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I.  Introduction

On November 15, 2006, The Options Clearing Corporation (“OCC”) filed with the 

Securities and Exchange Commission pursuant to Section 19(b)(1) of the Securities Exchange 

Act of 19341 and Rule 19b-4 thereunder2 a proposed rule change to modify certain OCC By-

Laws and Rules relating to membership requirements.  The proposed rule change was published 

for comment in the Federal Register on January 12, 2007.3  No comment letters were received.  

This order approves the proposal.  

II.  Description of the Proposal
 

A.   Interpretation and Policy .03 
     
  Prior to this rule change, Interpretation and Policy .03 to Article V, Section 1, of OCC’s 

By-Laws required applicants for membership to employ two key operations employees on a full-

time basis.  This requirement was intended to ensure that an applicant maintains sufficient staff 

to fulfill its obligations as a clearing member.  However, several recent applicants for clearing 

membership have had difficulty meeting this requirement because their entire staff was 

employed by an affiliate of the applicant (i.e., a parent or related organization) rather than by the 

applicant itself.  While these applicants entered into employee leasing arrangements in order to 

                                                 
1  15 U.S.C. 78s(b)(1). 
 
2  17 CFR 240.19b-4.  
 
3  Securities Exchange Act Release No. 55047 (Jan. 5, 2007), 72 FR 1571. 
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comply with OCC’s policy, OCC decided to reevaluate the policy in light of the fact that it had 

proved burdensome to a number of applicants.   

 OCC understands that it is not uncommon for some entities of an affiliated corporate 

group to outsource certain or all functions to another entity of the corporate group and let the 

latter be the sole employer of the people who perform those functions.  In situations of that 

nature, OCC concluded that there is not the same reason to be concerned about whether the 

applicant will have adequate staffing as in cases where the applicant relies on an unaffiliated 

third party for staffing.  OCC therefore is modifying its policy in order to provide greater 

flexibility to recognize this alternative employment structure by amending Interpretation and 

Policy .03 to Article V, Section 1, to permit the Membership/Risk Committee (“Committee”) to 

waive the requirement that an applicant employ two key operations employees on a full-time 

basis if the daily operations of the applicant are conducted by staff employed on a full-time basis 

by an entity affiliated with such applicant.  OCC believes that the Committee’s authority to 

waive such requirement is consistent with its existing authority to waive the requirement that an 

applicant employ at least one full-time person who is registered as a “Limited Principal – 

Financial and Operations” or comparable registration requirement, as applicable.   

2.  Rule 309 
 
  OCC is also amending Rule 309 by adding new paragraph (f) to clarify that if an 

operationally capable clearing member proposes to become a managed clearing member (i.e., 

outsource certain of its obligations as a clearing member to another clearing member [“managing 

clearing member”]), the applicant must obtain prior approval from the Committee.  Prior to this 

rule change, Interpretation and Policy .04 to Rule 309 primarily contemplated the use of facilities 

management agreements by applicants for membership rather than by existing clearing members.  
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Nonetheless, OCC has always interpreted its By-Laws and Rules as requiring prior Committee 

review and approval of all facilities management agreements, including those proposed to be 

entered into by operationally capable clearing members.  The amendment to Rule 309 makes this 

interpretation explicit.  

3.  Rule 901

  OCC is amending Rule 901 to provide that a clearing member’s appointment of another 

clearing member or CDS Clearing and Depository Services Inc. (“CDS”)4 for purposes of 

effecting settlements of exercised or matured cleared securities may not be terminated until after 

the 30th calendar day following notice to OCC of such termination.5  Prior to this rule change, 

clearing members were required to provide three business days notice of terminating such 

appointments.  However, OCC concluded that three business days was insufficient time for OCC 

to determine whether or not the clearing member has made appropriate alternative settlement 

arrangements.  Accordingly, OCC is changing the notice period to be consistent with the notice 

period required to advise OCC of the termination of a facilities management agreement.6

III.  Discussion 
  
 The Commission finds that the proposed rule change is consistent with the requirements 

of the Act and the rules and regulations thereunder applicable to a registered clearing agency.  In 

particular, the Commission believes the proposal is consistent with the requirements of Section 
                                                 
4  CDS is the successor organization to Canadian Depository for Securities Ltd.  OCC’s By-

Law definition of CDS is being amended to reflect this organizational change. 
 
5  OCC surveyed appointed clearing members that effect NSCC settlements for 

nonaffiliated clearing members and CDS to ascertain their views regarding the proposed 
change in the notice period for terminating such appointments.  There were no objections 
to the proposed change.  

 
6  Conforming changes have been made to the related appointment forms, which are 

attached as Exhibits 5A and 5B to the proposed rule filing.  
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17A(b)(3)(F),7 which, among other things, requires the rules of a clearing agency to assure the 

safeguarding of securities and funds that are in the custody or control of the clearing agency or 

for which it is responsible.  Although OCC is giving the Membership/Risk Committee the ability 

to waive the requirement that an applicant employ two key operations employees on a full-time 

basis, the revised requirement that allows an applicant to have full-time operational staff 

employed by an affiliate of the applicant should provide OCC with the practical flexibility to 

permit such arrangements and still have reasonable assurance that its members are operationally 

sound.  Moreover, specifying that a clearing member’s appointment of another clearing entity to 

effect settlement on its behalf can not be terminated until after the 30th calendar day following 

notice to OCC of such termination should provide OCC with an appropriate amount of time in 

which to determine that the clearing member has made alternative settlement arrangements. 

IV.  Conclusion 

 On the basis of the foregoing, the Commission finds that the proposal is consistent with 

the requirements of the Act and in particular with the requirements of Section 17A of the Act8 

and the rules and regulations thereunder.  

  

                                                 
7  15 U.S.C. 78q-1(b)(3)(F). 
 
8  15 U.S.C. 78q-1. 
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IT IS THEREFORE ORDERED, pursuant to Section 19(b)(2) of the Act, that the 

proposed rule change (File No. SR-OCC-2006-21) be, and hereby is, approved.9

For the Commission by the Division of Market Regulation, pursuant to delegated 

authority.10

 
 
          Florence E. Harmon 

Deputy Secretary 

                                                 
9  In approving the proposed rule change, the Commission considered the proposal’s impact 

on efficiency, competition and capital formation.  15 U.S.C. 78c(f).    
 
10 17 CFR 200.30-3(a)(12). 
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