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EXHIBIT 5 

(additions are underlined; deletions are [bracketed]) 

* * * * * 

Chicago Board Options Exchange, Incorporated 

Rules 

* * * * * 

Rule 6.51. Reporting Duties   

(a)-(d) No change. 

… Interpretations and Policies: 

.01-.02 No change. 

.03 The Exchange has established the following procedures for reporting transactions pursuant to 

Rule 6.51(d): 

For trades executed via an electronic data storage medium, or electronic system, trade information 

shall be immediately submitted to the Exchange for trade matching and clearance. 

For trades not executed on an electronic data storage medium, or electronic system, trade 

information shall be immediately recorded on a card or ticket and submitted as soon as reasonably 

possible[, but not later than the maximum time period stated in Rule 2.30]. 

.04 If a Trading Permit Holder has no knowledge of the account origin code, opening or closing 

status or time-in-force of an order when the Trading Permit Holder systematizes the order pursuant 

to Rule 6.24 or reports a trade pursuant to Rule 6.51, as applicable, the Trading Permit Holder may 

use the following values when systematizing the order through an Exchange-approved device or 

reporting a transaction, respectively: (a)  either open or close, in the Trading Permit Holder’s 

discretion (for opening or closing status); (b) broker-dealer (for account origin code); and (c) day 

(for time-in-force). The Trading Permit Holder may change any of these initial values via CTM, and 

must maintain records of any changes, pursuant to Rule 6.67. 

Pursuant to Rule 4.22, it remains the responsibility of the Trading Permit Holder to provide accurate 

trade information necessary for the reporting of a trade to time and sales reports or to allow the 

Exchange to properly match and clear trades. Any actions taken by the Exchange pursuant to this 

Interpretation and Policy .04 do not constitute a determination by the Exchange that an order was 

systematized or a trade was effected in conformity with the requirements of the Rules. Nothing in 

this Rule is intended to define or limit the ability of the Exchange to sanction or take other remedial 

action pursuant to other Rules for rule violations or other activity for which remedial measures may 

be imposed. 

* * * * * 
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Rule 6.67. CBOE Trade Match System 

General. The CBOE Trade Match System (“CTM”) is a system in which authorized Trading Permit 

Holders may add and/or update trade records. CTM may be used to enter and report transactions 

that have been effected on the Exchange in accordance with the Exchange’s rules, to update 

information entered pursuant to Rule 6.51, Interpretation and Policy .04, or to correct certain bona 

fide errors. The Exchange will announce documentation requirements related to changes made 

through the use of CTM via a Regulatory Circular. 

* * * * * 

 

 


