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Re: File Number S7-18-09 

Dear Ms. Murphy: 

We are writing in response to your request for comments on proposed rule 206(4)-5 (the
 
"Proposed Rule") under the Investment Advisers Act of 1940 (the "Advisers Act"). The
 
Proposed Rule would implement restrictions on investment advisers' political contributions and
 
their use of placement agents in soliciting investment advisory business from governmental
 
clients. We regularly represent investment advisers in connection with the formation of
 
commingled investment vehicles (principally private equity funds), many of which have
 
governmental as well as non-governmental investors.
 

While we support the efforts of the Securities and Exchange Commission (the
 
"Commission") to address "pay-to-play" practices in this area, we believe that the Proposed Rule
 
goes too far in several respects. We believe that the ban on the use of placement agents ignores
 
the important and legitimate role of placement agents in the marketing of interests in
 
commingled funds. We also believe that the proposed penalty for failure to comply with the
 
Proposed Rule-a two-year "time out" on the collection of fees-is inappropriate in the context of
 
an ongoing investment advisory relationship.
 

I. Ban on Use of Third-Party Placement Agents 

We regularly work with placement agents who have been hired by our investment adviser
 
clients to assist with the private offering of interests in their commingled investment funds.
 
These offerings normally take at least six months and as long as three years to complete and
 
require extensive ongoing work by the placement agent. Placement agents conduct background
 
reviews of the sponsoring investment advisers and their track records, they assist sponsors in the
 
preparation of offering documents, they advise sponsors on market terms for the offered interests
 
and they participate in negotiations between sponsors and prospective investors. For emerging
 
managers unfamiliar with the requirements of institutional investors, placement agents may also
 
help their clients develop due diligence, underwriting and asset management procedures,
 
reporting and accounting systems and other back-office management systems.
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In much the same way that an underwriter must invest significant time and effort in 
preparing an issuer for an initial public offering, placement agents must vet and develop 
investment advisers to meet the requirements and expectations of institutional investors. This is 
particularly true of emerging investment advisers who rely to a much greater degree on the 
services of third party placement agents than do more established advisers. While the Proposed 
Rule may not have a significant impact on established investment advisers that have existing 
institutional investor relationships and in-house investor relations staff, emerging sponsors (often 
small businesses or minority owned groups) will likely find it much more difficult to obtain 
governmental (or other institutional) investment without the services of a placement agent. 

Although a few governmental pension investors, including the New York Common 
Retirement Fund ("NYCRF"), have recently modified their codes of conduct to ban the use of 
placement agents in connection with their investments with investment advisers, we believe that 
this is an over-reaction to recent scandals, and that eventually such bans will be modified to 
allow placement agents to participate in these transactions where appropriate. 

We also believe that many of the "pay-to-play" problems that have arisen in the context 
of private commingled investment funds are attributable to payments made to informal "finders" 
or other solicitors who are not, but perhaps should be, registered broker-dealers under the 
Securities and Exchange Act of 1934 (the "Exchange Act"). As an alternative to a complete ban 
on the use of third-party placement agents, we suggest that investment advisers be permitted to 
retain only placement agents registered as broker-dealers under the Exchange Act. The 
Commission could then police the political contributions of these placement agents through its 
regulatory powers under the Exchange Act. 

You requested comment on an alternative approach based on your 1999 proposal to make 
investment advisers liable for the actions of their placement agents. Although this approach 
would be preferable to an outright ban, we believe it would be unfair to punish a sponsor for the 
actions of its placement agent. If this approach were adopted, a sponsor should be entitled to 
rely on a representation from the placement agent as to its compliance with the contribution 
limits set forth in the Proposed Rule. However, in our view the best approach would be to hold 
the placement agents accountable for their own actions by imposing penalties (or a fee rebate) on 
them, rather than on the sponsors. Such an approach, together with the requirement that 
investment advisers retain only registered broker-dealers as placement agents, would allow the 
Commission to impose "pay-to-play" limitations on placement agents directly, without impeding 
the legitimate role of placement agents in the market for investment advisory services. I 

I c.F. Rule 206(4)-3 of the Advisers Act, which bans the payment of cash compensation for client 
solicitations unless certain requirements are met. 
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II. Two-Year "Time Out" 

The Proposed Rule, including the "time out" penalty, is modeled on rules G-38 and G-37 
of the Municipal Securities Rulemaking Board ("MSRB"), which you credit with having reduced 
"pay-to-play" practices in the municipal securities market. However, there are significant 
differences between the municipal securities markets and the market for investment advisory 
services. Most significantly, the municipal securities market involves short-term engagements 
and frequent bidding for new business on a periodic basis. Investment advisory services, on the 
other hand, are generally marketed under advisory contracts or fund investment commitments, 
with the investment adviser and its clients entering into a long-term relationship. Most private 
equity funds involve a 3-to 5-year investment commitment, with an overall fund life of 10 years 
or longer. Thus, while imposing a two-year time out on a municipal securities underwriter 
means that the underwriter will have to forego fee opportunities by sitting on the sidelines for 
two years, the impact on an investment adviser will likely be much more onerous. 

As a practical matter, we believe that in the context of a commingled fund, an investment 
adviser subject to a "time out" will be required to continue to provide the advisory services 
without compensation. You suggest that the sponsor could redeem the interest of the affected 
governmental investor. However, it may not be in the best interest of the investor to be 
redeemed, and the sponsor may not have the right to redeem the investor against its will. 
Moreover, even if the investor does agree to the redemption of its interest, the fund may hold 
illiquid investments, and any forced sale of those investments could disadvantage the other 
investors in the fund. 

Notably, the recent changes adopted by NYCRF to its code of conduct do not require a 
breaching investment adviser to a private equity fund to continue to work without compensation. 
Rather, in that case it gives NYCRF the right to cease making capital contributions, while 
retaining its existing interest in the fund and continuing to pay the investment adviser to manage 
those investments.2 

You also note the difficulties in seeking to rebate performance fees in the context of a 
private equity fund, where the performance fee depends upon final cash distributions. Although, 
as you suggest, it would be possible (with the agreement of the affected investor) to deem a 
portion of those performance fees to have been earned pro rata over the holding period for a 
given investment (or over the term of the fund, in the case of a portfolio-based performance fee), 
we question whether that is a fair or appropriate way to implement the proposed penalty. We 
also question the fairness and parity between such a penalty in this context, which would deprive 
an investment adviser of sharing in potentially significant amounts of profit actually earned by it 

2 See New York State Common Retirement Fund Placement Agent Disclosure Policies and Procedures of 
the Office of the State Comptroller adopted July 24,2007, as modified on April 21 ,2009 (available at 
http://www.osc.state.ny.us/pension/placementagntdiscl.pdf). 
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(potentially running into the millions of dollars), in comparison to the MSRB rules, which 
merely require an underwriter to sit on the sidelines for two years. 

As an alternative to the proposed "time out" penalty, we believe that a limitation on 
political contributions, combined with the Commission's ability to impose penalties and other 
enforcement powers, should be sufficient to ensure compliance. At most, the two-year time out 
should apply only to the creation of new investment advisory contracts/commingled funds and 
should not affect the obligations of the parties under existing advisory contracts or commingled 
funds. 

In closing, we urge the Commission to consider alternatives to the proposed ban on the 
use of private placement agents and the proposed two-year "time out" as a penalty for rule 
violations. The ban on the use of private placement agents will make it more difficult for 
smaller, less well-established advisers and non-US advisers to gain access to governmental 
investors, and may lead them to exclude such investors from their fundraising activities 
altogether. Also, the two-year "time out" penalty is, in our view, ill-suited to the long-term 
nature of investment advisory services, imposes too harsh a penalty on advisers, may adversely 
affect governmental and other investors in commingled funds and may ultimately discourage 
advisers from accepting governmental investment. 

We appreciate having the opportunity to comment on the Proposed Rule; and we hope 
that the Commission will consider these comments before adopting any final rule. 

Very truly Yy.-.~ 

h 
Kent R. Richey 


