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 Pursuant to Section 19(b)(1) of the Securities Exchange Act of 1934 (“Act”)1 and Rule 

19b-4 thereunder,2

I. Self-Regulatory Organization’s Statement of the Terms of Substance of the Proposed Rule 
Change  

 notice is hereby given that, on September 14, 2011, the Chicago Stock 

Exchange, Inc. (“CHX” or the “Exchange”) filed with the Securities and Exchange Commission 

(the “Commission”) the proposed rule change as described in Items I and II below, which Items 

have been prepared by the Exchange.  The Commission is publishing this notice to solicit 

comments on the proposed rule change from interested persons. 

CHX proposes to amend its rules regarding Exchange-registered Institutional Broker 

firms to clarify their status.  The text of this proposed rule change is available on the Exchange’s 

website at (www.chx.com) and in the Commission’s Public Reference Room. 

II. Self-Regulatory Organization’s Statement of the Purpose of, and Statutory Basis for, the 
Proposed Rule Changes 

 
 In its filing with the Commission, the CHX included statements concerning the purpose 

of and basis for the proposed rule changes and discussed any comments it received regarding the 

proposal.  The text of these statements may be examined at the places specified in Item IV 

below.  The CHX has prepared summaries, set forth in sections A, B and C below, of the most 

significant aspects of such statements. 

                                                 
1  15 U.S.C. 78s(b)(1). 
2  17 CFR 240.19b-4. 
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A. Self-Regulatory Organization’s Statement of the Purpose of, and Statutory Basis 
for, the Proposed Rule Changes 
 
1. Purpose 

 
 The Exchange is proposing to add Interpretation and Policy .04 to Article 17, Rule 3 to 

clarify the status of Exchange-registered Institutional Broker firms (“Institutional Brokers”) as 

not operating on the Exchange.  By this proposal, the Exchange believes that it will enable 

existing and new Institutional Broker firms to engage in trading activities in a less restrictive 

manner than is currently the case.  The Exchange is also proposing to delete Article 20, Rule 7 

(Clearing the Matching System) since that requirement is predicated on Institutional Brokers 

being considered as operating on the Exchange.  Notwithstanding this redefinition of the status 

of Institutional Brokers, the Exchange continues to believe that a separate pricing schedule for 

orders submitted by Institutional Brokers for execution and/or submission for clearance and 

settlement is appropriate and represents an equitable allocation of fees for Exchange Participants. 

 Institutional Brokers are an elective sub-category of Exchange Participants requiring 

registration with the Exchange.  In addition to the other provisions of Exchange rules, 

Institutional Brokers are subject to the obligations of Article 17 of the CHX rules.  Institutional 

Broker firms typically provide manual order handling and execution services for other broker-

dealers or institutional clients, and are the successors to the floor brokers under the Exchange’s 

previous floor-based, auction trading model.  This model was eliminated as part of the 

implementation of Regulation NMS and Exchange’s transition to its New Trading Model, which 

features an electronic limit order matching system as its core trading facility.3

                                                 
3 The Exchange replaced its traditional auction marketplace with its New Trading Model 

beginning in 2006.  See Securities Exchange Act Rel. No. 54550 (Sept. 29, 2006), 71 FR 
59563 (Oct. 10, 2006) (SR-CHX-2006-05). 

  The 

Commission’s order approving the Exchange’s New Trading Model noted, “Institutional brokers 
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would be deemed to be participants operating on the Exchange, although they would not effect 

transactions from a physical trading floor (since the Exchange will no longer have a physical 

trading floor) and could trade from any location.  A customer order would be deemed to be on 

the Exchange when received by an institutional broker, but would not have priority in the 

Matching System until it is entered into the system.”4

 New Interpretation and Policy .04 to Rule 3 of Article 17 would define an Institutional 

Broker firm as a CHX Participant firm which voluntarily elects to register with the Exchange as 

such, and satisfies the Exchange’s requirements as set forth in Article 17.  Under the current 

proposal, an Institutional Broker firm shall not be regarded as operating on the Exchange.

  Although an Institutional Broker has 

traditionally been deemed to be operating on the Exchange, due to certain changes in their 

function the CHX is proposing to treat Institutional Brokers as no longer operating on the 

Exchange.  As such, an order that is sent to an Institutional Broker shall not be deemed to be “on 

the Exchange” unless and until such order is entered into the Exchange’s Matching System. 

5  Until 

fairly recently, Institutional Brokers were permitted to execute trades outside the Exchange’s 

core trading facility, the Matching System, while still considered to be on the Exchange.  

Utilizing a functionality known as the Validated Cross, Institutional Brokers were able to execute 

cross transactions based upon the state of the national market and orders residing in the Matching 

System at the time the parties agreed to the execution, rather than as of the entry of all essential 

terms into the electronic systems used by Institutional Brokers to handle and execute such 

transactions.6

                                                 
4 Id., Section II.C.  Institutional Brokers. 

  In December 2010, however, the Exchange eliminated the Validated Cross 

5 Orders submitted by Institutional Brokers to the CHX’s Matching System would be 
regarded as being on the Exchange. 

6 See, e.g., CHX Market Regulation Department Information Memorandum MR-07-9 
(Dec, 6, 2007). 
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functionality and ability of Institutional Brokers to execute transactions on the CHX otherwise 

than through the Matching System.7  Given this change, there is no longer any meaningful 

reason to treat Institutional Brokers as operating on the Exchange and the proposed Interpretation 

and Policy .04 reflects that determination.  The Exchange is also proposing to delete certain 

references to Institutional Brokers and/or their activity as being “on the Exchange” in Article 11, 

Rule 3(e) and in Article 17, Rule 3(a) and in Interpretation and Policy .01 thereto.8

 The Exchange is further proposing to delete Article 20, Rule 7 (Clearing the Matching 

System), which requires Institutional Brokers to attempt to execute trades on the Exchange 

before routing the order to another destination, except if the Institutional Broker is trading for its 

own account or its customer specifically requests otherwise.  Given that Institutional Brokers 

will no longer be treated as operating on Exchange, the CHX does not believe that these 

restrictions are appropriate.  Broker-dealers which are not part of our facilities should have the 

freedom to route orders to any destination.

 

9

 Pursuant to this proposal, an Institutional Broker would not be considered as operating on 

the Exchange and its trading activity within the Matching System would be treated the same as 

any other order sending Participant which is not registered as an Institutional Broker, except as to 

  Consequently, we are proposing to delete these 

requirements from our rules. 

                                                 
7 See Securities Exchange Act Rel. No. 63564 (Dec. 16, 2010), 75 FR 80870 (Dec. 23, 

2010) (SR-CHX-2010-25). 
8 In Article 11, Rule 3(e), we have added language requiring that Institutional Brokers and 

Market Makers be registered with the Exchange for the provisions to be applicable. 
9 Such ability to route orders to any market center is also consistent with CHX Article 9, 

Rule 24 which states “No rule, stated policy or practice of this exchange shall prohibit or 
condition, or be construed to prohibit, condition or otherwise limit, directly or indirectly, 
the ability of any Participant to effect any transaction otherwise than on this exchange in 
any reported security listed and registered on this exchange or as to which unlisted 
trading privileges on this exchange have been extended which is not a covered security.” 
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fees as discussed below.  Currently, Institutional Brokers are not permitted to execute 

transactions directly in the over-the-counter (“OTC”) marketplace since they are regarded as 

being part of the Exchange’s trading facilities.10  Since the proposed Interpretation and Policy 

would define Institutional Brokers as being “off-Exchange,” those restrictions would no longer 

exist and Institutional Brokers would be permitted to execute trades directly in the OTC 

marketplace, subject to the rules of the appropriate self-regulatory organization (“SRO”).11

2. Statutory Basis 

  

Accordingly, the Exchange is proposing to clarify in Article 17, Rule 1 that Institutional Brokers 

can effect transactions on the Exchange and in other market centers since Institutional Brokers 

will no longer be deemed to be operating on the Exchange. 

The Exchange believes that the proposed rule change is consistent with Section 6(b) of 

the Act in general,12 and furthers the objectives of Section 6(b)(5) in particular,13

                                                 
10 See CHX Market Regulation Department Information Memorandum MR-11-09 (July 14, 

2011), available on the Exchange’s public website, 

 in that it is 

designed to promote just and equitable principles of trade, to foster cooperation and coordination 

with persons engaged in facilitating transaction in securities, to remove impediments and perfect 

the mechanisms of a free and open market, and, in general, to protect investors and the public 

interest by redefining Institutional Brokers as no longer operating on the Exchange.  With the 

repeal of the Validated Cross functionality and rules, there is no longer any reason to treat 

Institutional Brokers as trading directly from the Exchange’s facilities.  The proposed 

redefinition of the role of Institutional Brokers properly aligns our rules with the current 

operation of those firms and will permit them to more effectively compete with other broker-

http://www.chx.com. 
11 Currently, the SRO for the OTC marketplace is FINRA. 
12  15 U.S.C. 78f(b). 
13  15 U.S.C. 78f(b)(5). 

http://www.chx.com/�
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dealers and serve the interests of their customers and investors.  The elimination of the 

requirement of Institutional Brokers to clear the Matching System before sending customer 

orders to other trading centers will likewise assist them in competing with other broker-dealers in 

a free and open market, and will allow them to better serve the interests of their customers and 

investors. 

 The Exchange believes that the proposed rule change is consistent with Section 6(b) of 

the Act14 in general, and furthers the objectives of Section 6(b)(4) of the Act15 in particular, in 

that it provides for the equitable allocation of reasonable dues, fees and other charges among 

members and other persons using any facility or system which the Exchange operates or controls 

by continuing to provide for separate billing rates for transactions executed or handled by an 

Institutional Broker.  The Exchange currently assesses separate fees and charges for transactions 

which are submitted to the CHX by Institutional Brokers.16

                                                 
14  15 U.S.C. 78f. 

  These fees are charged to the 

Participant firm in whose name the transactions are submitted for clearance and settlement.  

Typically, the Institutional Broker acts as agent for the Participant or for a correspondent thereof 

if the Participant is a clearing firm.  In general, the fee rates associated with transactions 

submitted through an Institutional Broker may be higher than other transactions submitted 

directly into the Matching System, although there is a ceiling or cap for such charges which may 

make the overall fee lower in some circumstances.  Despite the reclassification of Institutional 

Brokers as “off-Exchange,” the CHX continues to believe that the separate billing structure for 

transactions submitted through an Institutional Broker is appropriate and represents an equitable 

allocation of fees to Participants. 

15  15 U.S.C. 78f(b)(4) 
16 See CHX Fee Schedule, Sections E.3. and E.7. 
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 The Exchange provides trading and support technology services to Institutional Brokers 

without separate charges in order to facilitate their transactions on and through the Exchange.  

For example, the Exchange makes the Brokerplex® order management and recordation system 

available to Institutional Brokers without charge.17

B. Self-Regulatory Organization’s Statement of Burden on Competition 

  Brokerplex is used by Institutional Brokers 

to receive, transmit and hold orders from their clients while seeking execution within the CHX 

Matching System or elsewhere in the National Market System.  Reports of orders, including the 

terms of any executions thereof, submitted via Brokerplex are kept by the system.  The Exchange 

also provides operational and back office support services to Institutional Brokers using 

Brokerplex to handle orders and execute transactions on the Exchange.  Finally, the Exchange 

expends a significant amount of its regulatory resources policing the activities of Institutional 

Brokers.  The separate fee structure for orders submitted through Institutional Brokers helps 

offset these expenses.  The Exchange also provides a credit in its Fee Schedule to Institutional 

Brokers in their monthly billings based upon a percentage of revenue generated to the Exchange 

as a result of transactions submitted by that Institutional Broker.  This arrangement benefits the 

Exchange by incenting Institutional Brokers to register with the CHX under Article 17 and direct 

orders to the Exchange for execution. 

The Exchange does not believe that the proposed rule change will impose any burden on 

competition that is not necessary or appropriate in furtherance of the purposes of the Act.  

C. Self-Regulatory Organization’s Statement on Comments Regarding the Proposed 
Rule Changes Received from Members, Participants, or Others 

 No written comments were either solicited or received. 

                                                 
17 Use of the Brokerplex system satisfies the requirement that Institutional Brokers handle 

orders within an integrated electronic system.  Article 17, Rule 3.b. 
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III. Date of Effectiveness of the Proposed Rule Changes and Timing for Commission Action 
 
 Within 45 days of the date of publication of this notice in the Federal Register or within 

such longer period (i) as the Commission may designated up to 90 days of such date if it finds 

such longer period to be appropriate and publishes its reasons for so finding or (ii) as to which 

the self-regulatory organization consents, the Commission will: 

A. By order approve or disapprove such proposed rule change, or 

B. Institute proceedings to determine whether the proposed rule change should be 

disapproved. 

IV. Solicitation of Comments 

Interested persons are invited to submit written data, views, and arguments concerning 

the foregoing, including whether the proposed rule change is consistent with the Act.  Comments 

may be submitted by any of the following methods: 

Electronic comments: 

• Use the Commission’s Internet comment form (http://www.sec.gov/rules/sro.shtml); or  

• Send an e-mail to rule-comments@sec.gov.  Please include File Number SR-CHX-2011-

29 on the subject line. 

Paper comments: 

• Send paper comments in triplicate to Elizabeth M. Murphy, Secretary, Securities and 

Exchange Commission, 100 F Street, NE, Washington, DC 20549-1090. 

All submissions should refer to File Number SR-CHX-2011-29.  This file number should be 

included on the subject line if e-mail is used.  To help the Commission process and review your 

comments more efficiently, please use only one method.  The Commission will post all 

comments on the Commission’s Internet website (http://www.sec.gov/rules/sro.shtml).  Copies 

of the submission, all subsequent amendments, all written statements with respect to the 

http://www.sec.gov/rules/sro.shtml�
mailto:rule-comments@sec.gov�
http://www.sec.gov/rules/sro.shtml�
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proposed rule change that are filed with the Commission, and all written communications 

relating to the proposed rule change between the Commission and any person, other than those 

that may be withheld from the public in accordance with the provisions of 5 U.S.C. 552, will be 

available for website viewing and printing in the Commission’s Public Reference Room, 100 F 

Street, NE, Washington, DC 20549, on official business days between the hours of 10:00 a.m. 

and 3:00 p.m.  Copies of the filing also will be available for inspection and copying at the 

principal office of the Exchange.  All comments received will be posted without change; the 

Commission does not edit personal identifying information from submissions.  You should  

submit only information that you wish to make available publicly.  All submissions should refer  

to File Number SR-CHX-2011-29 and should be submitted on or before [insert date 21 days from 

publication in the Federal Register]. 

For the Commission, by the Division of Trading and Markets, pursuant to delegated 

authority.18

 

 

       
Elizabeth M. Murphy  
Secretary 

 
 
 

                                                 
18  17 CFR 200.30-3(a)(12). 
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