
UNITED STATES 

SECURITIES AND EXCHANGE COMMISSION 

WASHINGTON, DC 20549 

DIVISJON OF 

TRADING AND MARKETS 

February 26, 20 14 

Thomas F. Price 
Operations, Technology & BCP 
Securities Industry and Financial Markets Association ("SIFMA") 

120 Broadway, 35th Floor 

New York, NY 10271-0080 

Re: Certain Amendments to Rule 15c3-3 

Dear Mr. Price: 

This responds to your letter dated February 26, 2014, wherein you request that the staff of 
the Division of Trading and Markets ("Division") of the Securities and Exchange Commission 
("Commission") provide relief to broker-dealers with respect to a requirement to obtain prior 
written consent from a customer as required under amendments to Rule 15c3-3 that become 
effective on March 3, 2014. 

30, 2013, Commission adopted amendments to the broker-dealer nnam;m1 
responsibility under the Securities Exchange Act of 1934.1 The amendments include 
adoption of new paragraph (j)(2)(ii) of Rule 15c3-3 which establishes customer disclosure, 
notice, and affirmative consent requirements for programs ("Sweep Programs") a 
customer's free credit balances in a securities account are "sweft" to a money market mutual 
fund or an account at a bank whose deposits are FDIC-insured. The final rules became effective 
on October 21, 2013. The Commission issued an exemptive order providing broker-dealers a 
temporary exemption from the requirements of certain of the amendments, including paragraph 
(j)(2)(ii) ofRule 15c3-3, until March 2014.3 

Financial Responsibility Rules for Broker-Dealers, Exchange Act Release No. 70072 
30, 2013), 78 FR 51824 (Aug. 21, 2013). 

2 17 CFR 240.15c3-3U). See also 17 CFR 240.15c3-3(a)(17) (defining the term Sweep Program). 
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Paragraph (j)(2)(ii)(A) of Rule 15c3-3 permits a broker-dealer to transfer free credit 
balances held in a customer's securities account opened on or after the effective date of the 
amendment into a product in its Sweep Program; provided the customer gives prior written 
affirmative consent to having free credit balances in the customer's securities account included 
in the Sweep Program after being notified of the general terms and conditions of the products 
available through the Sweep Program and that the broker-dealer may change the products 
available under the Sweep Program.4 

In your letter you state that, with respect to certain account opening scenarios, it will be 
unfeasibly difficult and expensive for broker-dealers to implement procedures and controls and 
make necessary technology changes to obtain a customer's prior written consent as required by 
paragraph (j)(2)(ii)(A) of Rule 15c3-3 by the March 3, 2014 effective date. In particular, you 
state that it is current practice for some customers to place funds in their securities accounts 
before executing relevant account agreements and returning the agreements to the broker-dealer. 
You state that, even though written affirmative consent is not obtained at the time the customer 
opens the securities account, the broker-dealer will obtain the customer's verbal affirmative 
consent to have the free credit balances in the account included in a Sweep Program. However, 
because the customer has not yet executed the account agreements, the consent would not yet be 
documented in writing. You state that implementing measures to prevent free credit balances 
from being transferred from the customer's securities account to a product in the broker-dealer's 
Sweep Program until after the broker-dealer obtains the customer's written consent would be 
operationa11y difficult, in some cases, and would be contrary to the customer's expressed 
preference at the time of account opening that the free credit balances be transferred to a product 
in the broker-dealer's Sweep Program. 

Based on the foregoing, for the period beginning on 3, 2014 and ending on 
201 the Division will not recommend enforcement action to the Commission against a 

broker-dealer for not obtaining a customer's prior written consent to have free credit balances 
securities account included a Sweep Program if: 

1. The broker-dealer has full all other provisions of paragraph 
(j)(2)(ii) of Rule 15c3-3 (which, as noted above, requires, among other things, that 
broker-dealer obtain the affirmative consent of the customer giving the customer 
notice of the general terms and conditions of the products available through the Sweep 
Program and that the broker-dealer may change the products available under 
Program (see paragraph (j)(2)(ii)(A) of 15c3-3); 

2. customer specifically consents that the free credit balances in the customer's 
securities account can begin being included in the broker-dealer's Sweep Program even 
though the customer has not yet executed the account agreement or other documentation 
containing the written consent required by paragraph (j)(2)(ii)(A) ofRule 15c3-3; 
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3. The broker-dealer documents at the time of the account opening that: (A) the 
broker-dealer obtained the affirmative consent of the customer after giving the customer 
notice of the general terms and conditions of the products available through the Sweep 
Program and that the broker-dealer may change the products available under the Sweep 
Program; and (B) the customer specifically agreed that the free credit balances in the 
customer's securities account can begin being included in the broker-dealer's Sweep 
Program even though the customer has not yet executed the account agreement or other 
documentation containing the written consent required by paragraph G)(2)(ii)(A) of Rule 
15c3-3; and 

4. The broker-dealer has established a process that is reasonably designed to obtain 
the customer's written consent required by paragraph (j)(2)(ii)(A) of Rule 15c3-3 as soon 
as practicable but in no event later than 90-calendar days after the account opening, and 
to stop including free credit balances in a customer's securities account in the broker­
dealer's Sweep Program if the broker-dealer does not obtain the customer's written 
consent within 90-calendar days. 

This letter expresses a staff position with respect to enforcement only and does not 
purport to state any legal conclusion on this matter. Any material change in circumstances may 
warrant a different conclusion and should be brought immediately to the Division's attention. 
Furthermore, this position may be withdrawn or modified if the staff determines that such action 
is necessary in the public interest, for the protection of investors, or otherwise in furtherance of 
the purposes of the securities laws. 

Assistant 



 

 

 

    

               
 

 
 
 
 

  
 

 
 

 
  

 
 

 
    

  
 

 
  

 
   

 
  

   
    

 
   

   
   

  
   

  
  

       
  

   
                                                        
  

            
  

 
  

  
 

   
           

      
  

February 26, 2014 

Michael A. Macchiaroli 
Associate Director 
Division of Trading and Markets 
Securities and Exchange Commission 
100 F Street, NE 
Washington, D.C.  20549-7010 

Re: Request for No-Action Relief under the Financial Responsibility Rules 
Written Affirmative Consent Requirement for Sweep Programs (17 C.F.R. 
§240.15c3-3(j)(2)(ii)(A)) 

Dear Mr. Macchiaroli: 

The Securities Industry and Financial Markets Association (“SIFMA”)1 is 
submitting this request on behalf of its member broker-dealers for No-Action relief with 
respect to the Financial Responsibility Rules requirement that a broker-dealer obtain prior 
written affirmative consent from a customer before that broker-dealer may place customer 
funds into a Sweep Program.2 

The text of Rule 15c3-3(j)(2)(ii)(A) (the “Rule”) permits a broker-dealer to transfer 
free credit balances held in a customer account opened after the Rule’s effective date into 
a product in its Sweep Program3 only if the customer has provided prior written 
affirmative consent to participation in the program after receiving specified disclosures. 
This Rule presents significant operational challenges that, without relief, may make it 
infeasible for many SIFMA member firms to comply with the Rule’s requirements as 
written.  Further, SIFMA member firms who are able to comply with the Rule will do so 
at significant expense, and compliance will involve manual and burdensome processes that 
may cause customer funds to remain uninvested until the firm receives the customer’s 
written consent, which may negatively impact retail and private client customers.  As such, 

1 The Securities Industry and Financial Markets Association brings together the shared interests of more than
600 securities firms, banks and asset managers. SIFMA’s mission is to promote policies and practices that 
work to expand and perfect markets, foster the development of new products and services and create
efficiencies for member firms, while preserving and enhancing the public’s trust and confidence in the 
markets and the industry. SIFMA works to represent its members’ interests locally and globally. It has offices
in New York, Washington D.C., and London and its associated firm, the Asia Securities Industry and Financial
Markets Association, is based in Hong Kong.
2 17 C.F.R. §240.15c3-3(j)(2)(ii)(A). 
3 Financial Responsibility Rules for Broker Dealers, Exchange Act Release No. 70072 (July 30, 2013) 78 FR
51824 (August 21, 2013) at 51837 (Defining a ‘sweep program’ as “a program to routinely sweep [customer 
free credit balances] to a money market fund or bank account”). 
New York | Washington 
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SIFMA, on behalf of its members, requests that Securities and Exchange Commission 
(“Commission”) staff will not recommend enforcement action in the event broker-dealers 
follow an alternative consent process outlined below for Sweep Programs. 

Operational Necessity for No-Action Relief 

The prior written affirmative consent requirement of Rule 15c3-3(j)(ii)(A) represents a 
significant departure from current operational practices regarding account opening.  The 
processes and technology around account openings involves many interconnected firm 
systems, and SIFMA Member firms with a private client focus may open thousands of 
accounts each day.  As the Sweep Program is the primary default for funds that are not 
invested in higher yield instruments, the account opening technology at many firms has 
evolved to place customer funds in a Sweep Program awaiting further instructions from 
the customer. 

Amending account opening processes and technology to require prior written 
affirmative consent to place customer funds in a Sweep Program is infeasible for many 
firms due to factors including, but not limited to, the following: (a) the lack of personnel 
to manually obtain and track prior written affirmative consent from customers as they 
open accounts; (b) circumstances, such as account opening via telephone, where obtaining 
prior written affirmative consent is not customary; and (c) the lack of time and resources 
to put in place a technology driven solution to obtain prior written affirmative consent 
before the Rule’s current compliance date of March 3, 2014. 

Further, many SIFMA member firms that are able to comply with the Rule will do so 
through manual, burdensome, and expensive processes. Most concerning to SIFMA 
members are the potential negative customer impacts of rushed compliance with the Rule 
as written.  Some SIFMA firm solutions may cause customer funds to remain uninvested 
until the firm receives the customer’s written consent.  Other SIFMA member firms have 
considered not taking custody of customer funds where they cannot obtain prior written 
affirmative consent to place those funds in a Sweep Program due to operational 
complications related to holding customer cash. Irrespective of the expense and resources 
SIFMA member firms would need to expend to comply by March 3, 2014, SIFMA 
member firms stress the potential harm to customer experience and returns as grounds for 
No-Action relief from the Rule. 

Alternative Sweep Program Consent Process 

SIFMA, on behalf of its members, requests that the SEC allow the below proposed 
alternative Sweep Program consent process to meet the goals of Rule 15c3-3(j)(ii)(A) 
where the firm: (1) obtains prior verbal customer consent to place their funds in a Sweep 
Program, after receiving appropriate disclosures, documented in a record of the firm; and 
(2) obtains required written customer consent, with appropriate disclosures, within 90 
days of placing a customer’s funds in a Sweep Program. 
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Prior Verbal Consent to Place Customer Funds in a Sweep Program 

In lieu of prior written affirmative consent outlined in the Rule, SIFMA requests the 
Commission accept the prior verbal affirmative consent of the customer to participate in a 
Sweep Program, which the firm would document and maintain as a record of the firm. 
Specifically, a financial advisor opening a customer account should: (a) verbally notify the 
customer of (i) the general terms and condition of the products available through the 
Sweep Program,4 and (ii) the firms ability to change the products available under the 
Sweep Program;5 (b) obtain the customers prior verbal consent to place customer funds in 
a Sweep Program; (c) obtain the customer’s verbal consent to rely on their verbal consent 
to place their funds in a Sweep Program until the customer provides written affirmative 
consent; and (e) document the receipt of the customer’s prior verbal consent on a 
document maintained as a record of the firm. 

The acceptance of prior verbal affirmative consent, which is sufficient for many other 
important purposes currently (e.g., stock/bond purchase), documented in the firm’s books 
and records fulfils the spirit of the Rule, while not creating the operational challenges 
associated with prior written consent outlined above. Further, SIFMA requests the 
Commission consider a written or electronic record (e.g., a checked box reflecting a 
financial advisors receipt of prior verbal affirmative consent with associated disclosures) 
sufficient to evidence prior verbal customer consent to participate in a Sweep Program. 

Signed Written Affirmative Consent within 90 Days 

Following prior verbal customer consent, documented and maintained on a firm 
record, the firm will obtain written affirmative customer consent, with appropriate 
disclosures, within 90 days of placing customer funds in a Sweep Program. The 
customer’s prior verbal authorization would only apply to the Sweep Program as it was 
disclosed to the customer; the broker-dealer could not make changes to the Sweep 
Program applicable to the customer’s account prior to receipt of the customer’s written 
affirmative consent unless the client orally authorized the specific change to the Sweep 
Program. 

If, at after 90 days, the firm has not obtained a customer’s written affirmative consent 
to include their funds in a Sweep Program to which the customer consented verbally, the 
firm will place the account on ‘hold’ and not allow any new funds in that account to 
participate in the Sweep Program until the firm has obtained written affirmative consent. 

4 17 C.F.R. §240.15c3-3(j)(2)(ii)(A)(1). 
5 17 C.F.R. §240.15c3-3(j)(2)(ii)(A)(2). 
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Request for No-Action Relief 

Based on the above described operational infeasibility of compliance with the 
Rule’s prior written affirmative consent requirement for sweep accounts, and the potential 
negative customer impacts and expense of solutions many SIFMA member firms would 
implement to meet the Rule’s current compliance date of March 3, 2014, SIFMA 
respectfully requests No-Action relief on behalf of its members regarding to the Financial 
Responsibility Rules prior written affirmative consent requirement to place customer 
funds into a Sweep Program. 

* * * 

We thank you for the opportunity to submit this No-Action request. As we would be 
happy to discuss our request for No-Action relief, please do not hesitate to contact me if 
you would like to discuss these matters further. 

Respectfully submitted, 

Thomas F. Price 
Managing Director 
Operations, Technology & BCP 
SIFMA 

cc:	 John M. Ramsey, Acting Director, U.S. Securities and Exchange Commission 
James R. Burns, Deputy Director, U.S. Securities and Exchange Commission 
Randall W. Roy, Assistant Director, U.S. Securities and Exchange Commission 
Bill Wollman, Executive Vice President, Financial Industry Regulatory Authority 
Yui Chan, Managing Director, Financial Industry Regulatory Authority 
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