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Relating to the Treatment of Foreign Broker-Dealers / ‘
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Dear Mr. Thompson: -
. THOMSOUN
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In your letter, dated March 29, 2001, you request that the Securities and Exchange
Commission (“Commission” or “SEC”), pursuant to Rule 11Ac1-1(e) under the Securities
Exchange Act of 1934 (“Exchange Act™),' grant the Chicago Board Options Exchange (“CBOE”
or “Exchange”) an exemption that would permit the Exchange to treat foreign broker-dealers the
same as U.S. broker-dealers for proposes of Rule 11Ac1-1 (the “Quote Rule”).

On November 17, 2000, the Commission adopted several amendments to the Quote Rule
to extend its application to options exchanges and options market makers.> Generally, the Quote
Rule requires exchanges to collect quotations, and sizes associated with those quotations, from
their members who are responsible brokers or dealers and make those quotations and sizes
available to quotation vendors. In applying the Quote Rule to listed options, the Commission
recognized that the unique structure of the options markets, specifically the tremendous number
of products that must be continuously quoted by options market makers or specialists, warranted
special accommodations. In particular, the Commission determined it would be appropriate to

h 17 CFR 240.11Acl-1(e). Exchange Act Rule 11Ac!-1(e) provides:
The Commission may exempt from the provisions of this section, either
unconditionally or on specific terms and conditions, any responsible broker or dealer,
electronic communications network, exchange, or association if the Commission
determines that such exemption is consistent with the public interest, the protection
of investors and the removal of impediments to and perfection of the mechanisms of
a national market system.

The Director of the Division of Market Regulation has delegated authority to grant an exemption under this
provision pursuant to 17 CFR 200.30-3(a)(28). See Securities Exchange Release No. 44079 (March 15,
2001), 66 FR 15791 (March 21, 2001). '

17 CFR 240.11Acl-1.
See Securities Exchange Act Release No. 43591, 65 FR 75439 (December 1, 2000).
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permit the options exchanges to establish by rule, or collect from responsible brokers or dealers
and make available to quotation vendors, quotation sizes for which responsible brokers or dealers
are obligated under paragraph (c)(2) of the Quote Rule to execute broker-dealer orders in a
differegt amount than such responsible brokers or dealers are obligated to execute customer
orders.

In your letter, you request an exemption from the Quote Rule to allow the CBOE to treat
foreign broker-dealers the same as U.S. broker-dealers under the Quote Rule. You state that
foreign broker-dealers do not fall within the literal definition of “broker” or “dealer” under the
Exchange Act,’ nor do they fall within the “intent” of the definition “customer.”® You contend
that even though the activities of foreign broker-dealers occur in another country, the nature of
their activity is the same as that of U.S. broker-dealers. Therefore, you argue that foreign broker-
dealers should not be treated as customers under the Quote Rule, but instead, should be treated
the same as U.S. broker-dealers.

Response:

The Commission is exempting responsible brokers and dealers from the requirement
under paragraph (c)(2) of the Quote Rule® to execute any order for the account of a foreign
broker-dealer to buy or sell an options series in an amount up to such responsible broker’s or
dealer’s published quotation size for orders for the account of a customer. This exemption is
conditioned on such responsible broker or dealer executing orders for the account of foreign
broker-dealers at a price at least as favorable as the responsible broker’s or dealer’s published bid
or published offer in an amount up to its published quotation size for orders for the account of
U.S. broker-dealers. The Commission’s exemption applies to responsible brokers or dealers on
each of the exchanges that trade listed options.

Although a foreign broker-dealer that is not a registered broker or dealer would fall
within the definition of “customer” for purposes of the Quote Rule, the Commission believes that
foreign broker-dealers should not be treated more favorably under the Quote Rule than U.S.
broker-dealers. Currently, the Quote Rule would require responsible brokers or dealers to be
obligated to execute foreign broker-dealers’ orders in the same amount as they are obligated to
execute other customers’ orders, but would permit responsible brokers or dealers to be obligated
to execute U.S. broker-dealers’ orders for a different (and lesser) amount.

The Commission has determined that it is consistent with the public interest, the
protection of investors and the removal of impediments to and perfection of the mechanism of a
national market system to permit responsible brokers or dealers to have firm quote obligations

* 17 CFR 240.11Acl-1(d)(1)(ii) and (i'ii).

; Sections 3(a)(4) and (5) of the Exchange Act, 15 U.S.C. 78c(a)(4) and (5).

“Customer” is defined as “any person that is not a registered broker-dealer.” 17 CFR 240.11Ac] -1(a)(26).
8 17 CFR 240.11Acl-1(c)(2).




Timothy H. Thompson, Esq.
April 2, 2001
Page 3

with respect to foreign-broker-dealers that are equivalent to their firm quote obligations with
respect to U.S. broker-dealers. Therefore, the Commission grants the requested exemption to
allow U.S. options exchanges or associations subject to the Quote Rule to treat unregistered
foreign broker-dealers as broker-dealers rather than customers for purposes of Rule 11Acl-
1(c)(2) and 11Acl-1(d)(1)(ii) and (iii).

For the Commission, by the Division of Market
Regulation, pursuant to delegated authority,’

Annette L. Nazareth
Director

¢ 17 CFR 200.30-3(a)(28).




Timothy Thompson
Assistant General Counsel
THICAGO BOARD GPTYONS EXCHARGE Legal Department

400 S. LaSalle Street
Chicago, lliinois 60605 312 786-7070
Fax: 312 786-7919

March 29, 2001

Via Facsimile and DHL Worldwide Express
Ms. Annette Nazareth, Director

Division of Market Regulation

Securities and Exchange Commission

450 Fifth Street, N.W.

Washington, D.C. 20549-1001

Re: Proposed ExemLioﬁ from Rule {1 Acl-1 for Foreign Broker Dealers from the
Definition of Non-broker Dealer

Dear Ms. Nazareth

The Chicago Board Options Exchange, Inc. (“CBOE” or “Exchange”) hereby requests

* that, pursuant to Rule 11Ac1-1(e) under the Securities Exchange Act of 1934 (“Exchange Act” or
“Act™),’ the Securities and Exchange Commission (“SEC” or “Commission™) grant the Exchange
an exemption that would permit foreign broker-dealers to be treated as broker dealers for
purposes of Rule 11Ac1-1? and CBOE Rule 8.51. The exemption is appropriate for two reasons.
First, the reasoning expressed by the Commission, in January 1998, when it approved the
proposed rule change to CBOE Rule 8.51, which permitted the CBOE to treat foreign broker-
dealers as broker-dealers for purposes of the firm quote requirement, is still applicable. Secondly,
foreign broker-dealers do not fall within the “intent” of the customer definition in Rule 11Acl-1.
Therefore, for the reasons expounded below, the Exchange believes it is appropriate for the
Commission to grant its request.

Background

In December 2000, the SEC adopted an amendment to Rule 11Acl-1 (“the
amendment”), which among other things, requires options exchanges to publish firm quotes’
The amendment allows options exchanges to establish different firm quote sizes for broker-dealer
orders than for customer orders. Rule 11Acl-1(a)(26) defines customer as “any person that is not
a registered broker-dealer.” Currently, under CBOE Rule 8.51, a foreign broker-dealer is

: 17 C.F.R. 240.11Acl-1(e).
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’ 17 CFR 240.11Acl-1.
! Exchange Act Release No. 43591, 65 FR 75439 (December 1, 2000).
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considered a broker-dealer for purposes of the firm quote requirement. CBOE Rule 8.51 must
comply with Rule 11Aci-1 by April 1, 2001, therefore, CBOE submits this request for an
exemption.

Discussion

On January 30, 1998, the Commission approved a CBOE proposed rule change that
permitted foreign broker-dealers to be treated as broker-dealers for purposes of Rule 8.51% The
Exchange stated that the purpose of the proposed rule change was to treat broker-dealers
consistently irrespective of the country in which they conduct their activities and assure that
broker-dealers operating outside the United States did not enjoy a competitive advantage over
their U.S. counterparts. In the Commission’s approval Order, it said:

The Commission finds the proposed rule change...furthers the objectives of
Section 6(b)(5) in particular in that, by eliminating unintended differences in
treatment between broker-dealers acting within the United States and those acting
in other countries, it is designed to promote just and equitable principles of trade,
remove impediments to and perfect the mechanism of a free and open market and
a nationﬁal market system, and, in general, to protect investors and the public
mnterest.

The reasons annunciated by the Commission continue to apply.

In addition, the CBOE believes that although foreign broker-dealers do not fall within the
literal meaning of “broker-dealer” under Rule 11Ac1-1, they also do not fall within the “intent”
of the customer definition in Rule 11AcI-1} Even though the activities of foreign broker-dealers
occur in another country, the nature of their activity is the same as that done by U.S. broker-
dealers. Therefore, it would be appropriate for the Commission to grant the Exchange’s
exemption request.

If you require further information to consider this request, please contact the undersigned
at (312) 786-7070.

Sincerely,

O «/ ¢ é
Timothy H. Thompson

g Exchange Act Release No. 39604 (January 30, 1998), 63 FR 6247 (February 6,
1998)(SR-CBOE-97-66). This Notice and Order also permitted a foreign broker-dealer
to be defined as a broker-dealer in the definitions and for purposes of CBOE Rule 7.4(a).

‘ Id.
7 17 C.F.R. 240.11Acl-1(e).
§ 17 C.F.R. 240.11Acl-1.




