
 
 
 

 
 
Room 4561      

        July 24, 2006  
 

L. George Klaus 
Chairman and Chief Executive Officer 
Epicor Software Corporation 
18200 Von Karman Ave, Suite 1000 
Irvine, CA 92612 
 

Re: Epicor Software Corporation 
 Form 10-K for Fiscal Year Ended December 31, 2005 
 Filed March 31, 2006 

Form 10-K/A for Fiscal Year Ended December 31, 2005 
 Filed April 14, 2006 
 Form 8-K Filed April 26, 2006 
 File no. 0-20740 

  
Dear Mr. Klaus: 

 
We have reviewed the above referenced filings and have the following comments.  

Please note that we have limited our review to the matters addressed in the comments 
below.  Where indicated, we think you should revise your document in response to these 
comments.  If you disagree, we will consider your explanation as to why our comment is 
inapplicable or a revision is unnecessary.  Please be as detailed as necessary in your 
explanation.  In some of our comments, we may ask you to provide us with supplemental 
information so we may better understand your disclosure.  After reviewing this 
information, we may or may not raise additional comments. 
 
 Please understand that the purpose of our review process is to assist you in your 
compliance with the applicable disclosure requirements and to enhance the overall 
disclosure in your filing.  We look forward to working with you in these respects.  We 
welcome any questions you may have about our comments or any other aspect of our 
review.  Feel free to call us at the telephone numbers listed at the end of this letter.  
 
Form 10-K for the Fiscal Year Ended December 31, 2005 
 
Management’s Discussion & Analysis of Financial Condition & Result of Operations 
 
Other Data, page 44 

1. We note that you have included in-process research and development expense in 
your computation of EBITDA.  Tell us how you considered the guidance in 
Question 14 of Frequently Asked Questions Regarding the Use of Non-GAAP 
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Measures which states that measures that are calculated differently than those 
described as EBIT and EBITDA in the adopting release should not be 
characterized as “EBIT” or “EBITDA.”  Tell us how you determined that labeling 
this non-GAAP measure as EBITDA was appropriate and how you determined 
that your definition of EBITDA is the equivalent of EBITDA, as defined in 
Question 14.    

2. Furthermore, considering you appear to use EBITDA as a performance measure, 
tell us how you considered Questions 8 and 15 of Frequently Asked Questions 
Regarding the Use of Non-GAAP Financial Measures to include the following 
disclosures in your Form 10-K:  
• the manner in which management uses the non-GAAP measure to conduct or 

evaluate its business; 
• the economic substance behind management's decision to use such a measure; 
• the material limitations associated with use of the non-GAAP financial 

measure as compared to the use of the most directly comparable GAAP 
financial measure; 

• the manner in which management compensates for these limitations when 
using the non-GAAP financial measure; and 

• the substantive reasons why management believes the non-GAAP financial 
measure provides useful information to investors. 

 
Form 10-K/A for the Fiscal Year Ended December 31, 2005 
 
Note 1.  Nature of Operations and Summary of Significant Accounting Policies 
 
Revenue Recognition, page 10 
 
3. We note your disclosure where you state “The Company’s maintenance services’ 

VSOE of fair value is determined by reference to the price the Company’s 
customers are required to pay for the services when sold separately (i.e. the 
maintenance services fees paid by the Company’s customer upon renewal).” Are 
the rates the customer is “required to pay for the services” stated in the original 
contract?  If so, what percentage of your customers actually renew at the stated 
rates and tell us how you determined these rates were substantive pursuant to 
paragraph 57 of SOP 97-2.  If renewal rates are not stated in the original contract 
and the Company is basing your VSOE on historical renewal rates actually paid 
by your customer, then tell us if the renewal rates vary from customer to 
customer, and if so, how you are able to reasonably estimate fair value.  See 
paragraph 10 of SOP 97-2.   

 
4. Tell us why you believe it is appropriate to recognize revenue from fixed fee 

arrangements using the percentage of completion method as it appears that such 
arrangements are solely for consulting services.  Paragraph 1 of SOP 81-1 does 
not permit the use of contract accounting for services contracts.  Tell us the 
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specific accounting literature you relied upon, and provide us with analysis, which 
demonstrates how that literature applies to you.  We may have further comments.   

 
5. We further note that you recognize revenue on fixed fee arrangements using costs 

incurred to date as compared to total estimated costs to be incurred.  The Staff 
generally would expect service contract revenue recognition to be based on some 
type of output measure of performance.  Please explain how you determined that 
the input measure was the appropriate measure to use on your fixed-price 
completion contracts.   

  
Form 8-K Filed April 26, 2006 

6. We note your use of non-GAAP measures under Item 9.01 of the Form 8-K dated 
April 26, 2006 which excludes a number of recurring items.  Tell us how you 
considered Question 8 of Frequently Asked Questions Regarding the Use of Non-
GAAP Financial Measures to include the following disclosures for each of your 
non-GAAP measures (i.e. non-GAAP net income and non-GAAP diluted net 
income per share):   
• the economic substance behind management's decision to use such a measure; 
• the material limitations associated with use of the non-GAAP financial 

measure as compared to the use of the most directly comparable GAAP 
financial measure; 

• the manner in which management compensates for these limitations when 
using the non-GAAP financial measure; and 

• the substantive reasons why management believes the non-GAAP financial 
measure provides useful information to investors. 

 
 In this regard, we believe you should further enhance your disclosures to comply 
 with Item 10(e)(1)(i)(C) and (D) of Regulation S-K and Question 8 of the related 
 FAQ to demonstrate the usefulness of your non-GAAP financial measures which 
 excludes a number of recurring items, especially since these measures appear to 
 be used to evaluate performance.  Your current disclosures regarding the reasons 
 for presenting these non-GAAP measures appear overly broad considering that 
 companies and investors may differ as to which items warrant adjustment and 
 what constitutes core operating results.   
 
 As appropriate, please amend your filing and respond to these comments within 
10 business days or tell us when you will provide us with a response.  Please submit all 
correspondence and supplemental materials on EDGAR as required by Rule 101 of 
Regulation S-T.  You may wish to provide us with marked copies of any amendment to 
expedite our review.  Please furnish a cover letter with any amendment that keys your 
responses to our comments and provides any requested information.  Detailed cover 
letters greatly facilitate our review.  Please understand that we may have additional 
comments after reviewing any amendment and your responses to our comments. 
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  We urge all persons who are responsible for the accuracy and adequacy of the 
disclosure in the filing reviewed by the staff to be certain that they have provided all 
information investors require for an informed decision.  Since the company and its 
management are in possession of all facts relating to a company’s disclosure, they are 
responsible for the accuracy and adequacy of the disclosures they have made.   
 
 In connection with responding to our comments, please provide, in writing, a 
statement from the company acknowledging that: 
 

 the company is responsible for the adequacy and accuracy of the disclosure in the 
filing; 

 
 staff comments or changes to disclosure in response to staff comments do not 

foreclose the Commission from taking any action with respect to the filing; and 
 
 the company may not assert staff comments as a defense in any proceeding 

initiated by the Commission or any person under the federal securities laws of the 
United States. 

 
In addition, please be advised that the Division of Enforcement has access to all 

information you provide to the staff of the Division of Corporation Finance in our review 
of your filing or in response to our comments on your filing.   

 
You may contact Kari Jin, Staff Accountant, at (202) 551-3481 or me at (202) 

551-3730 if you have questions regarding these comments. 
 
 
Sincerely, 

   
 

Kathleen Collins 
Accounting Branch Chief 
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