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1Re: Proprietarv Accounts of Introducinp Brokers and Dealers 

Dear Messrs. Hemssy and Cassella: 

The New York Stock Exchange, Inc. ("NYSE") and NASD Regulation, Inc. 
('NASDR") have raised concerns regarding the capital treatment of assets of broker- 
dealers that introduce their proprietary accounts on a fully disclosed basis (3ntroducing 
brokers") to other broker-dealers ("clearing brokers") for clearance and settlement. 
You have advised us that under certain circumstances an introducing broker and its 
correspondent clearing broker may each utilize the same proprietary assets of the 
introducing broker in their individual operations. You have requested that the Division 
of Market Regulation ("Division") c l ~ f y  its position as to the capital treatment of 
assets in the proprietary account of an introducing broker ("PAIB") held by a clearing 
broker, and you propose a m&&ology under which introducing brokers may properly 
account for PAIB assets for urposes of the net capital computation required by Rule 
15~3-1 ("net capital rule"). P 

? I. BACKGROUND 

A. Rule 15~3-I and 15~3-3 

Rule 15~3-1 requires every brokerdealer to maintain at all times specihed 
mh6m.m levels of liquid assets, or net capital, sufficient to enable a firm that falls 
below its minimum requirement to liquidate in an orderly fashion. The rule is designed 

13 CFR 240.15~3-1. 1 
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to protect the customers of a broker-dealer that faus. To compute its current amount o 
liquid assets, a brokerdealer begins with its net worth and then makes various positive 
and negative adjustments to arrive at its net capital. This amount is then compared 
against the fm’s minimum net capital requirement. If a firm’s net capital computation 
yields an amount less than its minimum net capital requirement, the firm must 
immediately cease doing business. 

Rule 15~3-3 (”customer protection rule”) generally requires every broker-dealer 
that carries customer accounts to maintain physical possession or control of all fully- 
paid and excess margin Securities. The customer protection rule also requires f m s  to 
make a periodic computation (“customer reserve formula”) to ascertain the amount of 
money it holds that is either customer money or money obtained from the use of 
customer Securities &, customer credits). If customer credits ex& the amount 
customers owe the firm (&, customer fmcing or debits), the brokerdealer must 
deposit the excess in a special reserve bank account for the exclusive benefit of its 
customers. In this way, Rule 15~3-3 protects customer funds and securities held at a 
broker-dealer by requiring fums to maintain possession or control of customer 
securities, and by permitting firms to use customer money only to the extent necessary 
to finance customer related b&i.ness. 

B. 

In addition to the regular customer accounts held by a clearing broker on behalf 

Treatment of Assets Held in a PAIB 

of the introducing broker, an introducing broker itself may maintain a proprietary 
trading account, or PAIB, with a clearing broker. When computing its net capital, an 
introducing broker typically includes its proprietary cash and Securities held by the 
clearing broker as allowable ass&. However, because the customer protection rule 
specifically excludes brokers and dealers from the definition of “customer,”2 the 
clearing broker is not subject to the restrictions of Rule 15~3-3 with regard to PAIB 
assets. Therefore, a clearing broker is not re@d to maintain the physical possession 
or control of PAIB assets, nor is the clearing broker restricted as to its use of PAIB 
assets which, if attributable to “CustomeTs,” would constitute customer credits in the 
customer kserve forrnuIa. 

Consequently, this interaction between the net capital rule and the customer 
protection rule serves to permit an introducing broker to treat PAIB assets as allowable 
assets for purposes of Rule 15~3-1 while a clearing broker can exclude these assets as 
credits from the customer reserve formula. In effect, this permits clearing brokers to 
use the same PAIB assets free of the restrictions imposed by Rule 15~3-3 that are 
otherwise applicable to a broker-dealer’s use of customer funds and securities. In 

17 CFR 240.15c3-3(a)(l). Rule 1523-3 reads, in pertinent part, that “[tlhe term. 
[customer] shall not include a broker or dealer or a registered municipal 
securities dealer.“ 
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effect, the clearing broker can treat the assets as their own, free of any restrictions. 
Consequently, the assets may not be readily available to the introducing broker if its 
correspondent clearing broker fails or otherwise experiences financial difficulties. This 
result is inconsistemt with subparagraph (c)(2)(iv) of net capital rule which requires that 
assets “not readily convertible into cash”” be deducted from a brokerdealer’s net worth, 
and accordingly, PAB assets should be considered as non-allowable assets, and an 
introducing broker should deduct such assets from its net worth when calculating its net 
capital. 

- 

TI. PROPOSAL 

A. PAIB Aareernent: You believe that under certain circumStances, it may be 
appropriate for an introducing broker to ?x permitted to treat such assets as allowable 
for purposes of the net capital rule. Accordingly, you have proposed the methodoIogy 
set forth below as an elective procedure to be followed by an introducing broker and its 
correspondent clearing broker that would permit the introducing broker to treat its 
PAI3 assets as aIlowable assets for purposes of its net capital calculation. Specifically, 
you propose that for an introducing broker to treat its PAIB assets held at a clearing 
f m  as allowable for purposes of the net capital rule, an introducing broker and its 
Correspondent clearing broker must agree (in writing) to perfom the PAD calculation 
in accordance with the following provisions (“PAIB Agreement”): 

1 - A clearing broker must perform a computation for PAIB assets (“PAD3 
reserve computation”) of all its introducing brokers in accordance with 
the customer reserve computation set forth in Rule 15~3-3 (“customer 
reserve formula”) with the following modifications: 

A. Any credit (including a credit applied to reduce a debit) that is 
hcIuded in ‘the customer reserve formula cannot be incIuded as a 
credit in the PAD3 reserve cornputation; 

B. Note E(3) to Rule 15c3-3a which reduces debit balances by 1 I 
under the basic method and subparagraph (a)(l)(ii)(A) of the net 
capital rule which reduces debit balances by 3% under the 
alternative method will not apply; and 

C. Neither Note E(l) to Rule 15~3-3a nor NYSE Interpretation /04 
to Item 10 of Rule 15c3-3a regarding securities concentration 
charges is applicable to the PAIB reserve computation. 

2. The PAI8 reserve computation must include all the proprietary accounts 
of all introducing brokers covered by the PAD3 Agreement. All PAD3 
assets must be kept separate and distinct from customer assets under the 
customer reserve formula in Rule 15c3-3. 
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3. 

4. 

5. 

6. 

7. 

8. 

9. 

The PAIB reserve computation must be prepared within the same time 
frames as those prescribed by Rule 15~3-3 for the customer reserve 
formula. 

The clearing broker must establish and maintain a separate “Special 
Reserve Account for the Exclusive Benefit of Customers” with a bank in 
conformity with the standards of paragraph (f) of Rule 15~3-3 (“PAIl3 
Reserve Account”). Cash and/or qualified securities as defined in the 
customer reserve formula must be maintained in the PAIB Reserve 
Account in an amount equal to the PAIB reserve requirement. 

If the PAlB reserve computation results in a deposit requhment, the 
requirement can be satisfied to the extent of any excess debit in the . 

customer reserve formula of the Same date. However, a deposit 
requirement resulting from the customer reserve formula cannot be 
satisfied with excess debits h m  the PAIB reserve computation. 

Within two business days of entering into any PAIB Agreement, an 
introducing broker must notify its designated examining authority in 
writing that it bas entered into such agreement with a clearing broker. 

Commissions receivable and other receivables of an introducing broker 
from its correspondent clearing broker (excluding clearing deposits) that 
are otherwise allowable assets under the net capital rule are not to be 
included in the PAIB reserve computation, provided the amounts have 
been clearly identified as receivables on the books and records of the 
introducing broker and as payables on the books of the clearing broker. 

The proprietary account of an iatroducing broker that is a guaranteed 
subsidiary of a clearing broker or who guarantees a clearing broker (& 
guarantees all liabilities and obligations) is to be excluded from the PAIB 
reserve computation. 

Upon discovery that any deposit made to the PAIB Reserve Account did 
not satisfy its deposit requirement, a clearing broker shall by facsimile or 
telegram immediately notify its designated examining authority and the 
Securities and Exchange Commission (Tommission”). Unless a 
corrective plan is found acceptable by the Commission and the 
designated examining authority, the clearing broker must provide Written 
notification within 5 business days of the date of dkcovery to its 
introducing brokers that PAIB assets held by the clearing broker will not -’ 
be deemed allowable assets for net capital purposes. The letter should 
also state that if the introducing broker wishes to continue to count its 
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PAIB assets as allowable, it has until the last business day of the month -- - 
following the month in which the notification was made to transfer all 
PAJB assets to another clearing broker. However, if the deposit 
deficiency is remedied before the time at which introducing broker must 
transfer its PAIB assets to another clearing broker, the introducing 
broker may choose to keep its assets at the clearing broker. 

B. Intemretations: In addition, you have proposed the foUowing interpretations 
regarding the PAIB reserve computation that were developed in conjunction with 
representatives from the Capital and Clearing Firm Committees of the Securities 
Industry Association. The interpretations are as follows: 

I 

1. Credits included in the PAIB reserve computation that result from the 
use of PAIB securities pledged to meet intraday margin calls in a cross 
margin account established between The Options Clearing Corporation 
and any regulated commodity exchange can be reduced to the extent that 
the excess margin held by the other clearing corporation in the cross 
margin relationship is used the following business day to replace the 
PAIB securities that were previously pledged. In addition, balances 
resulting from a cross margin account which are segregated pursuant to 
Commodities Future Trading Commission regulations need not be 
included in the PAIB reserve computation. 

2. Deposits received prior to a transaction pending settlement3 which are $5 
million or greater for any single transaction or $10 million in aggregate 
can be excluded as credits from the PAIB reserve computation if such 
balances are placed and maintained in a separate PAIB Reserve Account 
by 12 noon eastern time fYET") on the following business day.4 
Thereafkr, the money representing any such deposits may be withdrawn 
to complete the related transactions without performing a new PAIE3 

. reserve computation. 

3.. Clearing deposits required to be maintained at registered clearing 
agencies may be included as debits in the PAIB reserve computation to 
the extent the percentage of the deposit, which is based upon the clearing 
agency's aggregate deposit requirements (e.nl, dollar trading volume), 

For example, large deposits could include moneys accumulated prior to 
underwritings, required at foreign clearing facilities, or for settlement of 
domestic transactions requiring federal funds in which next day W s  were 
originally deposited. 

This account would be in addition to any other reserve account maintained by 
the clearing broker under this no-action letter or otherwise. 

4 
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2- - 
that relates to the proprietary business of introducing brokers can be 
identified. 

4. Any clearing broker that does not carry "customers" as defined by Rule 
15c3-3 or conduct a proprietary trading business must still obtain the 
PAlB Agreement from its introducing brokers. But as long as such 
clearing broker does not have a PAIB deposit requirement, it may make 
its PAlB reserve computatibn monthly rather than weekly. If a clearing 
broker computbg on a monthly basis has, at the time of any required 
computation, a PAIB deposit requirement, the clearing broker shall 
thereafter compute weekly until four successive weekly computations are 
made, none of which is made at a time when the clearing broker had a 
PAD3 deposit requirement. 

5 .  A credit balance resulting from a PAIB reserve computation can be 
reduced by the amount that iteks representing such credits are swept into 
money market funds or muma1 funds of an investment company 
registered under the Investment Company Act of 1940 on or prior to 10 
a.m. ET on the deposit date provided that the credits swept into any such 
fbnd are not subject to any right, charge, security interest, lien, or claim 
of any kind in favor of the investment company or the -clearing broker. 
Any credits wbich have been swept into money market funds or mutual 
funds must be maintained in the name of a particular introducing broker 
or for the benefit of an introducing broker. This treatment of credit 
balances applies only to the PAlB reserve computation and does not 
apply to the customer reserve formula. 

6 .  Carrying brokers that clear the PAIB accounts of their correspondents 
through an affiliate'or third par& clearing broker must include these 
PAD3 accounts balances and the omnibus PAIB account balance in their 
computation provided the clearing broker agrees in writhg to (1) 
perform a computation for PAXB assets as described in IlA, and (2) 
include the omnibus PAIB &unt balance in its computation. 

. 

? 

You also propose that, 00. a case by w e  basis, the designated examining 
authority ('DEA") of a clearing broker may grant extensions of time regarding 
compliance with the terms of the PAIB Agreement as set forth in this letter if the DEA 
is satisfied the broker-dealer is acting in good faith and that exceptional circumstances 
warrant the extension. The DEA m y  confer with the staff of the Commission before 
granting an extension. The designated examining authority must maintain a summary . 

of the justification for the extensions in a manner similar to the treatment of extensions 
granted under Rule 15c3-3(n). \ 
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- -  
III. CONCLUSION 

Based on the foregoing, the Division will not recommend to the Commission 
that enforcement action be taken if an introducing broker includes PAIB assets as 
allowable assets in its net capital computation so long as the introducing broker and 
clearing broker adhere to the elective procedures regarding the PAIB Agreement and its 
attendant interpretations that are set forth in this letter. We understand that introducing 
and clearing brokers must make operational changes to comply with the te rn  of this 
letter; therefore, introducing f m  may continue their current practice of treating PAIB 
assets as allowable Until June 1, 1999- 

You should be aware that this is a staff position with respect to enforcement 
only and does not purport to express any legal conclusions. This position is based 
solely on the foregoing description. Factual variations could warrant a different 
response, and any material change in the facts must be brought to the Division’s 
attention. This position may be withdrawn or modified if the staff determines that such 
action is necessary for the protection of investors, in the public interest, or otherwise in 
furtherance of the purposes o€ the securities taws. 

Sincerely, 

Michael A. Macchiaroli 
Associate Director 

. . .  




