
 
 

 
 
 
Room 4561      

      November 16, 2007 
 

 
Ms. Laura Fournier 
Chief Financial Officer 
Compuware Corporation 
One Campus Martius 
Detroit, MI 48226 
 

Re: Compuware Corporation 
 Form 10-K for the Fiscal Year Ended March 31, 2007 
 Filed May 30, 2007 

  File No. 000-20900 
 
 
Dear Ms. Fournier: 

 
We have reviewed your response letter dated September 19, 2007 and have the 

following additional comments.  Please note that unless otherwise noted, where prior 
comments are referred to, they refer to our letter dated August 16, 2007.  We may ask 
you to provide us with supplemental information so we may better understand your 
disclosure.  Please be as detailed as necessary in your explanation.  After reviewing this 
information, we may raise additional comments. 

 
 Please understand that the purpose of our review process is to assist you in your 
compliance with the applicable disclosure requirements and to enhance the overall 
disclosure in your filing.  We look forward to working with you in these respects.  We 
welcome any questions you may have about our comments or any other aspect of our 
review.  Feel free to call us at the telephone numbers listed at the end of this letter.  
 
Form 10-K for the Fiscal Year Ended March 31, 2007 
 
Consolidated Statements of Operations, page 44 

1. We note your response to comment 2 in your letter dated July 20, 2007 regarding 
income statement presentation for arrangements that include software and 
professional services where you have determined that VSOE of fair value for the 
professional services does not exist.  Your response indicates that the Company 
allocates revenues to professional services based on hourly rates and the 
remainder goes to license revenue.  In your current response to our prior comment 
3 to our letter dated August 16, 2007, the Company now acknowledges that in 
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addition to the license and professional services element,  these contracts also 
include PCS.  It is not clear from your original response, however, where or how 
you allocate the PCS for income statement presentation purposes.  Please explain 
further the methodology used to allocate the revenues for such arrangements to 
each element (license, professional services and PCS).  

2. We note your response to our prior comment 2 where you explain why you are 
unable to determine VSOE of PCS for arrangements that include products with 
different PCS rates.  In your response to comment 2 in your letter dated July 20, 
2007, the Company provided an example of the calculations used to allocate 
revenue from these arrangements amongst product and services for income 
statement presentation purposes.  While we note that the Company allocates any 
discount percentage proportionately to the license fee list prices and than applies 
the applicable PCS rates, it appears, that the discount from the list price is 
calculated as a percentage of the license fee list price to the total contract price 
and does not factor in the PCS fees in determining such discount.  Please confirm.  
If this is true than it would seem that the proper calculations would be to first 
calculate the PCS applicable to the list price of each license to come up with a 
total gross contract value and then determine the discount from the total gross 
value (license and PCS included). The discount rate would then be applied the list 
price of the licenses and then the PCS rates would be applied to the discounted list 
price.  If you agree with the Staff’s calculations, then please explain how you 
considered including the PCS fees in your calculations or tell us if you plan to 
revise your calculations accordingly.   

 
 Please respond to these comments within 10 business days or tell us when you 
will provide us with a response.  Please submit all correspondence and supplemental 
materials on EDGAR as required by Rule 101 of Regulation S-T.  If you amend your 
filing(s), you may wish to provide us with marked copies of any amendment to expedite 
our review.  Please furnish a cover letter that keys your responses to our comments and 
provides any requested information.  Detailed cover letters greatly facilitate our review.  
Please understand that we may have additional comments after reviewing any 
amendment and your responses to our comments. 

  
 You may contact Christine Davis, Senior Staff Accountant at (202) 551-3408 or 
me at (202) 551-3499 if you have questions regarding these comments. 
 
 

Sincerely, 
   
 
 

Kathleen Collins   
       Accounting Branch Chief 
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