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Re: Treatment of o~eratin~ leases under Rule 1 Sc3-1

Dear Ms. Scucci,

In your letter dated May 31, 2016 on behalf of the Securities Industry and Financial
Markets Association ("SIFMA"), you request assurances that the staff of the Division of Trading
and Markets ("Division") would not recommend enforcement action to the Securities and
Exchange Commission ("Commission") under Rule 1 Sc3-1 under the Securities Exchange Act of
1934 ("Exchange Act")1 if abroker-dealer treats the asset and liability arising from an operating
lease in the manner described below.

I understand that the following facts are relevant to your request. The Financial
Accounting Standards Board ("FASB") issued an Accounting Standards Update for Leases on
February 25, 2016 ("Lease Accounting Update").2 Depending on the type of entity, the Lease
Accounting Update is effective for fiscal years beginning after December 15, 2018 or for fiscal
years beginning after December 15, 2019. Currently, generally accepted accounting principles
("GAAP") do not require a lessee to include an asset or liability on its balance sheet with respect
to an operating lease. The Lease Accounting Update will change that treatment under GAAP by
requiring a lessee to include on its balance sheet an asset and liability arising from an operating
lease. Generally, the amount of the lease liability will be calculated as the present value of
unpaid lease payments. The amount of the lease asset also will reflect the present value of
unpaid lease payments, but it will also reflect any initial direct costs, prepaid. lease payments, and
lease incentives. Consequently, the amount of the lease asset may not equal the amount of the
lease liability.

Under Exchange Act Rule 1 Sc3-1, abroker-dealer computes its net capital by
determining its net worth under. GAAP and then making certain adjustments to net worth.3
Among these adjustments, abroker-dealer must deduct from net worth any asset that is not
readily convertible into cash (a non-allowable asset).4 Further, under Rule 15c3-1, a broker-

' See 17 CFR 240.15 c3 -1

2 See FASB ASU No. 2016-02, Leases (Topic 842).

3 See 17 CFR 240.15c3-1(c)(2).

4 See 17 CFR 240.15 c3 -1(c)(2)(iv).
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dealer is required to maintain net capital in an amount that is at least equal to the greater of a
fixed-dollar amount specified in the rule and an amount determined by applying one of two
financial ratios: the 15-to-1 aggregate indebtedness to net capital ratio (i.e., the AI standard) or
the alternative 2% of customer debit items ratio.5 Under the AI standard, the amount of all
liabilities of the broker-dealer that count towards aggregate indebtedness cannot be more than
1500% of the firm's net capital (i.e., the broker-dealer's minimum net capital requirement is 1/15
or 6.67% of its aggregate indebtedness).6

In your letter you represent that the Lease Accounting Update does not alter the economic
or legal characteristics of an operating lease; namely, an operating lease still represents a
financial transaction that is a temporary use of an asset. Currently, because operating lease
assets and liabilities are not reflected on the lessee's balance sheet they do not factor into a
broker-dealer's net capital computation or abroker-dealer's determination of its minimum net
capital requirement under the AI standard. However, the Lease Accounting Update will require
a broker-dealer lessee to reflect an asset and liability on its balance sheet arising from an
operating lease. Under paragraph (c)(2)(iv) of Exchange Act Rule 15c3-1, the operating lease
asset would be non-allowable and, therefore, abroker-dealer would need to deduct it from net
worth when computing its net capital. Additionally, abroker-dealer using the AI standard for
determining its minimum net capital requirement would be required to include the operating
lease liability in its calculation.

Based on the facts and representations set forth in your letter and discussions with the
Staff as collectively set forth in this letter, the Division will not recommend enforcement action
to the Commission under Exchange Act Rule 1 Sc3-1 if abroker-dealer computing net capital
adds back an operating lease asset to the extent of the associated operating lease liability. If the
value of the operating lease liability exceeds the value of the associated operating lease asset, the
amount by which the liability's value exceeds the associated lease asset must be deducted for net
capital purposes. Abroker-dealer cannot add back an operating lease asset to offset an operating
lease liability unless the asset and the liability arise from the same operating lease; nor can a
broker-dealer add back combined or aggregated operating lease assets to offset combined or
aggregated operating lease liabilities.

Further, based on the facts and representations set forth in your letter and discussions
with the Staff as collectively set forth in this letter, the Division will not recommend enforcement
action to the Commission under Exchange Act Rule 15c3-1 if abroker-dealer determining its
minimum net capital requirement using the AI standard does not include in its aggregate
indebtedness an operating lease liability to the extent of the associated operating lease asset. If
the value of the operating lease liability exceeds the associated operating lease asset, the amount
by which the lease liability exceeds the lease asset must be included in the broker-dealer's
aggregate indebtedness. Abroker-dealer cannot add back an operating lease asset to offset an
operating lease liability unless the asset and the liability arise from the same operating lease; nor

See 17 CFR 240.1 Sc3-1(a)(1)(i)-(ii).

See 17 CFR 240.15c3-1(a)(1)(i).
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can abroker-dealer add back combined or aggregated operating lease assets to offset combined

or aggregated operating lease liabilities.

This staff position is based strictly on the facts and circumstances discussed in this letter,

and any different facts and circumstances may require a different response. This response,

furthermore, expresses the Division's position regarding enforcement action only and does not

purport to express any legal conclusions on the question presented. The Staff expresses no view

with respect to any other questions that the activities discussed above may raise, including the

applicability of any other federal or state laws, or self-regulatory organization rules. This

position is subject to modification or revocation as necessary or appropriate for the public

interest or the protection of investors.

If you have any questions regarding this letter, please call me at (202) 551-5525, Tom

McGowan at (202) 5 51-5 521, Randall Roy at (202) 5 51-5 S 22, or Raymond Lombardo at (202)

551-5755.

Sinc rely,

~~

Michael A. Macchiaroli
Associate Director



	

	

	

  

           

 
 
 
 

 

 

 
 
 

 

 
 

 

 

 

  

																																																								

 
 

 

May 31, 2016 

Mr. Stephen Luparello 
Director, Division of Trading and Markets 
Securities and Exchange Commission 
100 F Street, NE 
Washington, DC 20549 

Re: Regulatory capital consequences resulting from the Financial Accounting 
Standards Board’s Accounting Standards Update No. 2016-02, Leases (Topic 842). 

Dear Mr. Luparello: 

The Capital Steering Committee and other member firms of the Securities Industry and 
Financial Markets Association (SIFMA)1 respectfully request that the staff of the 
Securities and Exchange Commission (the “Commission”) issue an interpretation to 
correct the significant impact that the Financial Accounting Standards Board’s 
(“FASB”) recent publication of Accounting Standards Update No. 2016-02, Leases 
(Topic 842) (Feb. 25, 2016) would otherwise have on the net capital computations of 
broker-dealers. 

The new accounting standard provides for the recognition of certain operating lease 
assets and liabilities on a lessee’s balance sheet.  Under the current lease accounting 
framework, capital leases are recognized as assets and liabilities on a lessee’s balance 
sheet, but operating leases, regardless of term, are not. Under the new standard, for 
operating leases with a term greater than twelve months, lessees will be required to 
recognize (i) their obligations to make lease payments as a liability (the “lease 
liability”), initially measured at the present value of the lease payments, and (ii) their 
ability to use the leased property as a corresponding asset (a  “right-of-use asset”).   

This change in the treatment of operating leases is purely a matter of accounting. That 
is, the new standard does not alter the economic or legal characteristics of these 
leases.  Further, in adopting the standard, FASB was not intending to alter the manner 
in which broker-dealers computed their net capital; this was simply an unintended 
consequence of the manner in which FASB’s and the Commission’s rules interact. 
Accordingly, there is no reason for the new standard to impact a broker-dealer’s net 
capital as computed pursuant to Rule 15c3-1 under the Securities Exchange 

1
SIFMA brings together the shared interests of hundreds of securities firms, banks and asset managers. SIFMA’s 

mission is to support a strong financial industry, investor opportunity, capital formation, job creation and economic 
growth, while building trust and confidence in the financial markets. SIFMA, with offices in New York and 
Washington, D.C., is the U.S. regional member of the Global Financial Markets Association. For more information, 
visit www.sifma.org. 
New York | Washington 

120 Broadway, 35th Floor | New York, NY 10271-0080 | P: 212.313.1200 |  F: 212.313.1301 
USActive 35364854.11 www.sifma.org 

http:www.sifma.org
http:35364854.11
http:www.sifma.org


	

 

 

 

 

 

 
  

 

 

   
 

																																																								
	 	 	 	 	 	 	

	
	  

 	
	 	 	 	 	 	 	 	

	 	 	 	 	 	
	 	 	 	 	 	 	 	 	 	 	

		

Act.  However, absent regulatory relief, the new accounting standard will reduce firms’ 
net capital and excess net capital, potentially by very material amounts. 

We first note that recognizing the lease liability and the right-of-use asset on a broker-
dealer’s balance sheet will not have any inherent effect on a broker-dealer’s GAAP 
equity (as the amounts will offset for this purpose).  However, because a right-of-use 
asset would not currently be considered an allowable asset under the net capital rule, it 
cannot be used to offset a lease liability for purposes of the computation of net capital, 
so the lease liability would diminish net capital and that liability would not be offset by 
a right-of-use asset. In addition, broker-dealers using the aggregate indebtedness 
(“AI”) method in computing their net capital requirement would be required to include 
the lease liability in their calculation of capital requirements.   

The reduction in broker-dealer’s regulatory capital, and the increase in capital 
requirements for an AI firm, due to the change in the lease accounting standard is quite 
significant. SIFMA has conducted a preliminary survey of twenty-two (22) broker-
dealers with diverse business models (e.g. large banks, foreign banks, regional broker-
dealers, introducing broker-dealers, on-line broker-dealers and asset managers).  These 
22 firms’ initial estimates show an impact on their collective regulatory capital of $9.8 
billion, with a disproportionate amount of that impact (as a percentage of excess net 
capital) on regional, smaller and introducing broker-dealers.  There is also likely to be 
a disproportionate impact on firms that maintain multiple retail locations and that 
provide services to retail customers.  Our preliminary estimate for these 22 firms does 
not include the impact of “in substance fixed lease payments”  2 which also will be 
brought on to the broker-dealers balance sheets.3 

To preserve the existing regulatory capital treatment of operating leases, we request 
that the Commission’s staff issue an interpretation stating that the right-of-use asset 
arising from operating leases is considered to be an allowable asset under Rule 15c3-1 
equal to the firm’s lease liability for operating leases. In other words, if the right-of-
use asset for operating leases exceeds the lease liability, any such excess right-of-use 
asset value would be treated as a non-allowable asset.  If the operating lease’s right-of-
use asset value is equal to or less than the operating lease liability, there would be no 
deduction from (or addition to) net capital.  Moreover, we request that firms computing 
net capital under the AI method be permitted to exclude lease liabilities for operating 
leases in the determination of their net capital treatment.  The relief we are requesting 
effectively preserves the existing regulatory capital treatment of operating leases under 
Rule 15c3-1.4 

2 The accounting	 guidance stipulates that lease payments	 include “in  	 substance  fixed  lease  
payments”, 	when	the payments	 are 	economically	indistinguishable 	from	lease	payments.	 
3 Two (2) firms separately provided the impact of their “in substance fixed lease payments” and the 
impact changed from a minimal impact to between 10-30% of their excess net capital. 
4 For	 the	 same	 reasons that FASB’s accounting update	 should not	 change broker‐dealers’
calculation	 of	 net capital,	 it also should	 not affect firms’	 calculation	 of their	 leverage	 ratios	 under	 
FINRA	 10‐44 New Alert – Reporting Criterion for Leverage in FOCUS Report or	 under	 the	 
Commission’s	anticipated	rulemaking	related	to	leverage	ratios. 

2	 
USActive 35364854.11 

http:35364854.11


	

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 
 

 
 

We believe this relief is necessary because the existing regulatory capital requirements 
were designed to be sufficient under the existing lease accounting standard, and the 
new accounting standard does not alter the legal or economic reality, but merely 
modifies the manner in which operating lease assets and liabilities are presented in an 
entity’s financial statements.  The new accounting standard does not affect a broker-
dealers’ economic position; therefore, the change in the recognition of operating leases 
should not change the amount of net capital requirements for broker-dealers.  

We also emphasize that the securities industry is of the view that material changes to 
net capital requirements under Rule 15c3-1 should be effected only through the 
Commission’s formal rulemaking process. 

Accordingly, we request the Commission’s staff issue the following interpretation: 

To the extent that operating leases are required to be recognized on 
balance sheet pursuant to Accounting Standards Update No. 2016-02, 
Leases (Topic 842), a broker-dealer may treat the right-of-use assets as 
allowable assets equal to the amount of the lease liabilities that are 
recorded under ASU No #2016-02. Firms calculating capital under the 
Aggregate Indebtedness Standard may exclude lease liabilities under 
operating leases. 

Respectfully we urge the Commission’s staff to act on this request on an expedited 
basis due to the very significant regulatory capital impact this accounting change 
would otherwise impose on broker-dealers, and the need for firms to commence 
strategic planning initiatives to modify their business models and lease agreements 
absent immediate regulatory guidance. This new lease accounting standard is 
effective for fiscal years beginning after December 15, 2018 for public business 
entities, with an early application permitted for all entities.  We are concerned that 
broker-dealers may inadvertently be impacted if a parent company decides to elect an 
early adoption. 

Thank you for this opportunity to provide you with the industry’s concerns regarding 
the consequences of the new lease accounting standard.  SIFMA’s Capital Steering 
Committee and other impacted member firms would be pleased to discuss our views 
with the Commission or provide any additional information needed to receive this 
regulatory relief. Please contact me at 212-313-1331 if you have questions concerning 
our letter. 

Regards, 

Mary Kay Scucci, PhD, CPA 
Managing Director  
SIFMA 

3	 
USActive 35364854.11 
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cc: 
Securities and Exchange Commission 
Gary Barnett - Deputy Director, Division of Trading & Markets 
Michael Macchiaroli - Associate Director, Division of Trading & Markets 
Thomas McGowan, - Associate Director, Division of Trading & Markets 
Randall Roy - Deputy Associate Director, Division of Trading & Markets 
Michelle Danis - Assistant Director, Risk Supervised Broker-Dealer Program, Division 
of Trading & Markets 

FINRA 
William Wollman, Executive Vice President, Member Regulation – Risk Oversight & 
Operational Regulation  
Kris Daily, Vice President, Risk Oversight & Operational Regulation 
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