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DIVISION OF
 
INVESTMENT MANAGEMENT 

September 21, 1994
 

Mr. Jeff Townsend
 
Townsend and Associates, Inc.
 
1120 Lincoln Street, suite 708
 
Denver, CO 80203
 

Dear Mr. Townsend:
 

In your letter dated August 10, 1994, you state that you are
 
a licensed broker and that you refer all of your clients to an
 
asset manager, who in turn pays you a referral fee. You also
 
state that you sell insurance products, and that, upon client
 
request, you place IRA or SEP lIRA investments with, or forward
 
monay to, Oppenheimer. Finally, you state that you do not advise
 
clients as to which funds are appropriate investments.
 

You ask whether, as a result of these activities, you must
 
register as an investment adviser. We have provided general
 
guidance regarding the circumstances in which a broker-dealer
 
must register as an investment adviser and specifically addressed
 
the consequences of a broker-dealer receiving referral fees from

an investment adviser. 

Section 202 (a) (11) of the Investment Advisers Act of 1940 
(the "Advisers Act") defines "investment adviser" as:
 

any person, who, for compensation, engages in the
 
business of advising others, either directly or through
 
pUblications or writings, as to the value of securities
 
or as to the advisability of investing in, purchasing,
 
or selling securities, or who, for compensation and as
 
part of a regular business, issues or promulgates
 
analyses or reports concerning securities . . . .
 

A person who meets the definition of investment adviser is
 
required to register with the Commission as an investment
 
adviser, unless he or she is otherwise excluded from the
 
definition or exempt from registration. The Advisers Act
 
contains an exclusion from the definition of investment adviser
 
for any broker or dealer, including a registered representative
 
of a broker-dealer, who performs investment advisory services
 
that are "solely incidental" to the conduct of his or her broker­
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dealer business and who receives no "special compensation" for
 
providing advisory services.lI
 

Because the determination of whether investment advice is
 
solely incidental to your activities as a broker is fact-

specific, we cannot definitively determine from your letter
 
whether your advisory activities are solely incidental to your
 
brokerage acti vi ties. While the term "solely incidental" is not
 
defined in the Advisers Act or the rules thereunder, the staff
 
has provided some guidance on its meaning. The staff has taken
 
the position that the following activities may not be solely
 
incidental to the conduct of a broker-dealer i s business:
 

as part of an overall plan that
 
assesses the financial situation of a customer and formulates a
 
financial plan,y and (2) performance of investment supervisory
 
services or other investment management services tailored to the
 
specific long-term investment needs of individual clients.Jj
 

(1) advisory services offered 


We cannot determine from your letter all the sources of your
 
compensation, but we can provide you with the following guidance.
 
The staff has stated that, for purposes of the broker-dealer
 
exclusion, special compensation generally refers to compensation
 
other than commissions from brokerage transactions. For example,
 
if a broker-dealer has two general commission schedules in
 
effect, and the higher schedule includes investment advice, the
 
broker is receiving special compensation.!! In contrast, a
 
broker-dealer charging all clients the same commission for
 
brokerage transactions while only some clients receive investment
 
advice is not receiving special compensation.2j
 

Al though you do not fully describe your compensation
 
arrangement, you do state that you receive referral fees from
 
investment advisers for whom you solicit clients. The staff
 
takes the position that broker-dealers that receive cash referral
 
fees for referring clients to an investment adviser are not
 

1/ Section 202 (a) (11) (C) . 
y Investment Management & Research, Inc. (pub. avail. Jan. 27,


1977) . 

~ Investment Advisers Act Release No. 471 (Aug. 20, 1975).
 

!! Robert s. Strevell (pub. avail. Apr. 29, 1985).
 

2j SEC v. National Executive Planners. Ltd., 503 F. Supp. 1066

(M.D.N.C. 1980). 
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receiving "special compensation."Y Separately, you should note

that rule 206 (4) -3 under the Advisers Act regulates cash referral 
fee payments by registered investment advisers, imposing certain
 
obligations on both the adviser and' the recipient of the fee. I
 
have enclosed a copy of the rule for your information.
 

In conclusion, if you provide investment advisory services
 
that are solely incidental to your broker-dealer business and
 
receive no special compensation for such services, you may rely
 
on the broker-dealer exception and do not have to register under
 
the Advisers Act. Finally, we note that your stationery suggests
 
that Townsend and Associates is a "Registered Investment
 
Advisor." If, as you stated in your telephone conversation with
 
Amy Doberman of this office, this representation applies to
 
Consolidated Investment Services, the registered broker-dealer
 
with which you are affiliated, you should alter your stationery
 
to clarify this representation.1/
 

If you have further questions you may write or call this
 
office at (202) 942-0660.
 

Sincerely, ~~.~
Barbara Chretien-Oar 
Senior Counsel
 

Enclosure 

Y Koyen, Clarke & Associates, Inc. (pub. avail. Nov. 10,
1986) . 

1/ It may violate the antifraud provisions of the federal

securities laws for a b:ioker-dealer to employ the terms
 
"financial adviser" or "financial consultant" merely as a
 
device to induce the sale of securities. Security Sources
 
Inc./Robert E. Frey (pub. avail. May 18, 1989).
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TOWNSEND AND ASSOCIATES, INC.
 
A STRATEGIC FINANCIAL CONSULTING FIRM
 

Jeffery E. Townend, R F P A Member of the BDC Consulting Group 1120 Lincoln Street, Suite 708
 
President Denver, Colorado 80203
(303) 832-7153 

August 10, 1994
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Ofce of the Chief Counl 
Division if Investent Magement PUBLIC 

A V AILABILITYSecties and Exchage Commssion
 Ci - .2 i - cr4
 
450 Fif Street, NW 
Washington, DC 50249 

Dea Sirs, 

Recently I read an arcle in the Financial Planng News regarding Investment Advisers. The 
arcle revewed and answered questons whether one should become registered as an investment adviser. 
The one questons tht I stll have is ths: 

If I am a licensed broker and choose to refer al my clients over to an asset mager, who in tu 
pays me a referr fee, am I still obligated to register as an investment adviser? I still contiue to sell 
insurance products, and on occaion, per client request wi place IR or SEP/I investents, or 
forward funds to Oppenheimer, again, per my clients request. I do not advise the client as to which fud 
the moneys should go, I only provide cuent infomiation to them and let them decide what to do. 

I would appreciate any information you can supply me, 

Sincerely, 

Jeff Townend 

Securities offered through Consolidated Investment Services, Inc. . Member NASD, SIPC, MSRB & NFA 

Registered Investment Advisor 


