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 Pursuant to Section 19(b)(1) of the Securities Exchange Act of 1934 ("Act"),1 and 

Rule 19b-4 thereunder,2 notice is hereby given that on October 29, 2004, the Chicago 

Board Options Exchange, Incorporated (“CBOE” or “Exchange”) filed with the 

Securities and Exchange Commission ("SEC" or "Commission") the proposed rule 

change as described in Items I, II, and III below, which Items have been prepared by the 

Exchange.  The Exchange filed the proposal pursuant to Section 19(b)(3)(A)(iii) of the 

Act3 and Rule 19b-4(f)(6) thereunder,4 which renders the proposal effective upon filing 

with the Commission.5  The Commission is publishing this notice to solicit comments on 

the proposed rule change. 

I. Self-Regulatory Organization's Statement of the Terms of Substance of the 
Proposed Rule Change 

 The CBOE proposes to eliminate its Marketing Fee Voting Procedures, previously 

set forth in Interpretation and Policy .12 to CBOE Rule 8.7.  Proposed new language is 

italicized; proposed deletions are in [brackets]. 

                                                 
1 15 U.S.C. 78s(b)(1). 
2 17 CFR 240.19b-4. 
3 15 U.S.C. 78s(b)(3)(A)(iii). 
4 17 CFR 240.19b-4(f)(6). 
5 The Exchange has asked the Commission to waive the 30-day operative delay.  

See Rule 19b-4(f)(6)(iii). 
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RULE 8.7 Obligations of Market-Makers 

* * * * * 

Interpretations and Policies 

.01 - .11 No change. 

.12  Reserved. [Marketing Fee Voting Procedures:  The following procedures specify 

how a trading crowd determines whether to participate or not to participate in the 

Exchange’s marketing fee program.  These procedures expire six months from the date of 

SEC approval, or such earlier time as the Commission has approved them on a permanent 

basis. 

(a) Eligible Voters 

(i) The term “trading crowd” is synonymous with the term “station,” which is 

defined in Interpretation and Policy .01 to Rule 8.8. 

(ii) Eligible Trading Crowd Members:  Members of a trading crowd that will 

be eligible to participate in the vote (“eligible trading crowd members”) shall include (1) 

those Market-Makers who have transacted at least 80% of their Market-Maker contracts 

and transactions in each of the three immediately preceding calendar months in option 

classes traded in the trading crowd, and who continue to be present in the trading crowd 

in the capacity of a Market-Maker at the time of the vote;  (2)  the DPM for a trading 

crowd; and (3) any e-DPM, and shall each have one vote.  Any e-DPM appointed to one 

or more option classes shall be eligible to vote on marketing fees for those option classes. 

(b) Requesting a Trading Crowd Vote.  Any eligible trading crowd member 

(including the DPM and any e-DPM) can request that a vote be held to determine 

whether or not the trading crowd should continue to participate in the marketing fee 
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program for one or more of the option classes located at that station by submitting a 

written request to that effect to the Secretary of the Exchange.   The Exchange shall post 

a notice at the station and provide written notice to the e-DPM of the time and date of any 

vote to be taken at least 10 calendar days prior to the time of the vote.  The marketing fee 

oversight committee shall determine all other administrative procedures pertaining to the 

vote. 

(c) Participation in the Marketing Fee Program.  A trading crowd shall be deemed to 

have indicated that it desires to participate in the Exchange’s marketing fee program for 

one or more of the option classes located at that station if a majority of those eligible 

trading crowd members participate in the vote and if a majority of the total votes cast are 

in favor of participating in the marketing fee program for those option classes.  

Conversely, a trading crowd shall be deemed to have indicated that it does not desire to 

participate in the Exchange’s marketing fee program for one or more of the option classes 

located at that station if a majority of those eligible trading crowd members participate in 

the vote and if a majority of the total votes cast are against participating in the marketing 

fee program for those option classes. 

(i) Frequency of Vote:  Once a crowd votes to participate in the marketing fee 

program, subsequent votes to determine whether to continue its participation may be held 

only once every three calendar months. Once a crowd votes not to participate in the 

marketing fee program, subsequent votes to determine whether to participate in the 

marketing fee program may be held only once every thirty days. 

(ii) Tie Votes:  If a vote conducted in accordance with this rule results in a tie, 

the status quo for that trading crowd shall remain in effect. Accordingly, if the trading 
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crowd currently participates in the marketing fee program and a tie vote occurs, the 

marketing fee program will remain in effect in that trading crowd.  If the trading crowd 

does not participate in the marketing fee at the time the tie vote occurs, the marketing fee 

will not be implemented in the trading crowd at that time.] 

.13 No Change. 

 A. Self-Regulatory Organization's Statement of the Purpose of, and Statutory 
Basis for, the Proposed Rule Change 

  1. Purpose 

 On July 30, 2004,6 the CBOE amended Interpretation and Policy .12 to CBOE 

Rule 8.7, setting forth voting procedures specifying how a trading crowd, including the 

DPM and e-DPM, determines whether or not to participate in the Exchange’s marketing 

fee program.7  The marketing fee voting procedures were adopted as a six-month pilot.  

The CBOE has determined to replace its current marketing fee program that is assessed 

on DPM, e-DPM, and Market-Maker transactions in all equity option classes in which a 

DPM has been appointed.  The marketing fee is assessed only on those Market-Maker, 

DPM, and e-DPM transactions resulting from orders from customers of payment 

accepting firms with which the DPM has agreed to pay for that firm’s order flow, and 

only with respect to orders from customers that are for 200 contracts or less.  According 

to the Exchange, on October 28, 2004, it held a special meeting of its membership for the 

                                                 
6 Telephone conversation between Andrew Spiwak, Director Legal Division and 

Chief Enforcement Attorney, CBOE, and David Liu, Attorney, Division of 
Market Regulation, Commission, on November 2, 2004. 

7 The marketing fee voting procedures were described in SR-CBOE-2004-47 (see 
Securities Exchange Act Release 50130 (July 30, 2004) 69 FR 47965 (August 6, 
2004).) 
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purpose of holding a membership vote on its proposed new marketing fee program.  The 

Exchange states that CBOE membership voted in favor of approving the new marketing 

fee program, which does not include a marketing fee voting procedure.  In conjunction 

with this filing, the CBOE has filed a rule change incorporating the new marketing fee 

program pursuant to Section 19(b)(3)(A)(ii) of the Act8 and subparagraph (f)(2) of 

Rule 19b-4 thereunder.9 

  2. Statutory Basis 

The CBOE believes that the elimination of Interpretation and Policy .12 to 

Rule 8.7 is consistent with and in furtherance of the objectives of Section 6(b)(5) of the 

Act10 in that it is designed to enhance competition to promote just and equitable 

principles of trade and to remove impediments to and perfect the mechanisms of a free 

and open market. 

 B. Self-Regulatory Organization's Statement on Burden on Competition 

The Exchange does not believe that the proposed rule change will impose any 

burden on competition. 

 C. Self-Regulatory Organization's Statement on Comments on the Proposed 
Rule Change Received from Members, Participants or Others 

 The Exchange has neither solicited nor received comments on the proposed rule 

change. 

                                                 
8 15 U.S.C. 78s(b)(3)(A)(ii). 
9 17 CFR 240.19b-4(f)(2).  The CBOE filed a rule change to adopt a new marketing 

fee to be imposed on transactions of Market-Makers (including Designated 
Primary Market-Makers, or DPMs, and electronic Designated Primary Market-
Makers, or e-DPMs) pursuant to Section 19(b)(3)(A)(ii) of the Act and 
subparagraph (f)(2) of Rule 19b-4 thereunder (see SR-CBOE-2004-68). 
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III. Date of Effectiveness of the Proposed Rule Change and Timing for Commission 
Action 

 The foregoing proposed rule change has become effective pursuant to 

Section 19(b)(3)(A) of the Act11 and Rule 19b-4(f)(6) thereunder12 because the proposal: 

(i) does not significantly affect the protection of investors or the public interest; (ii) does 

not impose any significant burden on competition; and (iii) does not become operative 

prior to 30 days after the date of filing (or such shorter time as the Commission may 

designate if consistent with the protection of investors and the public interest). 

 A proposed rule change filed under Rule 19b-4(f)(6) normally does not become 

operative prior to 30 days after the date of filing.  However, Rule 19b-4(f)(6)(iii) permits 

the Commission to designate a shorter time if such action is consistent with the protection 

of investors and the public interest.  The Exchange satisfied the five-day pre-filing 

requirement.  The Exchange requests that the Commission waive the 30-day operative 

delay, as specified in Rule 19b-4(f)(6)(iii),13 and designate the proposed rule change to 

become operative immediately. 

 The CBOE has requested that the Commission waive the 30-day operative delay 

and to designate the proposed rule change as operative on November 1, 2004, to facilitate 

the implementation of the new marketing fee program that became effective on 

November 1, 2004.  The Commission believes that waiving the 30-day operative period 

                                                 
10 15 U.S.C. 78f(b)(5). 
11 15 U.S.C. 78s(b)(3)(A). 
12 17 CFR 240.19b-4(f)(6). 
13 17 CFR 240.19b-4(f)(6)(iii). 
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is consistent with the protection of investors and the public interest.14  The Commission 

believes that waiving the 30-day operative delay would permit the Exchange to eliminate 

the Marketing Fee Voting Procedures at the same time that it implements its revised 

marketing fee program.  Under the Exchange's revised marketing fee program, which 

applies to all classes of equity options, voting procedures would not be a part of the 

program.15  Accordingly, the Commission, consistent with the protection of investors and 

the public interest, has waived the 30-day operative date requirement for this proposed 

rule change, and has determined to designate the proposed rule change as operative on 

November 1, 2004, to facilitate the implementation of the new marketing fee program 

that became effective on November 1, 2004.16 

 At any time within 60 days of the filing of such proposed rule change, the 

Commission may summarily abrogate such rule change if it appears to the Commission that 

such action is necessary or appropriate in the public interest, for the protection of investors or 

otherwise in furtherance of the purposes of the Act. 

                                                 
14 For purposes only of accelerating the operative date of this proposal, the 

Commission has considered the proposed rule's impact on efficiency, competition, 
and capital formation. 15 U.S.C. 78c(f). 

15 See supra note 9. 
16 Id. 
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IV. Solicitation of Comments 

 Interested persons are invited to submit written data, views, and arguments 

concerning the foregoing, including whether the proposed rule change is consistent with 

the Act.  Comments may be submitted by any of the following methods: 

Electronic comments: 

• Use the Commission’s Internet comment form 

(http://www.sec.gov/rules/sro.shtml); or  

• Send an e-mail to rule-comments@sec.gov.  Please include File Number SR-

CBOE-2004-69 on the subject line. 

Paper comments: 

• Send paper comments in triplicate to Jonathan G. Katz, Secretary, Securities and 

Exchange Commission, 450 Fifth Street, NW, Washington, DC 20549-0609. 

All submissions should refer to File Number SR-CBOE-2004-69.  This file number 

should be included on the subject line if e-mail is used.  To help the Commission process 

and review your comments more efficiently, please use only one method.  The 

Commission will post all comments on the Commission’s Internet Web site 

(http://www.sec.gov/rules/sro.shtml).  Copies of the submission, all subsequent 

amendments, all written statements with respect to the proposed rule change that are filed 

with the Commission, and all written communications relating to the proposed rule 

change between the Commission and any person, other than those that may be withheld 

from the public in accordance with the provisions of 5 U.S.C. 552, will be available for 

inspection and copying in the Commission’s Public Reference Section, 450 Fifth Street,  
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NW, Washington, DC 20549.  Copies of such filing also will be available for inspection 

and copying at the principal office of the CBOE.  All comments received will be posted 

without change; the Commission does not edit personal identifying information from 

submissions.  You should submit only information that you wish to make available  

publicly.  All submissions should refer to File Number SR-CBOE-2004-69 and should be 

submitted on or before [insert date 21 days from publication in the Federal Register]. 

 For the Commission, by the Division of Market Regulation, pursuant to delegated 

authority.17 

 

 Margaret H. McFarland 
 Deputy Secretary 

                                                 
17 17 CFR 200.30-3(a)(12). 


