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Guarantees and Sharing in Accounts 
 
I. Introduction 
  

On August 14, 2004, the New York Stock Exchange, Inc. (“NYSE” or the 

“Exchange”) filed with the Securities and Exchange Commission (“SEC” or the 

“Commission”), pursuant to Section 19(b)(1) of the Securities Exchange Act of 1934 (the 

“Exchange Act”)1 and Rule 19b-4 thereunder,2 a proposed rule relating to amendments to 

Rule 352 concerning guarantees and sharing in accounts.  On July 6, 2005, the Exchange 

filed Amendment No. 1 to its proposed rule change.  The proposed rule change, as 

amended, was published for comment in the Federal Register on August 5, 2005.3  The 

Commission received no comments on the proposal.  This order approves the proposed 

rule change, as amended. 

II. Description of the Proposed Rule Change 
 

Background 
 

Rule 352 (the “Rule”) generally prohibits members, member organizations, and 

specified associated persons of such from entering into arrangements that guarantee the 

payment of a debit balance in any customer account; guarantee a customer against loss; 

or establish a profit and/or loss-sharing agreement with a customer.  The amendments 

                                                 
1  15 U.S.C. 78s(b)(1). 
2  17 CFR 240.19b-4. 
3  See Securities Exchange Act Release No. 52179 (July 29, 2005), 70 FR 45461 (August 5, 2005). 
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proposed herein expand the Rule to include specific limitations on loan arrangements 

between personnel associated with a member organization in any registered capacity on 

the one hand, and customers on the other.  In addition, the amendments integrate the 

Rule’s Interpretation into the proposed Rule text, and otherwise clarify both the Rule’s 

scope and purpose. 

Loan Arrangements between Registered Personnel and Customers 
 

The Exchange does not currently have a rule that specifically addresses the issue 

of loan arrangements between member organization personnel and customers; however, 

the Exchange believes that such arrangements, given their inherent potential for conflict 

of interest and abuse, are generally not a good business practice.  Bearing this concern in 

mind, it is recognized that there are certain situations when such loans may be 

appropriate.  Accordingly, proposed paragraphs (e) and (f) to Rule 352 would limit loan 

arrangements, between persons associated with a member organization in any registered 

capacity and customers, to certain prescribed situations.  As outlined in detail below, 

proposed Rule 352(e) requires written supervisory procedures that would limit loan 

arrangements between registered member organization personnel and customers of the 

member organization to those arising either in the context of a prescribed personal or 

business relationship outside of the broker-customer relationship, or to those involving 

other registered personnel of the member organization.  Proposed Rule 352(f) further 

requires detailed written supervisory procedures that would require that certain loan 

arrangements between registered member organization personnel and customers of the 

member organization be disclosed to the member organization for prior approval.  
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Limitations on Loan Arrangements 
 

Proposed Rule 352(e) would permit a person associated with a member 

organization in any registered capacity to borrow money from or lend money to a 

customer of such person only if:  (A) the member organization has written supervisory 

procedures permitting the borrowing and lending of money between such registered 

persons and their customers; and (B) the lending or borrowing arrangement meets one of 

the following conditions:  (1) the customer is a member of such registered person’s 

immediate family; or (2) the customer is a financial institution regularly engaged in the 

business of providing credit, financing, or loans, or other entity or person that regularly 

arranges or extends credit in the ordinary course of business; or (3) the customer and the 

registered person are both registered persons of the same member organization; or (4) the 

lending arrangement is based on a personal relationship with the customer, such that the 

loan would not have been solicited, offered, or given had the customer and the registered 

person not maintained a relationship outside of the broker/customer relationship; or (5) 

the lending arrangement is based on a business relationship outside of the broker-

customer relationship. 

Loan Procedures 
 
Proposed Rule 352(f)(1) would require member organizations to pre-approve, in 

writing, the lending or borrowing arrangements described in proposed paragraphs (e)(3) 

(between registered persons of the same member organization); (e)(4) (involving a 

personal relationship outside the context of the broker-customer relationship); and (e)(5) 

(involving a business relationship outside the context of the broker-customer 

relationship). 
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With respect to the lending or borrowing arrangements described in proposed 

Rule 352(e)(1) between a person associated with a member organization in any registered 

capacity and a customer that is a member of such registered person's immediate family, 

proposed paragraph (f)(2) would permit a member organization’s written procedures to 

indicate that registered persons are not required to notify the member organization or 

receive member organization approval either prior to or subsequent to entering into a 

lending or borrowing arrangement with an immediate family member.  For purposes of 

this proposed rule, the term “immediate family” is defined in proposed paragraph 352(g) 

to include parents, grandparents, mother-in-law or father-in-law, husband or wife, brother 

or sister, brother-in-law or sister-in-law, son-in law or daughter-in-law, children, 

grandchildren, cousin, aunt or uncle, or niece or nephew, and would also include any 

other person whom the registered person supports, directly or indirectly, to a material 

extent. 

With respect to the lending or borrowing arrangements described in proposed 

Rule 352(e)(2) between a person associated with a member organization in any registered 

capacity and a customer that is a financial institution regularly engaged in the business of 

providing credit, financing, or loans, or other entity or person that regularly arranges or 

extends credit in the ordinary course of business, proposed paragraph (f)(3) would permit 

a member organization’s written procedures to indicate that registered persons are not 

required to notify the member organization or receive approval either prior to or 

subsequent to entering into a lending or borrowing arrangements with a customer that is a 

prescribed financial institution, provided that the loan has been made on commercial 

terms that the customer generally makes available to members of the general public 
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similarly situated as to need, purpose, and creditworthiness.  For purposes of proposed 

paragraph (e)(2), a member organization may rely on the registered person’s written 

representation that the terms of the loan meet the standards required by proposed 

paragraph (f)(3). 

Integration of the Rule’s Interpretation 
 

The NYSE Interpretation Handbook contains an exception to the general 

prohibition, under current Rule 352(c), against sharing or agreeing to share in any profits 

or losses in any customer’s account or from any transaction transacted therein.4  The 

Interpretation states, in part, that: “…where a participatory compensation arrangement is 

entered into by a member organization that itself is registered with the SEC as an 

investment adviser, and such arrangement complies with Section 205(1) and the rules 

thereunder, the arrangement will not be deemed violative of Rule 352(c) if the 

arrangement arises in the context of such member organization’s advisory relationship 

with the customer.  Member organizations may not have such participatory compensation 

arrangements if they are only acting as a broker for the customer.”   

Since this exemption for member organizations acting in the capacity of a 

registered investment adviser is not referred to nor reasonably implied by the Rule, it is 

proposed that it be deleted in its entirety from the Interpretation Handbook, and 

integrated into the proposed Rule text.5  

In addition, the Interpretation text reference to Section 205(1) of the Investment 

Advisers Act of 1940 is inaccurate.  It is proposed that the reference be corrected to read 

                                                 
4  See text of the proposed rule change which is available on the NYSE’s Web site 

(www.NYSE.com), at the NYSE’s principal office, and at the Commission’s Public Reference 
Room. 

5  Id. 
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“Section 205…unless exempt pursuant to Section 203(b) of the Advisers Act.”6  The 

proposed change simply clarifies the scope and original intent of the reference, and does 

not alter the substance of the Interpretation.   

Miscellaneous Rule Text Clarifications 
 

The Exchange has taken this opportunity to rearrange and clarify certain sections 

of the Rule.  For example, the text of Rule 352(b) arguably suggests an application of the 

Rule to a category broader than that of “customers” (e.g., encompassing broker-dealers).  

Specifically, it states that “no member, allied member, registered representative or officer 

shall guarantee or in any way represent that either he or his employer will guarantee any 

customer against loss in any account or on any transaction” (italics added).  It is proposed 

that this text be amended to specify “customer” accounts and “customer” transactions in 

order to remove any suggestion that proposed Rule 352 is to be construed more 

expansively than other NYSE sales practice rules.  These proposed amendments are 

consistent with both the original intent of the Rule and the Exchange’s ongoing 

interpretation of it.  

It is proposed that the text of Rule 352(c) be amended, as reflected in proposed 

Rule 352(b), to clarify that its general restriction against receiving or agreeing to receive 

a share in the profits or losses of any customer account extends to officers of a member 

organization who are acting in the capacity of a registered representative.  Inclusion of 

the term “officer” also makes proposed paragraph (b) consistent with proposed paragraph 

(a). 

                                                 
6  Id. 
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Current Rule 352 paragraphs (a) and (b) have been combined into proposed 

paragraph (a).  Further, the exceptions to the general prohibition against sharing in profits 

and losses which are currently in paragraphs .10 and .20 of the Rule’s Supplemental 

Material have been clarified and relocated to proposed paragraph 352(c) under the 

heading “Joint Accounts and Order Errors.”  

Additional amendments are non-substantive changes, such as the clarification of 

rule text and the revision of dated language to reflect current usage. 

 
III. Discussion and Findings 

After careful review, the Commission finds that the proposed rule change, as 

amended, is consistent with the requirements of the Exchange Act and the rules and 

regulations thereunder applicable to a national securities exchange, and in particular, with 

the requirements of Sections 6(b)(5)7 of the Exchange Act.  Section 6(b)(5) requires, 

among other things, that the rules of an exchange be designed to promote just and 

equitable principles of trade, to remove impediments to and perfect the mechanism of a 

free and open market and national market system, and in general, to protect investors and 

the public interest.  The Commission believes that the proposed rule change, as amended, 

is designed to accomplish these ends (1) by placing limitations on loan arrangements 

between personnel associated with a member organization in any registered capacity on 

the one hand, and customers on the other, (2) by integrating the Rule’s Interpretation into 

the proposed Rule, and (3) by clarifying both the Rule’s scope and purpose with respect 

to prohibiting members, member organizations, and specified associated persons of such 

from entering into arrangements that guarantee the payment of a debit balance in any 

                                                 
7  15 U.S.C. 78f(b)(5). 
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customer account; guarantee a customer against loss; or establish a profit and/or loss-

sharing agreement with a customer. 

IV. Conclusions 

IT IS THEREFORE ORDERED, pursuant to Section 19(b)(2) of the Act,8 that the 

proposed rule change (SR-NYSE-2004-47), as amended, be, and hereby is, approved. 

For the Commission, by the Division of Market Regulation, pursuant to delegated 

authority.9 

 
 

Jonathan G. Katz 
Secretary 

 

 
 

                                                 
8  15 U.S.C. 78s(b)(2). 
9  17 CFR 200.30-3(a)(12). 


