
                 - 5546 
 
 
        April 24, 2006 
 
Leonard E. Neilson 
8160 South Highland Drive, Suite 104 
Sandy, Utah 84093 
 
 Re: Trans Energy, Inc. (Trans Energy or Company) 
  File No.:  0-23530 
 
Dear Mr. Neilson, 
 

In your letter dated March 30, which I didn’t become aware had been filed on EDGAR 
until April 17, 2006, you state in response to comment 11 in the staff’s letter dated December 29, 
2005 that Trans Energy acquired Arvilla, Inc. (Arvilla) on January 31, 2005.  You state that the 
Company has been unable to file the amendment to the Form 8-K reporting the acquisition to 
include Arvilla’s audited financial statements as required by Rule 3-05 of Regulation S-X.  You 
note that Arvilla’s operations were previously conducted as Arrow Oilfield Service Company 
(Arrow), a division of Belden & Blake Corporation (B&B), a privately held company, until they 
were acquired by Clarence and Rebecca Smith in June 2004.  You state that separate financial 
statements were not prepared for Arrow since it operated as a division of B&B, and that 
subsequent efforts to prepare the required financial statements for audit have been unsuccessful.  
Therefore, you request a waiver of the requirements to provide the pre-acquisition financial 
statements of Arvilla and Arrow and the pro forma financial information required by Regulation 
S-X.  You note that Arvilla will have been included for 11 months in Trans Energy’s audited 
financial statements for the year ended December 31, 2005.  In addition, you state that on 
January 3, 2006, the Company entered into a definitive agreement to sell the Arvilla business 
back to Clarence and Rebecca Smith.  We note the consummation of such agreement on April 7, 
2006 was reported in a Form 8-K on that date. 

 
We will not waive the requirements of Form 8-K.  We acknowledge Trans Energy’s 

inability to file the audited financial statements of the acquired business and pro forma financial 
statements for the periods required by the Form, however, (notwithstanding this Division’s prior 
practice) please understand that we generally do not grant formal “no enforcement action” 
positions with respect to a company’s filing deficiencies (or delinquencies).  Since the Company 
did not file the required financial statements and pro forma financial information within the 
extended time period provided by the Form, we will not consider the Company to be a timely 
filer for purposes of Forms S-2 and S-3. 

 
Further, until the Company files audited financial statements of the acquired business for 

the time span required under Rule 3-05 of Regulation S-X and the pro forma financial 
information required under Article 11 of Regulation S-X, we will not declare effective any 
registration statements or post-effective amendments. 
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 In addition, the Company should not make offerings under effective registration 
statements or under Rules 505 and 506 of Regulation D where any purchasers are not accredited 
investors under Rule 501(a) of that Regulation, until the Company files the required financial 
statements.  This restriction does not apply to: 

(a) offerings or sales of securities upon the conversion of outstanding convertible securities 
or upon the exercise of outstanding warrants or rights; 

(b) dividend or interest reinvestment plans; 
(c) employee benefit plans; 
(d) transactions involving secondary offerings; or  
(e) sales of securities under Rule 144. 

 
Once the company files audited financial statements that include the post-acquisition 

results of operations of Arvilla for an appropriate period, we will, at your request, consider 
accepting audited financial statements for a period of time less than that required under Rule 3-
05 of Regulation S-X.  However, we note that the acquisition of Arvilla was significant to Trans 
Energy in excess of 50%, such that three years of audited pre-acquisition financial statements of 
Arvilla, and its predecessor Arrow, were required.  Therefore, even though the Company has 
disposed of the former Arvilla operations in April 2006, inclusion of Arvilla in the Company’s 
2005 audited financial statements for only 11 months will not be sufficient. 
   

The staff’s conclusion is based solely on the information included in your letter.  
Different or additional material information could lead to a different conclusion.  If you have any 
questions regarding this letter, please call me at (202) 551-3400. 
 
        Sincerely, 
 
 
 
        Leslie A. Overton 
        Associate Chief Accountant 
 


