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        February 22, 2011 
 
 

Mary L. Schapiro, Chairman 
Securities and Exchange Commission 
100 F Street, NE., 
Washington DC 20549-1090 
 
Elizabeth M. Murphy, Secretary 
Securities and Exchange Commission 
100 F Street, NE. 
Washington, DC 20549–1090 
 
 

Re: Public Comment on Proposed Rule: Registration of Municipal Advisors 

Section 175 of Title IX of the Dodd-Frank Act 

File No. S7-45-10 
 
Dear Chairman Schapiro and Secretary Murphy: 
 
On behalf of the Association of Independent Colleges & Universities in Massachusetts (AICUM) 
and its sixty not-for-profit member institutions, I am writing to express our concerns about the 
proposed rule regarding the registration of municipal advisors and request clarification or 
modification so that persons acting in their capacity as board members or trustees of independent 
colleges and universities are not required to register as municipal advisors.   

 
For many of the same reasons articulated by the Association of Governing Boards of Colleges and 

Universities as well as the American Council on Education, AICUM respectfully submits this letter in 

response to the proposed rule regarding the Registration of Municipal Advisors, Release No.  34-63576; 

File No. S7-45-10.  Specifically, AICUM directs these comments to the Security and Exchange 
Commission’s (Commission) request for comments regarding its interpretations of and exclusions 
from the definition of “municipal advisor”.   
 
AICUM represents the public policy interests of sixty independent colleges and universities in 
Massachusetts and the 275,000 students who attend those institutions.  Our members include large 
nationally-renowned research universities, smaller, highly regarded liberal arts colleges, religiously-

affiliated institutions, and colleges with special missions focused on business or music or allied 
health services.  Each of AICUM’s member institutions is governed by a board of trustees comprised 
of volunteers who provide a critical service in ensuring that that institution fulfills its charitable 
mission of delivering a high quality education to their students.    
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Section 975 of the Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act (the “Dodd-Frank 
Act”) amended Section 15B of the Securities and Exchange Act of 1934 to, among other things, 
require municipal advisors to register with the SEC.  Section 975 defines the term “municipal 
advisor” to mean “a person (who is not a municipal entity or an employee of a municipal entity) (i) 
that provides advice to or on behalf of a municipal entity or obligated person with respect to 
municipal financial products or the issuance of municipal securities, including advice with respect to 
the structure, timing, terms, and other similar matters concerning such financial products or issues, 
or (ii) that undertakes a solicitation of a municipal entity.” Fed. Reg. at 828. 
 
The Commission’s “discussion” of the proposed Rule further provides: 
 

The statutory definition of “municipal advisor” includes distinct groups of professionals that 
offer different services and compete in distinct markets. The three principal types of 
municipal advisors are: (1) financial advisors, including, but not limited to, broker-dealers 
already registered with the Commission, that provide advice to municipal entities with 
respect to their issuance of municipal securities and their use of municipal financial products; 
(2) investment advisers that advise municipal pension funds and other municipal entities on 
the investment of funds held by or on behalf of municipal entities (subject to certain 
exclusions from the definition of a “municipal advisor”); and (3) third-party marketers and 
solicitors. See 76 Fed. Reg. at 29. 

 
The Commission expressly excludes from the definition of “municipal advisor” elected board 

members of a municipal entity, including elected trustees of public colleges and universities, thus 
freeing them of the requirement to register.   
 
AICUM is concerned that the Commission has crafted an overly broad and sweeping definition of 
“municipal advisor” that could be interpreted as including college and university board members 
who make decisions on behalf of their institution when it invests in municipal tax-exempt bond 
financing.  Such an interpretation would impose unduly burdensome regulations on trustees, 
possibly conflict with the fiduciary responsibilities trustees owe to a college, and make it needlessly 
difficult for independent colleges and universities to attract and retain talented trustees.  The 
opportunity for better board governance is lost when the proposed Rule likely deters some highly 
qualified individuals from sharing their financial and business expertise with a college or university. 

 
Construing the proposed Rule to treat college trustees as “municipal advisors” would require them 
to publicly disclose, among other things, employment history for the last ten years with no gaps 
greater than 3 months, personal information, criminal history information, and information 
regarding bankruptcies or other judgments.  A trustee would also be required to certify that he or 
she, and every natural person associated with him or her, has met or will meet the standards of 
training, experience, competence, and other qualifications, required by the Municipal Securities 
Rulemaking Board. 76 Fed. Reg. at 849.  Any reasonable person would have to think twice before 
agreeing to serve on a college’s board of trustees when faced with such disclosures.   
 
The Commission’s distinction between elected and non-elected board members also suggests a 
misunderstanding of the role of the board of trustees at a college or university.  The board of trustees 
of a university is the governing body of the institution – or “obligated person” – and as such the 
board is a decision-maker acting on behalf of the institution, not advising it.  The fact that a trustee 
offers a thought at a board meeting or in a report as to how a bond issue should be structured or how 
the bond proceeds should be used by the college should not constitute “advice” so as to trigger 
registration.  Indeed, a trustee would not be meeting his fiduciary duty if he failed to ask informed 
and appropriate questions during a board meeting.  The Commission concedes that “the services 



3 
 

being rendered are the trigger for registration and the corresponding fiduciary duty, not the title of 
the relationship, the terms of the contract, or the compensation received” but the services rendered 
by college trustees does not constitute “advice” as contemplated, yet not defined, under the proposed 
Rule.  
 
The distinction between elected and non-elected board members improperly blurs the line between 
decision-maker and advisor, and seemingly ignores the fact that college trustees are accountable 
because they already must comply with fiduciary duty laws, conflicts of interest policies, IRS rules 
for tax-exempt organizations, and, in Massachusetts, oversight on non-profits by the Attorney 
General.  This comprehensive level of existing regulations and oversight should render as moot any 
perceived need to bring college trustees within the scope of the proposed Rule.   

 
For the reasons set forth above, AICUM respectfully request that the Commission modify the 
proposed Rule so as to clarify that persons acting in their capacity as trustees of an independent 
college or university are not “municipal advisors” and thus are not required to register with the SEC. 
 
On behalf of AICUM and its sixty member institutions I want to thank you for your consideration of 
this important issue.  We look forward to working with the Commission to achieve this crucial 
clarification to the proposed Rules.  Please do not hesitate to call should you have any questions or 
need any additional information.  Thank you. 
 
 

Sincerely, 
 

 
Richard Doherty 
President 
AICUM, Inc. 
 

 


