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February 18,2011 

Elizabeth M. Murphy, Secretary 
Securities and Exchange Commission 
100 F Street NE 
Washington, DC 20549-1090 

Re	 File Number S7-45-10 
Release Number 34-63576 
Registration of Municipal Advisors 

Dear Chairman Schapiro and Members of the Commission. 

On behalf of the San Joaquin Council of Governments (SJCOG), we provide the 
following comments on the Securities and Exchange Commission's (Commission) 
proposed rule requiring "municipal advisors" to register with the SEC. The proposed 
rule fails to adequately identify the situations in which appointed local government 
officials would be exempt from the definition of "municipal advisor" We kindly 
request clarification on the proposed rule. 

Section 15B(e)(4)(A) of the Exchange Act, as amended by the Dodd-Frank Act, 
defines the term "municipal advisor" to include both elected and appointed members 
of local government. In response to comments requesting clarification on the 
exclusions from the definition of "municipal advisor" the Commission responded. 

The Commission believes that the exclusion from the definition of a 
"municipal advisor" for "employees of a municipal entity" should include any 
person serving as an elected member of the governing body of the municipal 
entity to the extent that person is acting within the scope of his or her role as an 
elected member of the governing body of the municipal entity "Employees of 
a municipal entity" should also include appointed members of a governing 
body to the extent such appointed members are ex officio members of the 
governing body by virtue of holding an elective office. The Commission does 
not believe that appointed members of a governing body of a municipal entity 
that are not elected ex officio members should be excluded from the definition 
of a "municipal advisor" 
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SJCOG interprets the Commission's response to exclude from the definition of a "municipal 
advisor" elected members of a local governing body that are appointed to and serve on another 
local governing body SJCOG seeks in the final rule a clearer, more precise statement ofthis 
exclusion from the definition of "municipal advisor" SJCOG suggests that the final rule exclude 
both elected and appointed members of the local governing body, and specifically state that local 
government officials that sit on the Board of Directors of Joint Powers Agencies or Councils of 
Governments are excluded from the definition of "municipal advisor" 

Structure o[SJCOG 

SJCOG is a joint powers agency created pursuant to California Government Code Section 6500 
et seq, and is comprised of the incorporated cities of Escalon, Manteca, Lathrop, Lodi, Ripon, 
Stockton, and Tracy and the County of San Joaquin, a political subdivision of the State of 
California. SJCOG is governed by a Board of Directors which is comprised of (i) members of 
the City Councils of each of the member cities; (ii) members of the Board of Supervisors of the 
County of San Joaquin, and (iii) ex-officio non-voting member representatives from the State 
Department of Transportation, the San Joaquin Regional Transit District, and the Stockton Port 
District Board of Port Commissioners. 

Members of the SJCOG Board of Directors are appointed by the City Councils of the SJCOG 
member cities and the Board of Supervisors of the County In most instances, the members of 
SJCOG's Board have been elected to the City Council and the Board of Supervisors ofthe 
member agencies. Occasionally, a member may have been appointed to the City Council or 
Board of Supervisors to fill an unexpected or temporary vacancy Whether the member was 
elected or appointed does not affect that member's role or position on the SJCOG Board of 
Directors. 

SJCOG serves many important functions within San Joaquin County, including but not limited 
to, serving as the Metropolitan Planning Organization as designated by the U.S Department of 
Transportation, the Regional Transportation Planning Agency as designated by the Secretary of 
Business and Transportation Agency of the State of California, the San Joaquin Transportation 
Authority as designated by the Board of Supervisors of San Joaquin County, the Census Data 
Center as designated by the Bureau of the Census, and the Federal Clearinghouse to review 
federal grant applications under Section 6506 of Title 23 of the United States Code Annotated. 

In fulfilling each of these roles, the SJCOG Board of Directors have been entrusted to oversee 
and act upon a number of activities and programs that can have profound impacts upon residents 
and businesses within San Joaquin County 

Each member of the SJCOG Board of Directors is accountable to the member agencies and their 
constituents through the Ralph M Brown Act (Cal.Gov Code §§ 54950 et seq) and the Political 
Reform Act of 1974 (Cal Gov Code §§ 81000 et seq) These state laws address the 
Commission's concern that "appointed members, unlike elected officials and elected ex officio 
members, are not directly accountable for their performance to the citizens of the municipal 
entity" Each of these laws protects the public by providing for transparency in government, 
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comprehensive reporting requirements, regulation of conflicts of interests, and penalties for 
misconduct. 

Request fOr Clarification 

SJCOG strongly requests that the final rule clearly and concisely state (i) that both elected and 
appointed members of governing bodies are excluded from the definition of a "municipal 
advisor;" and (ii) that local government officials that sit on the Board of Directors of Joint 
Powers Agencies or Councils of Governments are excluded from the definition of "municipal 
advisor" 

As stated above, SJCOG interprets the Commission's response to comments to exclude members 
ofthe SJCOG Board of Directors from the definition of a "municipal advisor" only if that 
member was elected to his or her underlying City Councilor Board of Supervisors. SJCOG's 
Board of Directors is comprised entirely of local government officials that may have been 
elected or appointed to their respective City Councils or the Board of Supervisors, and are then 
appointed to sit on the SJCOG Board of Directors. The fact that a local government official may 
have been appointed makes him or her no less accountable to the constituents. 

When the Commission exempted a municipal entity and its employees from the definition of 
"municipal advisor," we believe the intent was to exempt all of the entity's officers and 
employees, both elected and appointed, from the definition. To do otherwise creates the 
unintended result of chilling discussions by board members on investment objectives. Requiring 
registration for those who participate in those discussions interferes with the fact-finding, 
deliberative, decision making process which is the core of informed analysis. Exempting 
employees of the governing body from registration while requiring governing board members to 
register as "municipal advisors" fails to recognize that the members of the governing bodies are 
the personnel that "operate" the governing body "Municipal advisors" serve and advise those 
officials. 

Conclusion 

We respectfully ask that the final rule clearly and concisely state (i) that both elected and 
appointed members of governing bodies are excluded from the definition of a "municipal 
advisor;" and (ii) that local government officials that sit on the Board of Directors of Joint 
Powers Agencies or Councils of Governments are excluded from the definition of "municipal 
advisor" 

Since ly, 

STEVE DIAL 
Deputy Executive Director 
San Joaquin Council of Governments 
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