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SECURITIES AND EXCHANGE COMMISSION 
WASHINGTON, .DC 20549 

DIVISION OF 
TRADING AND MARKETS 

Grace B. Vogel 
Executive Vice President, MemberRegulation 
Financial Industry Regulatory Authority, Inc. 
One World Financial Center 
200 Liberty Street, 9th Floor 
New York, NY 10281-1003 

November 28, .2012 

Re: Definition of "Ready Market" with regard to Foreign Equity Securities pursuant 
to Rule l5c3-1(c)(1l)(i) 

Dear Ms. Vogel: 

. In your letter dated November 6, i012, on behalf of the Financial Industry Regulatory 
Authority,. Inc. ("FINRA"), you r~quest assurance that the staff of the Division of Trading and 
Markets ("Division") would not recommertdenforcement action to the Securities and Exchange 
Co~ission ("Commission" or "SEC") under Rule lSc3-1 ("Rule") of the Securities Exchange 
Act of 1934 ("Exchange Act"), if broker-dealers, under the conditions described below, treat 
certain foreign equity securities as having a "ready market" under Rule 15c3-I (c)(ll )(i) and 
subject to the haircuts under paragraph.(c)(2)(vi)(J).1 You note that this would expand the 
number of foreign securities eligible as foreign margin stock under the Board of Governors of 
the Federal Reserve System's ("Federal Reserve") Regulation T.2 

Paragraph (c)(2)(vii) of the Rule requires a broker-dealer to deduct 100% of the carrying 
value of securities it holds in its proprietary account for which there is no ready market, as 
defined in paragraph (c)(ll), or which cannot be publicly offered or sold because of statutory, 
regulatory or contractual arrangements or other restrictions.3 Paragraph (c )(11 )(i) of the Rule 
states that the term "ready market" shall include "a market in which there exists independent 
bona fide offers to buy and sell so that a price reasonably related to the last sales price or current 
bona fide competitive bid and offer quotations can be determined for a particular security almost 

2 

3 

17 CFR 240.ISc3-I(c)(II). 

Federal Reserve Regulation T (12 CFR 220.2) defmes a foreign margin stock as a "foreign security that is 
an equity security that: (I) Appears on the Board's periodically published List of Foreign Margin Stocks; or 
(2) is deemed to have a "ready market" under SEC Rule lSc3-1 (17 CFR 240.ISc3-l) or a "no-action" 
position issued thereunder." 

17 CFR 240.lSc3-I(c)(2)(vii). 
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instantaneously and where· payment will be received in settlement of a sale at such price withfu·a 
-relatively short time confonning to trade custom." . 

. ·Currently, under the· Rule, broker-dealersmay·treat eqUity securities of a foreign issuer 
that are listed on the FTSE World· Index as miving a "ready market," and subject t~ the haircuts 

. sp.eCm.:edunder paragraph (c)(2)(vi)(J)oHb.eitu1t;.4 Because the FTSE World Index iscittrently 
limited to approximately 2,300 securities, yoostate thatFINRA member finns have expressed an 

. in~{estjnexpanding the criteria for recognizing foreign equity securitiesa8 having a ready 
·niarket under-the RUle to include more than those that are :listed on the FTSRWorld Index~. As 
explained in your letter, FINRA member firms contend that there are many more -issUers of a 
substantial size for which there is a ready market within·the meaning of the Rule. 

Based on the foregoing, the Division will not recommend enforcement action to the 
Commission if a broker-dealer treats an eqJlity security of a foreign issuer as having a ready 
market under Rule 15c3-1(0)(11) and subjectto the .haircuts under para~ph (c)(2)(vi)(J), if the 
following conditions are met: . 

1. The security is listed for trading on a foreign securities exchange located within a 
country that is recognized· on the FTSE World Index, where the security has been trading 
on that exchange for at least the previous 90 days; . 

2. . Daily quotations for both bid and ask or last sale prices for the security provid~d 
by the foreign.secUrities exchange on which the security is traded are continuously 
available to broker-dealers in the United States, through an electronic quotation system; 

3. The median daily trading volume (calculated over the preceding 20 business day 
period) of the foreign equity security on the foreign securities exchange on which the 
security is traded is either at least 100,0.00 shares or $500,000;5 and 

. 4. The aggregate unrestricted market capitalization in shares of such security 
exceeds $500 million over each of the preceding 10 business days. 

Any foreign equity security that ceases to meet one or more of the eligibility requirements will 
continue to be considered to have a "ready market" for purposes of Rule 15c3-1 (c )(11) for 5 
business days from the date such foreign equity security ceases to meet the requirements. After 

4 

5 

Letter from Michael A. Macchiaroli, Associate Director, Division of Market Regulation, Commission, to 
Dominic A. Carone, Chairman, Capital COInmittee, Securities Industry Association (Aug. 13, 1993) ("1993 
Letter"). The staff notes that the tenns and conditions of the 1993 Letter with respect to foreign equity 
securities listed on the FTSE World Index will continue to' apply following the issuance of this no-action 
letter. See also FINRA Interpretations of Financial and Operational Rules -- Rule 15c3-1(c)(II)(i)/02 
available at http://www.finra.org!IndustryJRegulationlGuidanceIFORfmdex.htm. 

The shares purchased by the computing broker-dealer during the preceding 29 business day period are to be 
excluded when determining the median trading volume. 
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the end of this 5 business day period, the security-will be considered to have a "ready market"­
only if and when- it again meets_aU of the eligibility requ-irements-. 

-A broker-deaIer may utilize the provisions of paragraph (c)(2)( vi)(J)of Rule 15c3-1 to 
calcUlate the haircutS forJoreign equity securities that meet -the conditions ofthis letter; however, 
a broker-dealer shoUld--perform this -calcubrtion independent ()fthe broker-dea1er'"s haircut­
calculation for other securities subject to the provisions of paragraph (c)(2)(ViXJ).6 

Broker-dealers that choose to utilize this relief woUld- need to demonstrate, upon 
exammation or inquiry, that any" such foreign equity security that is used as collateral for a 
margin loan met aU of the ·above criteria, and make and keep Curren4 and- maintain all relevant 
records iiI accordance with-Rules 17a-3 and 17a.;4. . 

You note.' that FINRA also expects ~t broker-de31ers relying on this letter will maintain 
appropriate risk management systems to· monitor for concentrations, volatility, and liquidity 
when extending credit Secured by foreign· securities. Broker-dealers could consider imposing 
higher "house" mafutenance~equirements as warranted. Measurements.forcomputing such 
exposure should be reviewed at the individual account level, as well as, across all accounts held 
at the broker-dealer. 

Finally, the Division notes that pursuantto the Rule, if markets can absorb only a liniited 
number of shares of an equity security for which a ready market exists, the non-marketable 
portion inthe proprietary or other accounts of a broker-dealer is subject to a 1 ()O% deduction to 
net capital and is treated as a non-allowable asset consistent with current interpretations. 7 

6 

7 

A broker-dealer may combine foreign equity securities listed on the FTSE World Index under the 
conditions ofthe 1993 Letter and those foreign equity securities meeting the conditions of this no-action 
letter for purposes ofcalculatiog the haircuts specified under paragraph (c)(2)(vi)(J) of the Rule. 

See Letter from Michael A. Macchiaroli, Assistant Director, Division of Market Regulation, Commission, 
to Edward Kwalwasser, Senior Vice President, New York Stock Exchange, and Thomas R. Casella, Vice 
President, National Association of Securities Dealers (Oct. 5, 1987) ("1987 Letter"). In the 1987 Letter, the 
Commission issued reliefto a broker-dealer if, when faced with a blockage in securities, it treats as readily 
marketable secUrities that portion of the block which equals the aggregate of the most recent four week, 
inter-dealer trading volume. The number of shares exceeding this amount should be considered non­
marketable llIJ.d subject to a 100% deduction from net capital and is· treated as a non-allowable asset, unless 
the broker-dealer demonstrates to the satisfaction of its Designated Examining Authority that a ready 
market exists for these excess shares. The shares purchased by the computing broker-dealer dwiog the 
most recent four-week period are to be excluded when detennining trading volume. See also Rule lSc3-
l(c){2Xvii)/01 in FINRA's Interpretations o/Financial and Operational Rules. 
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Youshouldunde~~d that ·this is a· staff position. With respect to enforcement only and· 
does·iiot:purP.oit·to:·s~e ·any'l¢gaLcOnctuSionf)nthi~.matter. Anymaterial.~eJn 
c~~~~s~a~nvamuit ad~reii(c9ncluSibn ·ari(i ~1lQuld.bebroughtiininediate~yto the 
Divisi~ni§:atterition~ Furthennore;$is. positlon;::m~yibe Yiith4raWri.ormodified.irthe staff . . 
detenniite:sJ:hatsU(~h.actionis·:n:ecessary m. the pub~iciUterest, for the protection of investors, or 
oilietWii:;!idri furtherance ofibe puqioseSofthe s~mitie~ law. 

Sincerely, 

Michael A; Macchiaroli 
Associate Director 



.. 

Financiallndll~lry Regulatory Authority 

Mr. Michael A. Macchiaroli 
Associate Director 
Division of Trading and Markets 
Securities and Exchange Commission 
100 F Street. NE 
Washington. D.C. 20549 

Grace B. Vogel 

[xecutlvc Vice President 

Me'llbel RCgll!;;1ioll 

. November 6, 2012 

Re: Definition of "Ready Market" with regard to Foreign Securities pursuaot to 
Rule lSe3-1(c)(1l)(i) 

Dear Mr. Macchiaroli: 

The Financial Industry Regulatory Authority, Inc. ("FINRA") is hereby requesting 
assurance that the staff of the Division of Trading and Markets ("Division") of the Securities and 
Exchange Commission ("SEC" or "Commission") would not recommend enforcement action 
under Rule15c3-1 of the Securities Exchange Act of 1934 ("Exchange Acr'), ifbroker-dealers, 
under the conditions described below, treat certain foreign equity securities as having a "ready 
market" under Exchange Act Rule 15c3-1 (c )(11) and subject to the haircuts under paragraph 
(c)(2)(vi)(J).] FINRA notes this would expand the number offoreign securities eligible as 
foreign margin stock under the Board of Governors of the Federal Reserve System's ("Federal 
Reserve") Regulation T. 2 . . 

Paragraph (c)(2)(vii) of Exchange Act Rule 15c3-1 requires a broker-dealer to deduct 
100% of the carrying value of securities it holds in its proprietary account for which there is no 
ready market. as defined in paragraph (c )(11), or which cannot be publicly offered or sold 
because of statutory, regulatory or contractual arrangements or other restrictions.3 Paragraph 
(c )(11 )(i) of Exchange Act Rule 15c3-1 states that the term ''ready marker' sha1I include "a 
market in which there exists independent bona fide offers to buy and sell so that a price 
reasonably related to the last sales price or current bona fide competitive bid and offer quotations 

2 

3 

17 CFR240.1Sc3-1(cXll). 
Federal Reserve Regulation T (12 CFR 220.2) defines a foreign margin stock as a, ''foreign secwity that is 
an equity security that: (I) Appears on the Board's periodically published List of Foreign Margin Stocks; or 
(2) is deemed to have a ''ready market" under SEC Rule ISc3-1 (17 CFR240.ISc3-I) or a ''no-action'' 
position issued thereunder." 
17 CPR 240. ISc3-1 (c)(2Xvii). 
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can be determined for a particular security almost instantaneously and where payment will be 
received in settlement of a saJe at such price within a relatively short time conforming to trade 
custom." 

Currently. under Exchange Act Rule 15c3-1. broker-dealers may treat equity securities of 
a foreign issuer that are listed on the FTSE World Index as having a "ready market," and subject 
to the haircuts specified under paragraph (c)(2)(vi)(J).4 As the FTSE World Index is currently 
limited to approximately 2,300 securities, of which a large percentage are issued in the United 
States, FINRA member firms have expressed an interest in expanding the criteria for recognizing 
foreign equity securities, beyond the FTSE World Index, as having a ready market under 
Exchange Act Rule 15c3-1. They contend that there are many more issuers of a substantial size 
for which there are liquid markets. 

We, therefore, request that the Division not recommend enforcement action to the 
Commission if a broker-dealer treats a foreign equity security as having a ready market under 
Exchange Act Rule 15c3-1(c)(U) and subject to the haircuts under paragraph (c)(2)(vi)(J), if, it 
meets the following conditions: 

• Equity securities of a foreign issuer that are listed for trading on a foreign 
securities exchange located within those countries that are recognized on the FTSE World 
Index, and have been trading on such exchange or market for at least the previous 90 
days; and 

• Daily quotations for both bid and ask or last sale prices for the security provided 
by the foreign securities exchange or foreign securities market on which the security is 
traded are continuously available to creditors in the United States, pursuant to an 
electronic quotation system; and 

• The aggregate unrestricted market capitalization in shares of such foreign equity 
security exceeds $500 million over each of the preceding 10 business days; and 

• 'The median daily trading volume (calculated over the preceding 20 business day 
period) of such foreign equity security on the foreign securities exchange on which the 
security is traded, is either at least 100,000 shares or $500,000. 

We understand that the market capitalization of an issuer will fluctuate based upon 
market events. The burden of moving a security from the marketable to nonmarketable category 
can be disruptive. Therefore, we ask the Commission to recognize any foreign equity security 
that previously met all of the above criteria for the determination of having a ready market, but 
later ceases to meet one or more of the eligibility requirements, to continue to be considered to 
have a ''ready market" for purposes of Rule 15c3-1(c)(U) for 5 busfuess days from the date such 

4 Letter from Michael A. Macchiaroli, Associate Director, Division of Market Regulation, Commission to 
Dominic A. Carone, Chairman, Capital Committee, Securities Industry Association (Aug. 13, 1993) ("1993 
Letter"). see also FINRA InteIpl'etation of Rule ISc3-1(c)(ll)(i)/02 available at 
http://www.finra.orgiIndustty/RegulationJGuidanceIFORlindex.htm. 

'. 



foreign equity security ceases to meet the requirements. After the end of this 5 business day 
period. the security will be considered to have a ··ready market" only if and when it again meets 
all of the eligibility requirements. Likewise, any foreign equity security, that is recognized to 
have a ··ready market" for purposes of Exchange Act Rule 15c3-I (c)( 11), would also be 
considered to be eligible for margin purposes. 

Broker-dealers that choose to utilize this relief would need to demonstrate to FINRA, 
upon examination or inquiry, that any such foreign equity security which is used as collateral for 
a margin loan, did in fact meet all of the above criteria during such time period. FINRA would 
expect that all relevant records of such be maintained by the broker-dealer in accordance with 
Exchange Act Rules I7a-3 and I7a-4. 

FINRA would also expect that firms will have in place appropriate risk management 
systems to monitor for concentrations. volatility, and liquidity when extending credit secured by 
foreign securities. Finns should consider imposing higher "bouse" maintenance requirements as 
warranted. Measurements for computing such exposure should be reviewed at the individual 
account level as well as across all accounts held at the broker-dealer. 

Finally, we note that pursuant to Exchange Act Rule I5c3-I, if markets can absorb only a 
limited number of shares of an equity security for which a ready market exists ("marketplace 
blockage"), the non-marketable portion in the proprietary or other accounts of a broker-dealer is 
subject to a IOoolo deduction to net capital, and is treated as a non-allowable asset. S 

cc: 

5 

Thomas McGowan 
Sheila Schwartz 

Sincerely. 

d~·'1VCR 6, 11~ 

See Letter from Michael A. Macchiaroli, Assistant Director, Division of Market Regulation, Commission to 
Edward Kwalwasser, Senior Vice President, New York Stock Exchange, and Thomas R. Casella, Vice 
President, National Association of Securities Dealers (Oct. 5, 1987) ("1987 Letter). Exchange Act Rule 
ISc3-1( c )(2)( vii)/O l. In the 1987 Letter, the Commission issued relief to a broker-dealer if, when faced 
with a blockage in securities, it treats as readily marketable securities that portion of the block which equals 
the aggregate of the most recent four week, inter-dealer trading volume. The number of shares exceeding 
this amount should be considered non-marketable and subject to a 100010 deduction from net capital, and is 
treated as a non-allowable asset, unless the broker-dealer can demonstrate to its Designated Examining 
Authority that a ready market exists for these excess shares. The shares purchased by the computing 
broker-dealer during the most recent four-week period are to be excluded when detennining trading 
volume. See also FINRA Interpretation of Rule ISc3-1(c)(2)(vii)/Ol. 


