Kevin M. O’Neill 
Deputy Secretary 

 

 

                                                 
18  15 U.S.C. 78s(b)(2). 
19  17 CFR 200.30-3(a)(12). 


