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Re:  Class Relief for Real Estate Investment Trust Share Redemption 
Programs 
Regulation M Rule 102 
TP File No. 08-06 

Dear Mr. Garris: 

In your letter dated October 18,2007, as supplemented by conversations with the staff of 
the Division of Market Regulation ("Division"), you request a class exemption fiom the 
provisions of Rule 102(a) of Regulation M to allow non-listed real estate investment trusts 
("REITs") to redeem their common stock through established share redemption programs while 
engaged in distributions of their common stock. Ow response is attached to the enclosed 
photocopy of your letter to avoid having to recite or summarize the facts set forth in your letter. 
Unless otherwise noted, defined terms in this letter have the same meaning as in your October 
18,2007 correspondence. 

As a consequence of the continuous offerings of a non-listed REIT7s shares of common 
stock, the non-listed REIT will be engaged in a distribution of its common stock shares pursuant to 
Regulation M. As a result, bids for or purchases of shkes of REIT common stock or any reference 
security by the REIT or any affiliated purchaser of the REIT are prohibited during the Regulation M 
restricted period, unless specifically excepted by or exempted fiom Rule 102. 

Response: 

On the basis of your representations and the facts presented but without necessarily 
concurring in your analysis, the Commission hereby grants an exemption from Rule 102 of 
Regulation M to permit non-listed REITs to redeem their common stock under an established share 
redemption program during the applicable Regulation M restricted period while in a dstribution of 
their common stock. The relief granted herein extends to all non-listed REITs that purchase shares 
of their common stock under an established share redemption program while engaged in a 
distribution of REIT common stock if the following conditions are met: 

There is no trading market for the REIT's common stock; 
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The REIT will terminate its share redemption program during the distribution of its 
common stock in the event that a secondary market for the REIT's common stock 
develops; 

The REIT purchases shares of its common stock under its share redemption program at a 
price that does not exceed the then current public offering price of its common stock; 

The terms of the share redemption program will be fully disclosed in the REIT's 
prospectus; and 

Except as otherwise exempted herein, the REIT shall comply with Regulation M. 

The foregoing exemption fiom Rule 102 is strictly limited to the application of Rule 102 
to non-listed REIT share redemption programs as described above and in your letter. Such 
transactions should be discontinued, pending presentation of the facts for our consideration, in 
the event that any material change occurs with respect to any of those facts or representations. 
Requests for relief not meeting the conditions listed above will continue to be considered on a 
case by case basis. 

This exemption is subject to modification or revocation at any time the Commission or 
Staff determines that such action is necessary or appropriate in furtherance of the purposes of the 
Securities Exchange Act of 1934 ("Exchange Act"). In addition, persons relying on this 
exemption are directed to the anti-fkaud and anti-manipulation provisions of the federal securities 
laws, particularly Section 10(b) of the Exchange Act, and Rule lob-5 thereunder. Responsibility 
for compliance with these and any other applicable provisions of the federal securities laws must 
rest with the persons relying on this exemptive position. The Division expresses no view with 
respect to any other question that a REIT's share redemption program may raise, including, but 
not limited to the adequacy of the disclosure concerning, and the applicability of other federal or 
state laws to, a share redemption program. 

For the Commission, by the 
Division of Market Regulation, 

Associate ~ i iec tor  
Office of Trading Practices and Processing 

Attachment 
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October 18,2007 

James A. Brigagliano, Associate Director 
Office of Trading Practices and Processing 
Division of Market Regulation 
U.S. Securities and Exchange Commission 
100 F Street, N.E. 
Washington, DC 20549 

Re: Request for Class Exemption Prom Rule 102(a) of Regulation M 

Dear Mr. Brigagliano: 

I am writing to request that the Division of Market Regulation grant a class 
exemption from the provisions of Rule 102(a) of Regulation M under the Securities 
Exchange Act of 1934, as amended, (the "Exchange Act") to allow non-listed real estate 
investment trusts ("REITs") to effect redemptions of their common stock through 
established redemption programs during such REITs' offering periods. 

Redemption Programs for Non-Listed REITs 

Non-listed REITs typically conduct continuous offerings of their common stock 
for up to two years. These offerings constitute distributions under Regulation M. As a 
result, bids for, or purchases of the non-listed REIT's common stock (or any reference 
security by the REIT or any affiliated purchaser of the REIT) are prohibited during the 
restricted period specified in Regulation M, unless specifically excepted by or exempted 
from Rule 102. 

These E l T s  do not list their common stock on any securities exchange or other 
market and generally have no plans to do so. No secondary trading markets typically 
develop for a non-listed REIT's common stock, unless and until the REIT determines to 
list its common stock on a securities exchange or other market. Non-listed REITs create 
share redemption programs to provide a source of liquidity for shareholders. Under these 
plans, the redemption price does not exceed the then-current offering price. Additionally, 
redemptions are not solicited by a REIT and are not made with the purpose of trading in, 
and should not have the effect of manipulating or raising the offering price of the non- 
listed REIT's common stock. Although shareholders of non-listed REITs are made 
aware of the availability of a redemption program at the time they purchase their shares, 
by means of a description in the prospectus, and are generally informed in writing of any 
changes to the plan, the REITs do not affirmatively solicit participation by their 
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shareholders in the redemption program. The role of a REIT in effectuating redemptions 
under a redemption program is typically ministerial. 

Request for Exemption 

The Division of Market Regulation has previously granted exemptive relief with 
respect to Regulation M to non-listed REITs with share redemption programs that allow 
investors to make redemption requests on a periodic (such as monthly or quarterly) 
basis.' Recently, certain non-listed REITs have filed registration statements describing 
an open-ended redemption program structure that would allow for daily redemptions at 
the same price as the daily offering price, which is expected to be the REIT's net asset 
value per share calculated for that day (after the close of business). Additionally, these 
proposed "open-ended REITs" do not expect to have a pre-set limit on the number or 
dollar amount of shares that can be redeemed during the calendar year.2 

Rule 102(a) of Regulation M is intended to preclude manipulative conduct by 
those with an interest in the outcome of a distribution of securities. The rule prohibits 
issuers and those affiliated with issuers, among others, from bidding for, purchasing or 
attempting to induce another to bid for or purchase, a security that is the subject of a then- 
current distribution. The Commission is authorized, pursuant to Rule 102(e) of 
Regulation M, to exempt from the provisions of Rule 102 any transaction or class of 
transactions, either unconditionally or subject to specified terms and conditions. 

Permitting a non-listed REIT to effect redemptions under a share redemption 
program during its continuous offering does not present the potential for manipulation of 
the REIT's common stock price given that there is no trading market for the non-listed 
REIT's common stock, and the redemption price does not exceed the then-current 
offering price.3 This would be the case even where the redemption plan does not have a 
pre-set limit on the number or dollar amount of shares that may be redeemed. 

I believe that redemptions under a non-listed REITys redemption program will not 
manipulate, condition or stimulate the market for the REIT'S common stock. I request 
that the Division of Market Regulation, pursuant to Rule 102(e) of Regulation M, grant a 
class exemption from the provisions of Rule 102(a) to permit non-listed REITS to effect 

' See Behringer Harvard REIT I, et al., (October 26,2004); Paladin Realty Income Properties, Inc.  
(October 14,2004); Orange Hospitality, Inc. (September 9,2004); Hines Real Estate Investment Trust, Inc.  
(June 18,2004); CNL Income Properties, Inc. (March 1 1,2004); Wells Real Estate Investment Trust 11,  
Inc. (December 9,2003).  
2 See Wells Total Return REIT, Inc. Registration Statement on Form S-1 1 ,  as amended (Registration  
Number 333-142889); Fidelity Property Income Trust, as amended (Registration Number 333-135982).  

Typical redemption plans set the redemption price at a fixed price below the offering price or at a fixed  
discount to the offering price. The proposed open-ended structures would allow the redemption price to  
fluctuate with, and be equivalent to but not greater than, the current offering price.  



Division of Market Regulation 
October 18,2007 
Page 3 

redemptions of their common stock through established redemption programs during 
such REITs' offering periods. Such an exemption from the provisions of Rule 102(a) 
would be consistent with prior exemptions granted on a case-by-case basis by the 
Division of Market Regulation. 

If you have any questions regarding this request, or if you need any additional 
information, please do not hesitate to contact me at (202) 756-3452. 

Dennis 0. Garris 


