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January 25, 2016 
 
Mr. Brent J. Fields 
Secretary  
Securities and Exchange Commission 
100 F Street, NE 
Washington, DC 20549-1090 
 
Sent via email: rule-comments@sec.gov 
 
 
Re: Proposed Rules Regarding Disclosure of Payments by Resource Extraction Issuers (Release No. 34-

76620; File No. S7-25-15) 
 
 
Encana Corporation (“Encana”) appreciates the opportunity to provide comments on the Securities and Exchange 
Commission’s (“SEC”) proposed rules regarding Disclosure of Payments by Resource Extraction Issuers pursuant 
to Section 13(q) of the Securities Exchange Act of 1934, as amended (“Proposed Rules”).  
 
Encana is a leading North American energy producer, listed on the Toronto Stock Exchange and the New York 
Stock Exchange.  Encana reports under generally accepted accounting principles in the United States (“U.S. 
GAAP”).  
 
As Encana is listed on the Toronto Stock Exchange, we are required to report payments annually under the 
Canadian disclosure regulation, Extractive Sector Transparency Measures Act (“ESTMA”), which was brought 
into force in June 2015. We believe the SEC rules should more closely align to the disclosure requirements 
established by other reporting jurisdictions including the European Union Directives (“EU Directives”) and ESTMA. 
We believe that multiple compliance frameworks will unnecessarily increase costs for issuers, with little 
incremental benefit in achieving greater transparency of payment disclosures.   
 
Encana’s responses to questions where we have concerns, are requesting additional clarification or made 
recommendations are attached in the Appendix to this letter. 
 
If you have any questions or would like to contact us for outreach please do not hesitate to contact myself at 

 or by email at .  
 
Sincerely, 
 
 
 
 
 
Stephen Dyck 
Vice-President, Finance & Comptroller 
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Appendix – Responses to Proposed Rules Regarding Disclosure of Payments by Resource Extraction 
Issuers (Release No. 34-76620; File No. S7-25-15) 
 
 
Definition of “Commercial Development of Oil, Natural Gas, or Minerals” (Questions 6, 8, 9, 11) 
 
We recommend additional guidance be provided to clarify the activities covered by the proposed terms used to 
define “commercial development of oil, natural gas, or minerals” in order to ensure consistent application of 
activities in scope.  Additional guidance provided should:  
 
- reflect consistency with the SEC’s existing definition of “Oil and Gas Producing Activities” under Rule 4-10 of 

Regulation S-X; 
 

- clarify that processing should only include initial processing activities that are integrated with extraction 
operations; 
 

- exclude post-extraction activities such as refining, smelting or processing of oil, gas or minerals, as well as 
the associated marketing, distribution, transportation or export; and 
 

- clarify that commercial development does not extend to ancillary or prepatory activities such as 
manufacturing equipment or construction of extraction sites. 

 
The definition of “commercial development of oil, natural gas, or minerals” and additional guidance provided 
should capture activities that are consistent with those reflected in the EU Directives and ESTMA. 
 
 

Types of Payments (Questions 13, 14, 15) 
 
The payment types proposed are consistent with the payments identified through other recently enacted 
international transparency efforts including the EU Directives and ESTMA. We believe payments disclosed must 
reflect payments that are part of the commonly recognized revenue stream for the commercial development of oil, 
natural gas or minerals.  
 
Payments considered part of the commonly recognized revenue stream must directly relate or be expressly made 
in exchange for the right or ability to further the commercial development of oil, gas or minerals.  We believe 
payment types, such as social or community payments are not considered part of the commonly recognized 
revenue stream as they are philanthropic or voluntary in nature.  Likewise, we do not believe the commonly 
recognized revenue stream for the commercial development of oil, natural gas or minerals includes payments 
made in ordinary course commercial transactions for services that may be provided by governments (i.e. 
payments made to a state-owned utility for electricity used in extraction operations). 
 
Additional interpretative guidance on the types of payments covered would improve consistency in the application 
of the rules provided the guidance is consistent with the Extractive Industries Transparency Initiative (“EITI”) 
Guidelines, EU Directives and ESTMA.  
 
We also recommend that in-kind payments be reported at cost or fair market value, as determined appropriate by 
the issuer, and that the issuer disclose the methodology used to determine the monetary value.  Under ESTMA, 
in-kind payments are reported at the cash value of the production entitlements that the payee takes possession of 
during the relevant financial period. 
 
 
 
 
 
 



 

 

 

Payments by “a Subsidiary...or an Entity Under the Control of…” (Question 20, 22) 
 
For purposes of determining control, we believe issuers should follow the consolidation requirements under U.S. 
GAAP or the International Financial Reporting Standards as issued by the International Accounting Standards 
Board (“IFRS”), as applicable.  Generally, under both U.S. GAAP and IFRS, consolidation of another entity’s 
operations and results are based on the control model. Control is defined as the power to govern the entities 
financial and operating policies. As a result of the control relationship, access to payment information would be 
readily available to the issuer.   
 
However, the principles of proportionate consolidation do not reflect situations that meet the definition of control 
under either U.S. GAAP (ASC 810: Consolidations) or IFRS (IFRS 10: Consolidated financial statements).  As the 
proposed definition of control must align to the accounting principles, we recommend that arrangements resulting 
in proportionate consolidation be addressed separately from the definition of control, which is prescribed under 
ASC 810 and IFRS 10. As a result, we recommend the following changes to the Proposed Rules: 
 
(1) Issuers must report on all payments made by the issuer and by any entity controlled by the issuer.  

 
(2) The definition of control be modified as follows: 

 
“Control means that the resource extraction issuer consolidates the entity or proportionately consolidates an 
interest in an entity or operation including corporate subsidiaries, partnerships, trusts and unincorporated 
organizations under the accounting rules applicable to the financial statements of a resource extraction issuer’s 
period reports filed pursuant to the Exchange Act (i.e., under generally accepted accounting principles in the 
United States (U.S. GAAP) or International Financial Reporting Standards as issued by the International 
Accounting Standards Board (IFRS), but not both).  Control also extends down an organization chain (i.e. an 
entity that is controlled by another controlled entity). A foreign private issuer that prepares financial 
statements according to a comprehensive set of accounting principles, other than U.S. GAAP or IFRS, and files 
with the Commission a reconciliation to U.S. GAAP must determine control using U.S. GAAP.” 

 
(3) Replace paragraph 5 under the subtopic “Payment Disclosure” included in “Instructions to Item 2.01” with the 

following instruction: 
 
“Reporting of payments made in situations of joint control  
 
In situations of joint control or where no entity controls a business arrangement that includes two or more 
partners, resource extraction issuers involved should consider the following requirements: 
 
1) If a resource extraction issuer makes a payment, they must report it. This could be a payment made as an 

operator of a joint arrangement or as a member of a joint arrangement.  
 

2) If a payment is made by an entity not subject to the requirements of Rule 13(q) that is controlled by a 
resource extraction issuer, then the resource extraction issuer must report it. Again, the entity not required to 
disclose under Rule 13(q) may be making the payment as an operator or may be making the payment as a 
member of a joint arrangement.” 
 

In joint arrangements, the party operating the arrangement (the “Operator”) makes the payment to the 
government payee and is therefore able to report the payment in the detail required under the Proposed Rules. 
The non-operating party will not have access to the level of information required to report the payment under the 
Proposed Rules, nor will they be able to obtain reliable payment information from the Operator, as the non-
operator does not have control over the Operator. As a result, the non-operating parties that reimburse the 
Operator through the relevant joint cost sharing arrangement should not be required to reflect payments made by 
the Operator in the disclosure of payments under Proposed Rules. The responsibility to include payments for 
disclosure should be based on the arrangement that exists between the payor and the government payee.  



 

 

 

This proposed change of reporting payments made in situations of joint control will: (i) reduce the burden of 
reporting payments that are not made by issuers and for which the issuer does not have access to payment 
information; (ii) reduce the risk of double counting payments or uncertainty of the proportion of the payment 
amount that will be included in each issuers report; and (iii) reduce the risk of inconsistent approaches being 
taken between different joint ventures and arrangements. Further, as reporting of payments made in situations of 
joint control are addressed under the EU Directives and ESTMA, this proposed change would achieve greater 
consistency of payments reported across the respective disclosure regimes. 
 
 
Definition of “Project” (Question 24) 
 
The definition of “project” under the Proposed Rules should be interpreted to be consistent with the definition of 
“project” under the EU Directive and ESTMA.  
  
 
Annual Report Requirement (Questions 35, 36, 37, 38) 
 
The disclosures under the Proposed Rules should be reported on the proposed Form SD and submitted 
separately from the annual Form 10-K, Form 20-F and Form 40-F. The payment disclosures required by the 
Proposed Rules differ from disclosures required by such annual reports as financial statement information in such 
reports is accrual based and audited. Disclosures submitted on Form SD should also not be subject to officer 
certifications required by Rules 13a–14 and 15d–14 under the Exchange Act.  Including the disclosures in 
Exchange Act annual reports or requiring officer certification would unnecessarily increase the burden and costs 
on issuers as auditors would be required to increase their scope of review to consider whether the government 
payment disclosures are materially consistent with the issuer’s financial statements and additional internal 
processes would need to be undertaken by issuers in order to backstop officer certifications. These additional 
burdens and costs would not result in any incremental benefit to achieving transparency in government payments.  
 
Further, we are supportive of including disclosure on Form SD as it will facilitate the proposed 150 day 
submission deadline following the issuers most recent fiscal year end. As well, we support the proposed 
requirement to report payment information based on the fiscal year covered by the annual report, as this will 
reduce an issuer’s compliance costs by allowing them to use their existing processes and reporting systems.  
 
 
Alternative Reporting (Questions 49, 50, 52, 56) 
 
We believe the SEC should include provisions to allow issuers that are subject to reporting requirements in 
foreign jurisdictions to submit those alternate reports in satisfaction of the SEC reporting requirements under the 
Proposed Rules. Foreign jurisdictions aiming to achieve similar disclosures may have differences (some stricter or 
more flexible), but in substance if the government payment disclosures adopted by foreign jurisdictions achieve a 
reasonable level of transparency compared to the Proposed Rules.  We recommend that a foreign jurisdiction’s 
disclosures be considered “substantially similar” based on evaluation of the following criteria: (i) that payments 
reported capture those made by the issuer to the government payee in respect of commercial development of oil, 
natural gas, and minerals; (ii) subsidiaries under the control and consolidated by the issuer are reported; (iii) the 
payment types captured are reasonably consistent; (iv) the threshold for de minimus payments is reasonable; and 
(v) minimum disclosures comprise type and total of payments are disclosed for each project and each 
government, the country the government is located, and the currency used to make such payments.  The SEC 
could also require issuers that provide disclosures under an alternate reporting regime to disclose significant 
differences between the alternative reporting regime and Rule 13(q).   
 
 
 
 



 

 

 

We believe the SEC should make a determination regarding the similarity of enacted foreign jurisdictional 
reporting requirements when the final rule is adopted. Moreover, we believe the SEC should work to ensure the 
final rules are issued in a form that closely aligns or is substantially similar with enacted payment disclosure rules 
under the EU Directives and ESTMA, as multiple compliance frameworks will unnecessarily increase costs for 
issuers with little incremental benefit in achieving greater transparency.   
 
 
Exhibits and Interactive Data Format Requirements (Questions 62, 64, 66) 
 
We believe clarification is needed with respect to how the particular resource tag that is the subject to commercial 
development should be applied: for example, should a particular resource tag be assigned to each project or 
assigned to each government payee.  Further, the Proposed Rules do not define the particular resource tags: for 
example, (i) by primary resource targeted such as oil, natural gas, or natural gas liquids, or (ii) by more specific 
resource product types such as coal bed methane, natural gas liquids, bitumen, heavy oil, light crude oil and 
natural gas excluding natural gas liquids. Moreover, reporting payments at a particular resource level may pose 
challenges for some issuers as development projects often target more than one resource as the subject of 
development.  Likewise, not all payments to a government payee are determined or dependent on a particular 
resource (i.e. property taxes).  
 
If the final rule requires the particular resource to be disclosed, we recommend the SEC provide further 
clarification of the particular resource categories to be disclosed and that the particular resource tag be made in 
association with the commercial development ‘of the project’.  We believe this would reduce confusion and 
inconsistency in the application of the particular resource tag by issuers.   
 
Moreover, the EU Directives and ESTMA do not require disclosure of the particular resource tag subject to 
commercial development.  While an inconsistency would be created between the Proposed Rules and the 
aforementioned disclosure regimes, we do not believe this should prevent an issuer’s alternate disclosures from 
meeting ‘substantially similar’ under Alternate Reporting in Item 2.01.  We believe the primary purpose of the 
regulation is to disclose payments made to a government payee and do not believe the proposed requirement to 
disclose the particular resource tag achieves any more incremental transparency or benefit to a user. 
 
 
Treatment for Purposes of Securities Act and Exchange Act (Questions 67, 68) 
 
We recommend that the disclosures under the Proposed Rules reported on Form SD be furnished rather than 
filed with the SEC.  We believe that requiring such information to be filed may indirectly increase compliance 
costs, particularly if such information is subsequently incorporated by reference into a registration statement. We 
do not believe that the level of liability borne by officers and directors of an issuer is reasonable given the purpose 
of the disclosure. Likewise, as discussed previously, we do not believe that Form SD should require officer 
certification. 
 
 
Effective Date (Questions 69) 
 
We recommend an effective date of the proposed disclosures under the Proposed Rules beginning with a fiscal 
year ending no earlier than one year after the effective date of December 31, 2016.  This would provide issuers 
with a full year for transition and a full fiscal period of payment disclosures.  
 
  
 




