
UNITED STATES 

SECURITIES AND EXCHANGE COMMISSION 

WASHINGTON, D.C. 20549 

DIVISION OF 
CORPORATION FINANCE 

David W. R. Brown 
Jean K. Brown 

Re: Bank of America Corporation 
Incoming letter dated January 18, 2013 

Dear Mr. and Mrs. Brown: 

March 14, 2013 

This is in response to your letter dated January 18, 2013 concerning the shareholder 
proposal that you submitted to Bank of America. On January 16,2013, we issued our response 
expressing our informal view that Bank of America could exclude the proposal from its proxy 
materials for its upcoming annual meeting. You have asked us to reconsider our position. After 
reviewing the information contained in your letter, we find no basis to reconsider our position. 

Copies of all of the correspondence on which this response is based will be made 
available on our website at http://www.sec.gov/divisions/corpfin/cf-noaction/14a-8.shtml. For 
your reference, a brief discussion of the Division's informal procedures regarding shareholder 
proposals is also available at the same website address. 

cc: Ronald 0. Mueller 
Gibson, Dunn & Crutcher LLP 
shareholderproposals@gibsondunn.com 

Sincerely, 

Jonathan A. Ingram 
Deputy Chief Counsel 

*** FISMA & OMB Memorandum M-07-16 *** 
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We received your letters [attached as Bates pages 4 & 5 to this letter]. Your letters 
are concerned with our submitting a shareholder proposal to Bank of America (BofA) 
and how it violated your Staff Legal Bulletin No. 14F(CF). 

Your two letters are the crm:vning touch on a perfect example of SEC bureaucracy! 

The first letter [Bates 6] letter from our broker about ownership was written on Nov. 9 
and we received it on Nov. 16 which is when we sent the proposal to BofA. As I read 
your Bulletin [Bates 7 & 8], it looks like you're mandating the broker and DTF to 
actually postdate their letters about our ownership of the stock to coincide with when 
we mail our proposal. 

Is that even legal for the SEC (or in fact any government agency) to mandate the 
postdating of a required letter or document? It ~eems like that would fall in the same 
category as a notary public who was mandated to postdate her signature certificate. 

Is the hoop that we have to jump through such that we request the ownership letter 
from our broker and then set some date way off in the future and then hope andpray 
that the broker writes the letter with the future date and that we will receive it in time 
so that we could send it in on the postdated date that we set for him? And when an 
additional letter is also required from the DTF with the very same specific postdated 
date, that makes the hoop even more difficult to jump through. 

Whoever wrote the sentence "We recognize that the requirements of Rule 14a-8(b) 
are highly prescriptive and can cause inconvenience for shareholders when 
submitting proposals" should have been a standup comedian! 

' 
Our broker, T. Rowe Price provided a second letter [Bates 9] confirming our 
ownership. In it, they noted that they 'have requested their clearing firm [Pershing 
LLC] to send a similar letter requesting proof of ownership of these shares.' 

Well, over a month has passed since T. Rowe Price wrote that letter ,iind it is now too 
late to meet the Bo:EA. deadline ancl we've never heard from Pershing! .· 
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So, Mr. Yu, first, I hope you will reverse your decision about our proposal, based on 
the extreme "inconvenience" of trying to abide by your regulations and on the 
questionable specification ofyour regulations' mandating entities (in this case the 
broker and the DTC) to postdate their letters concerning the number of shares that 
their customer will hold at some future date, knowing that they have absolutely no 
control over the future actions of their customer. Is the postdating of letters and 
documents a standard practice at the SEC? 

Second, would you let me know if you think it is even legal for the government to 
issue regulations that require the postdating of letters? 

And third, I think your agency needs to institute a "Reality Training Program" for all 
of the SEC staff that is involved in any way with the shaping of regulations, to help 
them understand just how difficult it is for lowly shareholders to obey SEC 
regulations that put them at the mercy of trying to coordinate the actions of a broker 
and a DTC. If you institute such a training program and need course material, please 
feel free to use the unredacted documents of our experience as part of the instructional 
curriculum. 

Finally, it seems rather silly to require both the broker and the DTC to confirm our 
ownership. And since our letter to BofA with the proposal had to state that we have 
owned the stock for a year and will continue to own it through the annual meeting, the 
specific date on the broker's letter seems inconsequential as long as it precedes, within 
a year, the date of our signed statement of a year's ownership submitted with the 
proposal. 

1.) We hope you will reverse your decision. 

2.) We hope you will look into the legality of government regulations that require 
private firms to postdate letters and documents - particularly when they concern 
citizens over whom they have no control. 

3.) We hope you will institute an agency-wide training program to acquaint your 
regulation writing staff with the reality of shareholders' having to deal with brokers 
andDTCs. 

4.) We hope you will revise your Staff Legal Bulletin No. 14F(CF) by requiring only 
one letter from the broker with a letter date and an ownership date that can precede 
the date that a stockholder proposal is submitted. 

Please let us know, in writing, your attitudes and actions on these four concerns. 

Thank you, 



David W. R. Brown 

~X.~ 
Jean K. Brown 

Phone:
Email: 

cc: T. Rowe Price 
Pershing LLC 
Bank of America 
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UNITED STATES 

SECURITIES AND EXCHANGE COMMISSION 
WASHINGTON, D.C. 20549 

DIVISION OF 
CORPORATION FINANCE 

Ronald 0. Mueller 
Gibson, Dunn & Crutcher LLP 
·shareholderproposals@gibsondunn.com 

Re: Bank of America Corporation 
Incoming letter dated January 7, 2013 

Dear Mr. Mueller: 

January 16, 2013 

This is in response to your letter dated January 7, 2013 concerning the shareholder 
proposal submitted to Bank of America by David W. R. Brown and Jean K. Brown. 
Copies of all ofthe correspondence on which this response is based will be made 
available on our website at http://www.sec.gov/divisions/corpfin/cf-noaction/14a-8.shtml. 
For your reference, a brief discussion of the Division's informal procedures regarding 
shareholder proposals is also available at the same website address. 

Enclosure 

cc: David W. R. Brown 
Jean K. Brown 

Sincerely, 

TedYu 
Senior Special Counsel 

Ll 

*** FISMA & OMB Memorandum M-07-16 *** 



January 16, 2013 

Response of the Office of Chief Counsel 
Division of Corporation Finance 

Re: 	 Bank of America Corporation 
Incoming letter dated January 7, 2013 

The proposal relates to compensation. 

There appears to be some basis for your view that Bank of America may exclude 
the proposal under rule 14a-8(i). We note that the proponents appear to have failed to 
supply, within 14 days of receipt of Bank of America's request, documentary support 
sufficiently evidencing that they satisfied the minimum ownership requirement for the 
one-year period required by rule 14a-8(b). Accordingly, we will not recommend 
enforcement action to the Commission if Bank of America omits the proposal from its 
proxy materials in reliance on rules 14a-8(b) and 14a-8(t). 

Sincerely, 

TedYu 
Senior Special Counsel 



T. ROWE PRICE INVESTMENT SERVICES, INC. 

November 9, 2012 

David W R Brown 

Subject: Requested Information 
Brokerage Account

Dear Mr. Brown: 

' ' 

BROKERAGE 

WWW.TROWEPRICE.COM 

P.O. Box 17435 
Baltimore. Maryland 
21297-1435 

4515 Painters Mill Road 
Owings Mills, Maryland 
21117-4903 

Toll-free 800·225-7720 
Fax 410-581·5129 

Thank you for contacting T. Rowe Price about the Brokerage account shown above, which is 
registered to you and Jean K. Brown as the trustees of the David W. & Jean K. Brown Family 
Trust. 

I am writing as a follow-up to your recent telephone conversation with one of our 
representatives, Gregory Vince. As requested, I can confinn that you currently own 5,300 
shares of Bank of America Corp (Symbol: BAC) in the above Brokerage account as of 
November 8, 2012. Additionally, you have held these shares for more than one year. f. hope 
this information is useful. 

If you have any questions, please call a Brokerage representative at 1-800-225-7720. 
Representatives are available Monday through Friday from 8 a.m. to 8 p.m. ET. ... ... 

Sincerely, 

~~ 
Michael Hawkins 
T. Rowe Price Brokerage 
A Division ofT. Rowe Price Investment Services, Inc. 

Correspondence Number: 02296609 

· T.Roweflice I. 
INVEST WITH CONFIDENCE 
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What if a shareholder's broker or bank is not on DTC's participant list? 

The shareholder wil.l need to obtain proof of ownership from the DTC 
participant through which the securities are held. The shareholder 
should be able to find out who this DTC participant is by asking the 
shareholder's broker or bank.2 

If the DTC participant knows the shareholder's broker or bank's 
holdings, but does not know the shareholder's holdings, a shareholder 
could satisfy Rule 14a-8(b)(2)(i) by obtaining and submitting two proof 
of ownership statements verifying that, at the time the proposal was 
submitted, the required amount of securities were continuously held for 
at least one year- one from the shareholder's broker or bank 
confirming the shareholder's ownership, and the other from the DTC 
participant confirming the broker or bank's ownership. 

How will the staff process no-action requests that argue for exclusion on 
the basis that the shareholder's proof of ownership is not from a DTC 
participant? 

The staff will grant no-action relief to a company on the basis that the 
shareholder's proof of ownership is not from a DTC participant only if 
the company's notice of defect describes the required proof of 
ownership in a manner that is consistent with the guidance contained in 
this bulletin. Under Rule 14a-8(f)(l), the shareholder will have an 
opportunity to obtain the requisite proof of ownership after receiving the 
notice of defect. 

C. Common errors shareholders can avoid when submitting proof of 
ownership to companies · 

In this section, we describe two common errors shareholders make when 
submitting proof of ownership for purposes of Rule 14a-8(b)(2), and we 
provide guidance on how to avoid these errors. .. .... 

First, Rule 14a-8(b) requires a shareholder to provide proof of ownership 
that he or she has "continuously held at least $2,000 in market value, or 
1%, of the company's securities entitled to be voted on the proposal at the 
meeting for at least one year by the date you submit the 
proposal" (emphasis added).l.Q We note. that many proof of ownership 
letters do not satisfy this requirement because they do not verify the 
shareholder's beneficial ownership for the entire one-year period preceding 
and including the d~t proposal is submitted. In some cases, the letter 
speaks as of a dat efor< he date the proposal is submitted, thereby 
leaving a gap between he date of the verification and the date the proposal­
is submitted. In other cases, the. letter speaks as of a date after the date 
the proposal was submitted but covers a period of only one year, thus 
failing to verify the shareholder's beneficial ownership over the required full 
one-year period preceding the date of the proposal's submission. 

Second, many letters fail to confirm continuous ownership of the securities. 
This can occur when a broker or bank submits a letter that confirms the 
shareholder's beneficial ownership only as of a specified date but omits any 



refere11ce to continuous ownership for a one-year period. 

·We recognize that the requirements of Rule 14a-8(b) are highly prescriptive 
and can cause inconvenience for shareholders when submitting proposals. 
Although our administration of Rule 14a-8(b) is constrained by the terms of 
the rule, we believe that shareholders can avoid the two errors highlighted 
above by arranging to have their broker or bank provide the required 
verification of ownership as of the date they plan to .submit the proposal 
using the following format: 

"As of [date the.proposal is submitted], [name of shareholder] 
held, and has held continuously for at least one year, [number )
of securities] shares of [company name] [class of securities]."ll 

As discussed above, a shareholder may also need to provide a separate 
written statement from the DTC partitlpant through which the shareholder's 
securities are held if the shareholder's broker or bank is not a DTC 
participant. 

D. The submission of revised proposals 

On occasion, a shareholder will revise a proposal after submitting it to a 

company. This section addresses questions we have received regarding 

revisions to a proposal or supporting statement. 


1. A shareholder submits a timely proposal. The shareholder then 
submits a revised proposal before the company's deadline for 
receiving proposals. Must the company accept the revisions? 

Yes. In this situation, we believe the revised proposal serves as a 

replacement of the initial proposal. By submitting a revised proposal, j:he 

shareholder has effectively withdrawn the initial proposal. Therefore, the· 

shareholder is not in violation of the one-proposal limitation in Rule 14a-8 

(c) .12 If the company intends to submit a no-action request, it must do so 

with respect to the revised proposal. 


We recognize that in Question and Answer E.2 of SLB No. 14, we indicated 
that if a shareholder makes revisions to a proposal before the company 
submits its no-action request, the company can choose whether to accept 
the revisions. However, this guidance has led some companies to believe 
that, in cases where shareholders attempt to make changes to an initial 
proposal, the company is free to ignor~ such revisions even if the revised 
proposal is submitted before the company's deadline for receiving 
shareholder proposals. We are revising our guidance on this issue to make 
clear that a company may not ignore a revised proposal in this situation.11 

2. A shareholder submits a timely proposal. After'the deadline for 
receiving proposals, the shareholder submits a revised proposal. 
Must the company accept the revisions? 

No. If a shareholder submits revisions to a proposal after the deadline for 
receiving proposals under Rule 14a-8(e), the company is not required to 
accept the ·revisions. However, if the company does not accept the 
revisions, it must treat the revised proposal as a second proposal and 

http:situation.11


T. ROWE PRICE INVESTMENT SERVICES, INC. 

December 3, 2012 

David W R Brown 

Subject: Requested Information 
Brokerage Account 

Dear Mr. Brown: 

BROKERAGE 

WWW.TROWEPRICE.COM 

P.O. Box 17435 
Baltimore, Maryland 
21297-1435 

4515 Painters Mill Road 
Owings Mills, Maryland 
21117-4903 

Toll-free 800-225-7720 
Fax 410-581-5129 

Thank you for contacting T. Rowe Price about the Brokerage account shown above, which is 
registered to you and Jean K. Brown as the trustees of the David W. & Jean K. Brown Family , 
Trust. · 

As requested, I can confirm that as of November 16, 2012, you held 5,300 shares of Bank of 
America Corp (Symbol: BAC) in the above Brokerage account. Additionally, you have held 
these shares for more than one year. 

In addition, as requested, I have requested that our clearing firm send you a similar letter 
requesting proof of ownership of these shares. I hope this information is useful. 

If you have any questions, please call a Brokerage representative at 1-800-225-7720. 
Representatives are available Monday through Friday from 8 a.m. to 8 p.m. ET. 

Sincerely, 

·~~ 
Michael Hawkins 
T. Rowe Price Brokerage 
A Division ofT. Rowe Price Investment Services, Inc. 

Correspondence Number: 02309575 

INVEST WITH CONFIDENCE 
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