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Your letter to Chairman Levitt has been referred to this

Office for response. You state that you are a registered 
investment adviser and would like to charge clients a fee based
 
upon a percentage of the profits earned. You ask (1) why
 
performance fees are generally prohibited; (2) whether a
 
performance fee arrangement requires that you postpone billing
 
the client for at least one year after the date you begin working
 
on an account; and (3) if there is any way the one year
 
restrlction can be amended or appealed.
 

Section 205 (a)(l) of the Investment Advisers Act ("Advisers
 
Act") generally prohibits an investment advisory contract that
 
provides compensation to the adviser on the basis of a share of

capi tal gains upon or capital appreciation of the funds or any
portion of the cl ient i s funds ("performance fee"). Congress
incl uded the performance fee prohibition in the Advisers Act 
because of concern that performance fees create incentives for an
 
adviser to take inappropriate risks in managing a client's
 
account in order to increase advisory fees. 1/ Performance fees
 
in use at the time Congress enacted the Advisers Act typically
 
rewarded an adviser, above and beyond its customary fee, for gõod
 
performance, without penalizing it for poor performance.
 
Congress concluded that performance fees encouraged an adviser to
 
speculate unduly because it had everything to gain and little to

lose. 

Rule 205-3 under the Advisers Act provides a limited
 
exemption from the performance fee prohibition for advisory
 
contracts with wealthy clients having at le~st $500,000 under the
 
adviser's management or a net worth exceeding $1 million. The
 
rule requires, among other things, that the compensation paid to
 
the adviser be based on performance over a period of not less
 
than one year. The Commission believed that a one year period
 
would be of sufficient duration to preclude an adviser from
 
basing an incentive fee on short-term fluctuations in securities
 

1/ See H.R. Rep. No. 2639, 76th Congo 2d Sess. 29 (1940).
 



prices. 1/ Thus, in response to your second question, an adviser
 
may not bill a client until passage of at least one year from the
 
date the adviser begins providing investment advice to the
 
cl ient. After the initial one-year period elapses, however, the
 
adviser may bill the client on a "rolling" basis. 1/
 

You also ask whether the one year period can be amended or
 
appealed. The Division of Investment Management believes that
 
further exemptions from the performance fee prohibition are
 
warranted but require Congressional action. The Division has
 
recommended in its Investment Company Act study that the
 
Commission consider legislation that would authorize the
 
Commission generally to provide exemptions from the performance
 
fee prohibition for advisory contracts with any person whom the
 
Commission determines does not need the protections of the

prohibi tion i based on financial sophistication, net worth, 
knowledge and experience in financial matters, amount of assets
 
under management, relationship with a registered investment
 
adviser, or any other factors the Commission may determine are
 
relevant.!/ The Commission has not yet acted on the Division's
proposal. 

Finally, you allude to section 205 (b) (2) of the Advisers
 
Act, which permits an investment adviser to charge a "fulcrum
 
fee" when advising either a registered investment company or
 
certain persons with whom the adviser has contracted to manage at
 
least $1 million in assets. with a fulcrum fee, an adviser's
 
compensation increases or decreases depending on how an account
 
performs relative to an appropriate index or other measure of
 
performance over a specified period. ~ If you incorporate a
 
fulcrum fee compensation arrangement, you would not have to
 
adhere to the one year performance period requirement of Rule

205-3. 

1/ See Investment Advisers Act Rel. No. 996 (Nov. 14, 1985)

("Release No. 996"). 

1/ See Release No. 996 (adviser can use any method for

receiving payment of a performance fee .provided it is
 
consistently applied and fully disclosed to the client).
 

!/ See Division of Investment Management, U.S. Securities and

Exchange Commission, Protectinq Investors: A Hal f Centurv of
 
Investment Companv Regulation Chapter 6 (May, 1992) (copy

enclosed) . 

~ See Rules 205-1 and 205-2 under the Advisers Act.
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I hope this information is helpful. If you have any further
 
questions you may write this Office or call Jana Cayne, Attorney,

at (202) 272-2030.
 

Sincerely,~~-~
 
Thomas S. Harman
 
Associate Director
 
(Chief Counsel)
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Dear Chairman Levitt,
 

THE BACKGROUND
 

I have recently been 
 registered as an Investment Advisor #801­
44041. I am developing a business around my proprietary software
 
which I will use to pick stocks. I anticipate offering my
 
services to individuals, pensions and mutual funds. My
 
compensation will be entirely based up a percentage of the

profi ts' earned for my clients. 

THE RULES
 

Under the provisions of section 205 (1) I would be permitted to
 
base my fees upon a percentage of the profits. There are several
 
restrictions however that apply. My clients are permitted to
 
hire me on a percentage basis only if they have a net worth in
 
excess of $1,000,000 at the time they hire me or they must have
 
$500,000 under management with me.
 

If the client does not meet these two criteria they are, and I
am, prohibited from doing business with one another based on this 
performance formula. ie: if the client does well I do welL. This 
may seem strange given the fact that many vocations that pay 
commission do so with the understanding that the success or 
failure of the venture will determine the pay of the worker. 

Is this not the premise upon which the capitalistic system is

based? 

I have been also advised that even meeting these criteria
 
($500,000 under management or S 1,000,000 + net worth) I must then
 
base my income on at least a year i s worth of history. My
 
instructions are a little hazy. I don It know if this means I
 
must wait one year from the date I start working an account
 
before I can bill them or if I must wait one year from the end of
 
a period of time before I bill them.
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By way of example: Client "A". If I start advising them on
 
January 1, 1994 does the law require me not to bill them until
 
January 1, 1995 for the year? Or: Client "B". If I start with
 
them January 1, 1994 and I bill them on a monthly basis, does
 
this mean that I can not bill them until February 1, 1995 which
 
would be one complete year after the first month in question?
 

THE PROBLEM
 

In any event it certainly puts an incredible hardship on someone
 
trying to make a living if they must wait a full year before they
 
can get paid for work performed simply because they have chosen
 
to work on a commission or percentage of the profits basis.
 

Is there any way that this restriction can be amended or
 
appealed? After all when we speak of clients having S500,000
 
under management or having a net worth in excess of Sl, 000,000 we
 
are not speaking of unsophisticated buyers. If the client is
 
willing to pay and the worker is willing to work on the basis of
 
a percentage of the profits as compensation then why not let them
 
do it?
 

After a~l if either party is unhappy with the arrangement it can
 
be canceled by either party at any time. By restricting an
 
investment adviser in such a way that he can only be paid after
 
one year then for many this is the same as saying that even
 
though the law has a provision enabling you to do something, you
 
as a practical matter, will be severely hampered in your right or
 
abili ty to do so.
 

THE SOLUTION
 

Is there one? Can not the period be something more workable than
 
a year? How about monthly or even on a quarterly basis?
 
Something reasonable so that the parties to this arrangement can
 
do business with the ground rules that work for them. I
 
understand that an index may be used but this is such a
 
convoluted formula and is not found in a simple pay for
 
performance contract.
 

Thank you for your time. I hope I have stated my case clearly.
 

Respectfully, 


