
UNITED STATES 

SECURlTlES AND EXCHANGE COMMISSION 
WASHINGTON. 0.C 20549 

DIVISION O F  

MARKET REGULATION 
February 23,2000 

Mr. Rayrimnd .I. Hennessy 
Vice President 
New York Stock Exchange, Inc. 
2043road Street 
New York, New York 10005 

Ms. Susan UeMando 
Vice President 
NASD Regulation 
1735 K Street, NW 
Washington, DC 20006 

Re: Net Capital Treatment of Temporary Capital Contributions 

Dear Mr. Hennessy and Ms. DeMando: 

This totter is in response to comments that the Division of Market Regulation I 

(“Division”) has received concerning the net capital treatmcnt under Rule 15123- 1 ’ under 
the Sccurities Exchange Act of 1934 (“Exchange Act”) of capital contributions that are 
received by a broker-dealer from an individual investor and withdrawn within one year of 
thc contributions. 

I n  conversations with the Division’s staff, you identified several instarices where a 
broker-dealer received capital contributions from an individual investor that were 
subsequently withdrawn after a short period of time, often less than one year from the 
date of the contributions. The firm included the capital contributions in its net capital 
computation. The individual investor actively traded the firm’s proprietary trading 
account, within certain limits based on that individual investor’s capital contributions. 111 

addition, pursuant to an agreement with the firm, the individual investor could withdraw 
not only the profits generated through the individual investor’s trading, but also the 
individual investor’s capital contributions. You request guidance on whether an . 

individual investor‘s capital contribution, if withdrawn within one year of the date of 
contribution, should be included as net capital or, for net capital purposes, should be re- 
characterized as a liability. 
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1 7 C.F .K.  $ 240.1 sc3- I ( 1999). I 



v .  I tie Securities and Flschangc Commission (“Conii-nission”) has for some time 
emphasized that capital contributions to a broker-dealcr must not be temporary.‘ ‘I’he 
Coininission has stated that an affiliate’s infusion of funds into a broker-dealcr and 
subsequent withdrawal after a sliort time can he viewed as a loan and considcrcd a 
liability of the broker-dealer.’ I n  addition, this liability niay riot bc iiicludcd in tlic firtri’s 

. net capital ;ibscnt a proper subordination in accordance with Appcndis D of Rule ISc3-1. 
1 

I t  is the view of the Division that, for net capital purpos~s? if an individual 
investor contributes capital to a broker-dealer with an understanding that the contribuiion 
can be withdrawn at the option of the individual investor, the contribution may not be 
included in the firm’s net capital computation and must be re-characterized as a liability. 
Any withdrawal of capital as to that investor within a period of one year, other than a 
withdrawal described in paragraph (e)(.l)(iii) of Rule 15c3- I ,4 shall be prcsumcd to have 
bocii contemplatcd at the time of the contribution. 

Sincerely, 
/I 

Michael A. Macchiaroli 
Associate Director 

7 See Stiidy qf Unsafe and Unsound Practices of B~-aker.s avrd Deulers, Report mid 
Rccummendutions of the Securities und Exchange Cornr~zission, H.R. Doc. No. 
92-231 (1971). . .  

9 Exchange Act Release No. 28927 (Feb. 28, 1991), 56 FR 91 24 (March 5 ,  1991 ). 
See uiso Letter from Nelson Kibler, Assistant Director, Division of Market 
Regulation to John Pinto, National Association of Securities Dealers, IIIC. (Sept. 
8, 1980). 

Paragraph (e)(4)(iii) of Rule 1 Sc3-1 permits a broker-dcaler to make required tax 
payments and pay reasonable compensation to partncrs without the restrictions of 
paragraphs (e)( 1 ) and (e)(2) of the Rule and without considering them to be part - - *  

of the calculation of withdrawals, advances and lams under those paragraphs. 
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