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Dear Ms. McMillan:

You have requested that the staff provide assurances that it would not recommend
enforcement action to the Commission under section 2(a)(41) of the Investment
Company Act of 1940 and rules 2a-4 and 22¢-1 thereunder, if a money market fund
complies with rule 2a-7 by “shadow pricing” certain of its portfolio securities by
reference to their amortized cost value rather than using available market quotations (or
an appropriate substitute that reflects current market conditions).

Open-end management investment companies (mutual funds) must calculate their
current net asset value by reference 1o (i) the market values of their securities or (i1} in the
absence of readily available quotations for their secunties, their fair value as determined
in good faith by the board of directors.! The Commission has stated its view, however,
that it would not object if a mutual fund board of dircctors determined, in good faith, that
the value of debt sccurities with remaining maturities of 60 days or less is their amortized |
cost, unless the particular circumstances warrant otherwise.> The Commission concluded
that the difference between the amortized cost vatue and the value of portfolio securities
with short maturities is unlikely to be of significant magnitude to affect the share price of
the fund. It noted, however, that the amortized cost value may not always accurately

Scction 2{a){(41) of the Act and rule 2a-4.

Investment Company Act Release No. 9786 (May 31, 1977). Under the amortized cost method of
valuation, portfolio securities are valued by reference to their acquisition cost as adjusted for
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reflect the fair value of the sccurities duc to the impairment of the creditworthiness of an
issuer or other factors.

Since 1983, this interpretive position has had relevance only with respect to the
valuation of portfolio securitics of mutual funds other than money market funds. This is
because in 1983 the Commtission adopted rule 2a-7, which permits money market funds
to use the amortized cost method of valuing their securities for securities with remaining
maturities of 397 days (thirteen months) or less. Use of the amortized cost method 1s
important to money market funds because it facilitates their ability to maintain a stable
net assct value, typically $1.00 per share.

Use of the amortized cost method for portfolio securities with longer maturities
increascs the likelihood that a significant deviation will occur between the amortized cost
value of the secuntics and their market value potentiatly resulting in dilution of
shareholder value. Rule 2a-7, therefore, requires money market funds to adopt written
procedures (“monitoring procedures™) requiring the fund to periodically calculate “the
cxtent of deviation, if any, of the current net asset value per share calculated using
available market quotations (or an appropriate substitute that reflects current market
conditions) from the money market fund’s amortized cost price per share.” This process
is refcrred to in the rule as “shadow pricing.” The monitoring procedures must also
provide that the fund’s board of directors periodically “review(s] ... the amount of the
deviation as well as the methods used to calculate the deviation.™ [f the board of
directors of a moncy market fund belicves that the extent of any deviation from the
fund’s amortized cost price per share may result in material dilution or other unfair
results to investors or existing shareholders, the board must “cause the tund to take such
action as it deems appropriate to eliminate or reduce to the extent rcasonably practicable
such dilution or unfair results.”™

When it adopted rule 2a-7, the Commission stated that when shadow pricing a
money market fund portfolio, the fund should value “all portfolio instruments, regardless
of the time to maturity ... based upon market factors and not their amortized cost value.”®
Therefore, in shadow pricing their portfolios under their monitoring procedures, money
market funds relying on rule 2a-7 cannot take advantage of the 1977 interpretive position
permitting use of amortized cost for debt secunities with remaining maturities of 60 days
or less.

You state that under current market conditions, the shadow pricing provisions of
rule 2a-7 are not working as intended. You believe that the markets for short-term
securitics, including commercial paper, may not necessarily result in discovery of prices

} Rule 2a-7(c){(7){(ii}(A)}1) under the Act.
* Rule 2a-7{c)(7)(i1)( A} 2) under the Act.
s Rule 2a-7{c)(7}(ii{(C) under the Act.
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that reflect the fair value of securities the issuers of which are reasonably likely to be 1y a
position to pay upon maturity. You further asscrt that pricing vendors customarily used
by money market funds are at times not able to provide meaningful prices because inputs
used to derive those prices have become less reliable indicators of price.

Based on these representations and in light of the current conditions in the market
for short-term securities, the Division of Investment Management would not recommend
enforcement action to the Commission under section 2(a)(4 1) of the Investment
Company Act of 1940 and rules 2a-4 and 22¢-1 thercunder tf, for purposes of shadow
pricing under their monitoring procedures through January 12, 2009, money market funds
comply with rule 2a-7 by using the amortized cost method for valuing certain of their
portfolio securities in accordance with the Commission’s 1977 interpretation, unless the
particular circumstances, {.e., the impairment of the creditworthiness of the issuer,
suggest that amortized cost 1s no longer appropnate. This position i1s limited to portfolio
securtties that (i) have a remaining maturity of 60 days or less, (i) are First Tier
Sccurities as that term is defined in paragraph (a)({2) of rule 2a-7, and (ii1) the fund
reasonably expects to hold to maturity. For purposcs of this letter, the remaining maturity
of a security is measured without regard to paragraph (d) of rule 2a-7.
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